Έντονη ανησυχία από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης στον Ν. Θεσσαλονίκης
Η συνεχιζόμενη κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης από τον πρώτο χρόνο κατασκευής μέχρι σήμερα, δηλαδή εδώ και πεντέμισι χρόνια, καταστρέφει την περιοχή μας δηλητηριάζοντας το νερό και τον αέρα της.
Σ’ όλες τις επισκέψεις που έχουμε κάνει ως σύλλογος –όσες φορές μας το επέτρεψαν– βλέπουμε ότι ανεξέλεγκτα επικίνδυνα μολυσμένα στραγγίδια σκουπιδιών εξακολουθούν να ρίχνονται έξω από τον ΧΥΤΑ, στο ρυάκι από το οποίο αγρότες της περιοχής ποτίζουν τις καλλιέργειές τους, και καταλήγουν από τον ποταμό Μπογδάνα απ’ όπου υδρεύεται η πόλη του Λαγκαδά, στην πολύπαθη λίμνη Κορώνεια.
Ο δε αέρας που αναπνέουμε, τις βραδινές και πρωινές ώρες, μυρίζει τόσο έντονα και αποπνικτικά σκουπίδι που, πολύ φοβόμαστε ότι αυτό το καλοκαίρι δεν θα μπορούν οι κάτοικοι να καθίσουν στα μπαλκόνια τους, όχι μόνο στο χωριό της Ασσήρου αλλά και στην πόλη του Λαγκαδά.
Παρά τη μίσθωση τεσσάρων βυτιοφόρων από το ΦοΔΣΑ για τρεις μήνες, με το χρηματικό ποσό των 206.000 ευρώ, λεφτά που θα πληρώσουν όλοι οι κάτοικοι του Νομού Θεσσαλονίκης, για τη μεταφορά 180 τόνων διασταλαζόντων από το ΧΥΤΑ στο βιολογικό των Ταγαράδων, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι τραγική και ανεξέλεγκτη.
Και αναρωτιόμαστε: Τι θα γίνει όταν περάσουν αυτοί οι τρεις μήνες; Πού θα πηγαίνουν αυτοί οι 180 τόνοι που μεταφέρουν τώρα τα βυτία;
Απ’ ό,τι φαίνεται, οι μελέτες που έγιναν για την κατασκευή του έργου δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα και πολύ φοβόμαστε ότι μέσα στο χώρο του ΧΥΤΑ υπάρχουν πηγές νερού που δυστυχώς μολύνονται από τα στραγγίδια των σκουπιδιών και σε λίγο καιρό θα μολύνουν και το νερό που θα πίνουμε – πηγές άλλωστε βρέθηκαν και κατά την εκσκαφή για την κατασκευή των δύο νέων κυψελών 3 και 4. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε τι έγινε μ’ αυτά τα νερά.
Είναι πολύ σημαντικό να γίνουν έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας στις υπό κατασκευή κυψέλες. Δηλαδή αν ο τρόπος και τα υλικά κατασκευής (άργιλος, γεωμεβράνη κ.ά. ) πληρούν τις προδιαγραφές της μελέτης, όχι μόνον ως παραστατικά αγορών αλλά και ως εφαρμογή. Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι δεν χρησιμοποιείται για την επίστρωση των κυψελών άργιλος, όπως το επιβάλλει η μελέτη.
Ήδη στις υπάρχουσες κυψέλες ο όγκος των απορριμμάτων έχει υπερβεί το επιτρεπτό όριο, με τον κίνδυνο να σχιστούν οι γεωμεμβράνες που τοποθετήθηκαν για τη συλλογή των στραγγιδίων. Αυτό θα σημαίνει μόλυνση όλου του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.
Αν δεν ενταθούν οι έλεγχοι εκ μέρους των ελεγκτικών μηχανισμών της πολιτείας και δεν υπάρξουν και άλλα πρόστιμα, αλλά και τιμωρία των υπευθύνων γι’ αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται σ’ όλη τη λεκάνη του Λαγκαδά, που την καταδικάζει σε διαρκή οικολογική υποβάθμιση, επιβαρύνοντας την υγεία μας αλλά και τα οικονομικά μας, πολύ φοβόμαστε ότι θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα μ’ αυτά της λίμνης Κορώνειας.
Περιβαλλοντικός Σύλλογος
Ασσήρου Φίλοι της γης