Του Ηρόστρατου
«Γεννήθηκα στο Αιτωλικό του Μεσολογγίου. Το Αιτωλικό είναι ένα μικρό νησάκι, που το συνδέουνε με τη στεριά δυο μακριά πέτρινα γεφύρια με πολλές μικρές τοξωτές καμάρες. Το σπίτι μας ήτανε σχεδόν όλο μέσα στη θάλασσα και στη γειτονιά καθότανε όλο ψαράδες. Ένα ξυπόλυτο μελισσολόι τριγύριζε ολοήμερα, με τις γυναίκες τους συνέχεια γκαστρωμένες και τα παιδιά, μπακανιασμένα από την ελονοσία…»
Βάσω Κατράκη
Έλεγα να γράψω για τις αθλιότητες της κυβέρνησης με το νέο πακτωλό χρημάτων που χαρίζεται στο Μέγαρο… Όμως με πρόλαβαν όμορφες πρωτοβουλίες και προσπάθειες κι έτσι σήμερα ο Ηρόστρατος δεν θα γκρινιάξει αλλά θα μοιραστεί μαζί σας ευχάριστες ειδήσεις.
Η πρώτη είναι η έκθεση με έργα της Βάσως Κατράκη στην αίθουσα τέχνης Έκφραση-Γιάννα Γραμματοπούλου. Στην έκθεση παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά της έργα χαραγμένα στο ξύλο αλλά κυρίως στην πέτρα.
Για πρώτη φορά, μετά το 1994, τα έργα που εκτίθενται θα είναι προς πώληση. Ο σκοπός είναι ξεχωριστός: Η συγκέντρωση χρημάτων για την αναστήλωση του πατρικού σπιτιού της στο Αιτωλικό. Ένα σπίτι που στην αρχική του μορφή χρονολογείται περίπου στο 1600. Όπως συνήθως -υπό το αδιάφορο βλέμμα της Πολιτείας που έχει εκατομμύρια για «Φίλους της Μουσικής»- το σπίτι καταρρέει, παρά το γεγονός ότι έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο…
Στόχος της προσπάθειας που γίνεται δεν είναι μόνο να σωθεί το οίκημα, αλλά να γίνει χώρος υποδοχής και φιλοξενίας των φοιτητών της Χαρακτικής από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θέλουν να μελετήσουν το έργο της και να έχουν τη δυνατότητα εάν επιθυμούν να δουλεύουν ελεύθερα στα εργαστήρια χαρακτικής του Μουσείου.
Καλλιτέχνης και άνθρωπος του αγώνα, έδειξε πως μπορεί να παντρεύεται η υψηλή τέχνη με την πάλη. Η παράνομη έκδοση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ «από τους αγώνες του ελληνικού λαού» και με δικές της ξυλογραφίες, χαράχτηκε κυριολεκτικά στη μνήμη όλων μας.
Πολυβραβευμένη, με διεθνή αναγνώριση, το 1967 με την επιβολή της δικτατορίας συλλαμβάνεται και εξορίζεται στη Γυάρο, απ’ όπου απελευθερώνεται μετά από παγκόσμια κινητοποίηση…
Τη ρώτησαν κάποτε γιατί κάνει ανθρώπινες φιγούρες με μακρείς λαιμούς, το ίδιο και τα κορμιά τους ψηλόλιγνα. Απάντησε, γιατί ήθελα να κάνω τη φυλή μου ομορφότερη!
Φεύγω από την έκθεση με τις μνήμες να ζωντανεύουν. Και σκέφτομαι, ότι σίγουρα με τέτοιες προσπάθειες γινόμαστε ψηλότεροι και ομορφότεροι. Όπως το θέλησε η Βάσω Κατράκη…
Πληροφορίες: Βαλαωρίτου 9α, Αθήνα, 10671, τηλ.: 210-3607598. Διάρκεια: 18 Φεβρουαρίου-15 Μαρτίου 2014.