Της Αντρέα Δημητρίου
«Ποιοι διάολο νομίζετε πως είστε;»1
Όταν τη βλέπω στη φωτογραφία,
περικυκλωμένη από θάλασσα
κατά τη διάρκεια του δελτίου καιρού στο ΡΙΚ
θέλω να την αγκαλιάσω, να τη φιλήσω… τρέχουν τα μάτια μου
Αυτή η ιδία φωτογραφία της Κύπρου
ήταν αποτυπωμένη στη σχολική μου κασετίνα,
πριν την κόψουν στα δυο.
25η Μαρτίου, τι αστείο,
δεν θέλω να δω καμιά παρέλαση
Δεν πιστεύω πια τίποτα
Ό,τι και αν πουν για τα δικά μας λάθη.
Ό,τι και αν λέμε εμείς οι ίδιοι γι’ αυτά
Αυτό που βλέπω εγώ είναι:
Μια Κύπρος – ανυπεράσπιστη όπως τότε
Μια Κύπρος – μόνη όπως τότε
Μια Κύπρος – αβοήθητη όπως τότε
Μια εισβολή – όπως τότε2
Όποιος νομίζει ότι θα είναι για πάντα ισχυρός,
για να βλάπτει εκβιάζοντας,
τιμωρώντας ληστεύοντας και λοιδορώντας τους άλλους,
δεν διαθέτει ίχνος σοφίας.
Του έριξαν στη μέση, στα πόδια και στο πρόσωπο3
αλλά δεν τον έφτανε, δεν κατάλαβε,
αν και σε αναπηρικό καροτσάκι, έγινε χειρότερος.
Θα έπρεπε να υπολογίζει ότι την επόμενη φορά
μπορεί να του ρίξουν κατευθείαν στο κεφάλι.
Πριν ξανά κουνήσει το δάχτυλο επιδειχτικά
στην όποια υποταγμένη χώρα4
ας μην ξεχνά την αλαζονεία των Αθηναίων έναντι των Μηλίων.
Η καταστροφή της Μήλου ήταν εντέλει και η δική τους πτώση5
Σημειώσεις
* 25 Μαρτίου ήταν η μέρα που επέλεξε το, ελεγχόμενο από τη Γερμανία, Eurogroup να καταστρέψει την Κυπριακή οικονομία «εν μια νυχτί». Η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, που σύμφωνα με την Deutsche Welle αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους (8η παγκοσμίως – προηγείται της Ελβετίας, των Νησιών Cayman, του Λουξεμβούργο και του Jersey), κατηγόρησε την Κύπρο (το 1,8% της ευρωπαϊκής οικονομίας) για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Για πρώτη φορά στην Ευρώπη οι καταθέτες εξαναγκάστηκαν εν αγνοία τους να «διασωθούν εκ των έσω». Μία από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες του νησιού, η Λαϊκή, διατάχθηκε να κλείσει και να ξεπουλήσει τα παραρτήματά της στην Ελλάδα, ενώ όλες οι καταθέσεις πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ κουρεύτηκαν. Η Τράπεζα Κύπρου οδηγήθηκε σε συρρίκνωση. Υποχρεώθηκε μαζί με την Ελληνική Τράπεζα να ξεπουλήσει, επίσης κυριολεκτικά, τα παραρτήματα που διέθετε στην Ελλάδα. Η «διάσωση εκ των έσω» χαρακτηρίστηκε ως καθαρή κλοπή ιδιαίτερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τα κοινωνικά δίκτυα.
1. «Ποιοι στο διάολο νομίζετε πώς είστε;» ρώτησε ο Nigel Farage, ευρωβουλευτής και ηγέτης του Ανεξάρτητου Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου, απευθυνόμενος σε αμφότερους, Olli Rehn και Emanouel Barroso το 2010, με αφορμή τότε την Ιρλανδία και τους κατηγόρησε ότι δημιούργησαν μια Ευρώπη χωρίς κυρίαρχες Δημοκρατίες.
2. Αναφέρεται στην εισβολή. Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιτίας της η Κύπρος απώλεσε 80% από τους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους.
3. Αναφέρεται στον Volfgang Schauble, ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, τον οποίο πυροβόλησε και κατέστησε ανάπηρο ο γιος του δημάρχου του Ντίσελντορφ, τον Οκτώβριο του 1990, κατά τη διάρκεια πολιτικής ομιλίας για τη γερμανική επανένωση. Ως υπουργός Εσωτερικών το 2005, υποστήριζε σθεναρά το Γκουαντάναμο.
4. Αναφέρεται στις χώρες της Ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση. Τεράστιο είναι το έμμεσο όφελος της Γερμανίας από την κρίση. Κέρδισε τουλάχιστο 40,9 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2010 μέχρι το 2014, μειώνοντας δραστικά το χρέος της λόγω των χαμηλών επιτοκίων με τα οποία δανείζεται, από την αρχή της κρίσης, αλλά και από τη ζήτηση γερμανικών ομολόγων, ενώ ταυτόχρονα επωφελήθηκε από το ανίσχυρο ευρώ, αυξάνοντας τις εξαγωγές της κατά 130% στην Κίνα και κατά 60% εκτός Ευρωζώνης.
5. Αναφέρεται στο διάλογο των Μηλίων με τους Αθηναίους (Θουκυδίδης V 84-106). Το 416 π.Χ. οι Αθηναίοι επιτέθηκαν στη Μήλο η οποία δεν δέχτηκε να υποταχθεί στη συμμαχία τους, επιμένοντας στη διατήρηση της ουδετερότητάς της στη σύρραξη μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης. Όλοι οι ενήλικες άντρες σφαγιάστηκαν, ενώ τα γυναικόπαιδα κατέστησαν δούλοι και η Μήλος αποικήθηκε από τους Αθηναίους. Η νέμεση για τους Αθηναίους ήλθε 12 χρόνια αργότερα, το 404 π.Χ., με τη λήξη του Πελοποννησιακού Πολέμου και τη συντριπτική τους ήττα από την Πελοποννησιακή Συμμαχία.