Για κάθε ευρώ που πάει σε προγράμματα θεραπείας και πρόληψης εξοικονομούνται μέχρι και 6,5 ευρώ
Στις 4 Μαρτίου παρουσιάστηκε, ταυτόχρονα σε όλον τον κόσμο, η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών (INCB). Στην Ελλάδα η παρουσίαση έγινε από το ΚΕΘΕΑ (όπως άλλωστε συνηθίζεται από το 1993 έως και σήμερα), σύμβουλο οργανισμό του ΟΗΕ σε θέματα ναρκωτικών. Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά σε όλα τα επίπεδα.
Η πρόληψη και η θεραπεία είναι τα κλειδιά για ν’ αντιμετωπιστεί το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της χρήσης ουσιών, αφού -σύμφωνα με τον ΟΗΕ- για κάθε 1 δολάριο που ξοδεύεται σε προγράμματα θεραπείας και πρόληψης εξοικονομούνται μέχρι και 10 δολάρια. Η εν λόγω εξοικονόμηση προκύπτει από τη μείωση του κόστους των υπηρεσιών υγείας, δίωξης, απονομής της ποινικής δικαιοσύνης, κράτησης, καθώς και άλλων δαπανών τα οποία συνδέονται με τη ζωή των ατόμων σε χρήση. Στην Ελλάδα, αντίστοιχη έρευνα για τις θεραπευτικές κοινότητες του οργανισμού, έδειξε ότι για κάθε 1 ευρώ που δίνεται για την λειτουργία τους, η εξοικονόμηση φθάνει μέχρι και τα 6,5 ευρώ.
Ως εκ τούτου, ο ΟΗΕ συστήνει στις κυβερνήσεις να εξασφαλίζουν την επαρκή και σταθερή χρηματοδότηση των προγραμμάτων πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης, ακόμα και σε περιόδους λιτότητας, προκειμένου να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή, να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση των ναρκωτικών και να μειωθεί το οικονομικό και κοινωνικό κόστος που συνδέεται με την εξάρτηση. Η σύσταση αυτή αποκτά βαρύνουσα σημασία για χώρες οι οποίες μαστίζονται από την οικονομική κρίση (Ελλάδα) καθώς, όπως επισημαίνει η Έκθεση, η φτώχεια και η χρήση ουσιών συνδέονται με ποικίλους τρόπους.
Η χρήση ναρκωτικών ουσιών προκαλεί, επίσης, δυσανάλογη βλάβη στις πιο αδύναμες ομάδες της κοινωνίας, όπως τα παιδιά. Η προγεννητική έκθεση στα ναρκωτικά ή η έκθεση στη χρήση ναρκωτικών στο άμεσο περιβάλλον, προκαλούν συναισθηματικές, ψυχολογικές και σωματικές διαταραχές, καθώς επίσης και αναπτυξιακά ή μαθησιακά προβλήματα. Επισημάνθηκε, επίσης, το γεγονός ότι πρωτοφανείς σε αριθμό και ποικιλία νέες ψυχοδραστικές ουσίες αναφέρονται συνεχώς στην Ευρώπη, οι οποίες δεν υπόκεινται σε διεθνή έλεγχο και συχνά πωλούνται ως «άλατα μπάνιου», «νόμιμα ναρκωτικά» ή «τροφή για φυτά». Επιπρόσθετα, μια νέα ουσία κάνει την εμφάνισή της παγκοσμίως (και μάλιστα σε καθημερινή βάση) και 70 χώρες αναφέρουν την εμφάνιση νέων ψυχοδραστικών ουσιών. Σύμφωνα πάντα με τον ΟΗΕ, η ηρωίνη, η κάνναβη και η κοκαΐνη αποτελούν τις ουσίες που αναφέρονται συχνότερα από όσους εντάσσονται σε θεραπεία σε όλο τον κόσμο. Από τους περίπου 4,5 εκατομμύρια χρήστες ουσιών που χρειάζονται θεραπεία παγκοσμίως, μόνο 1 στους 6 είναι ενταγμένος σε κάποιο πρόγραμμα. Τέλος, για τις ηλικίες από 15 έως 49, η χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι η έκτη πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο.
μιμίκα κριτσανίδου