Προχθεσινό δημοσίευμα του Reuters παρουσιάζει τα ευρήματα δημοσκόπησης στην Ουκρανία, μετά την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Avaaz, γνωστής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που έχει αμφισβητηθεί από πολλές πλευρές ως όργανο της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής και κομμάτι του δικτύου του Σόρος. Τα ερωτήματα, τοποθετημένα με τρόπο ώστε να κρύψουν όσο το δυνατό μια αλήθεια που δεν μπορεί να κρυφτεί.
Έτσι, το Reuters μας πληροφορεί ότι «76% στην ανατολική Ουκρανία επιθυμεί διαπραγματεύσεις για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και την επιστροφή των ρωσικών στρατευμάτων της Κριμαίας στις βάσεις τους» και ότι το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 90% στη δυτική Ουκρανία. Σκόπιμη σύγχυση και ακατανοησία… Το 90% στη δυτική Ουκρανία επιθυμεί τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων; Αποκλείεται. Το 76% στην ανατολική Ουκρανία επιθυμεί να επιστρέψουν στις βάσεις τους τα ρωσικά στρατεύματα της Κριμαίας; Αποκλείεται, επίσης. Η ίδια έρευνα μας πληροφορεί ότι το 24% θεωρεί δικαιολογημένη τη ρωσική επέμβαση. Πώς συμβιβάζονται αυτά;
Το Reuters ή η Avaaz είναι υποχρεωμένοι να παραδεχτούν τουλάχιστον ότι «η πλειοψηφία σε δυτική και ανατολική Ουκρανία επιθυμούν στενότερες σχέσεις με αμφότερες, τη Ρωσία και την Ε.Ε.». Η σκόπιμη σύγχυση είναι και εδώ φανερή αλλά η αλήθεια τούς ξεφεύγει: η πλειοψηφία επιθυμεί με τη Ρωσία στενότερες σχέσεις. Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι «το 52% επιθυμεί την ευθυγράμμιση εξίσου με Μόσχα και Δύση», 56% στην Ανατολή και 44% στη Δύση. Εδώ η αλήθεια τούς ξεφεύγει και πάλι αλλά η κομπίνα βρίσκεται αλλού: στη θέση της «Ε.Ε.» το πόρισμα τοποθετεί τη «Δύση».
Εδώ βρίσκεται το άλλο μισό «ψητό» της έρευνας. Η επιθυμία για περισσότερες σχέσεις με την Ε.Ε. ίσως πράγματι υπερβαίνει (μετά βίας) το 50% – αλλά με την Ε.Ε. και όχι με τη «Δύση» γενικά. Αυτό επιβεβαιώνεται και από άλλες δημοσκοπήσεις που είχαν γίνει τους αμέσως προηγούμενους μήνες. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία δεν είναι η προσέγγιση με την Ε.Ε., ούτε η εξισορρόπηση Ε.Ε.-Ρωσίας, αλλά αντίθετα η σφιχτή πρόσδεση στη Δύση, η βίαιη ευρωατλαντική-αντιρωσική γεωπολιτική ευθυγράμμιση. Η έρευνα παρά τη σύγχυση και ακατανοησία δεν τα καταφέρνει να κρύψει, για όποιον καταλαβαίνει, την τεράστια απόσταση των όποιων διαθέσεων του ουκρανικού λαού, σε Ανατολή και σε Δύση, από αυτό που εκφράζει η νέα κυβέρνηση και αυτό που επιβάλλεται διά της βίας σήμερα.
Στα ευρήματα που οι απαντήσεις δεν ενοχλούν την Avaaz, η έρευνα ήταν… κρυστάλλινη: 67% στην Ανατολή δεν λυπήθηκαν καθόλου για τον Γιανουκόβιτς, όπως και το 94% στη Δύση.
Σε μεγάλη και πολύ πιο αξιόπιστη στατιστικά έρευνα του περασμένου Νοεμβρίου στην πρώην Σοβιετική Ένωση, που δημοσιεύτηκε σε πολλά Δυτικά μέσα, το 51% (έναντι του 24%) θεωρούσε ότι η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν αρνητική για τη χώρα του, ποσοστό που ανέβαινε στο 56% στους Ουκρανούς. Νούμερο που ταιριάζει μια χαρά με τα στοιχεία άλλων πρόσφατων δημοσκοπήσεων εν μέσω ταραχών, καθώς και με τις έμμεσες, αθέλητες παραδοχές της έρευνας της Avaaz που θέλει τόσο να κρύψει: η πλειοψηφία, ακόμη και πολλοί που έχουν αυταπάτες για τα θετικά της προσέγγισης με την Ε.Ε., δεν επιθυμούν την ανατροπή του προσανατολισμού της χώρας. Όταν συνειδητοποιήσουν ότι αυτό ακριβώς βίαια συμβαίνει τώρα;…
Γιώργος Τσίπρας