συνέντευξη στον Χρήστο Πραμαντιώτη
Στον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας εξελίσσεται μια «κόντρα» η οποία ξεφεύγει από τα σύνορα της πόλης. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της πόλης Άρης Βασιλόπουλος μιλά στον Δρόμο για την επιχείρηση τρομοκράτησης των κατοίκων, θέτει ως πρώτο θέμα τη διασφάλιση της δημοκρατίας και εξηγεί τις πραγματικές διαστάσεις της αντιπαράθεσης, που δεν είναι ανάμεσα στους κατοίκους και τους φίλους της ΑΕΚ, αλλά ανάμεσα στα συμφέροντα μιας πόλης και επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν ως ασπίδα τους οπαδούς.
Είναι καιρός τώρα, που έχουν δημιουργηθεί πολλές «αναστατώσεις» στη Ν. Φιλαδέλφεια, γύρω από το γήπεδο της ΑΕΚ. Αισθάνεστε ότι είστε δήμαρχος ενός δήμου που τελεί υπό την κατοχή μιας συμμορίας;
Αυτό ακριβώς συμβαίνει. Με όχημα την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ, έχουν κινητοποιηθεί τα πιο σκοτεινά συμφέροντα, τα οποία φοράνε το μανδύα του οπαδού της ΑΕΚ. Δυστυχώς αυτό δεν είναι φαινόμενο της περιοχής μας μόνο, είναι ένα φαινόμενο που είδαμε στον Πειραιά, τον Βόλο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου επιχειρηματίες προκειμένου να εξασφαλίσουν οικονομικά συμφέροντα και να εδραιώσουν τη θέση τους, χρησιμοποιούν τους οπαδούς ως ασπίδα. Στην περίπτωσή μας δεν μιλάμε κυρίως για οπαδούς της ΑΕΚ, αλλά για χούλιγκαν και ακροδεξιά στοιχεία που θέλουν να επιβάλουν το νόμο της σιωπής και διαμορφώνουν μια κατάσταση πολιορκίας της πόλης μας το τελευταίο διάστημα.
Μιλάτε δηλαδή και για ένα νέο μοντέλο στις πόλεις; Δήμος, επιχειρηματίες, μπράβοι, μπίζνες, όλα αυτά να αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο;
Κοιτάξτε, στην εποχή μας έχουν δημιουργηθεί συνθήκες κρίσης της πολιτικής εκπροσώπησης που διαμορφώνει άλλους όρους για την παρέμβαση μερίδων του κεφαλαίου. Αυτό που βλέπουμε είναι επιχειρηματίες να κάνουν στην άκρη πολιτικά κόμματα, τα οποία πλέον δεν μπορούν να εκφράσουν τον κόσμο, και να χρησιμοποιούν άλλα εργαλεία προκειμένου να επιβάλουν απευθείας τα συμφέροντά τους. Και ο πιο πρόσφορος τρόπος, έτσι όπως βλέπουμε να γίνεται στην Ελλάδα, είναι οι αθλητικές ομάδες. Με όχημα λοιπόν τις ομάδες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα πραγματικά νέο μοντέλο που να ταιριάζει και στις συνθήκες του πιο άγριου και ληστρικού καπιταλισμού. Ενός άγριου νεοφιλελεύθερου και κρατικοδίαιτου, συνάμα, καπιταλισμού.
Στην περίπτωση της Νέας Φιλαδέλφειας, εκτιμάτε ότι και ο κόσμος της πόλης είναι διχασμένος;
Ο κόσμος στην πλειοψηφία του είναι φοβισμένος, πάνω απ’ όλα. Είναι φοβισμένος γιατί ανεξαρτήτως θέσης για το άλσος ή για το γήπεδο, δεν θέλει στην πόλη του κάθε μέρα να μην μπορεί να κυκλοφορήσει, να μην μπορεί να βγάλει το παιδί του βόλτα και να μην μπορεί να εκφραστεί δημόσια για τα ζητήματα που αφορούν την πόλη του. Άρα, το πρώτο στοιχείο και αυτό θέλει να επιτύχει η δράση των τραμπούκων, να επιβάλει ένα πέπλο φόβου και τρομοκρατίας. Από εκεί και πέρα στο ζήτημα του γηπέδου, η πλειοψηφία των πολιτών θέλει το γήπεδο. Αυτή η ίδια πλειοψηφία των πολιτών θέλει ένα γήπεδο που θα γίνει με απόλυτο σεβασμό στο Άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας. Δεν θέλει το γήπεδο να γίνει το εργαλείο για την καταπάτηση του άλσους. Ξέρετε, εδώ υπάρχει μια πολύ αριστοτεχνικά στημένη προπαγάνδα, η οποία εκμεταλλεύεται την όντως κακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το άλσος, με σκοπιμότητα και με σχέδιο, προκειμένου να εγκαθιδρυθεί η αντίληψη «ας θυσιάσουμε ένα μέρος του για να σωθεί το υπόλοιπο». Αυτή είναι όλη η ιστορία του νεοφιλελευθερισμού. Απαξιώνεται κάτι δημόσιο, προκειμένου μετά να έρθει κάποιος να το «εξευγενίσει».
Εσείς ζητάτε να έρθει χωριστό νομοσχέδιο για το γήπεδο. Με ποιο σκοπό;
Εμείς λέμε, και το δηλώνουμε σε όλους τους τόνους, το έχουμε δηλώσει και προεκλογικά, ότι θέλουμε το γήπεδο της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια. Το θέλουμε για ιστορικούς λόγους, το θέλουμε γιατί εδώ είναι το σπίτι της ΑΕΚ, εδώ είναι η πόλη των προσφύγων και η ΑΕΚ δικαιούται γήπεδο. Η ΑΕΚ δικαιούται γήπεδο στο χώρο των 26,6 στρεμμάτων που είναι το οικόπεδό της. Στο άρθρο 81 του Ρυθμιστικού Σχεδίου που θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή βέβαια, δίνουν κάποια στρέμματα παραπάνω στην ΑΕΚ, δυόμισι στο οικόπεδο και άλλα τριάμισι για τους πεζόδρομους γύρω-γύρω. Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο αυτό ή κυρίως αυτό. Μαζί με άλλες προβλέψεις του Ρυθμιστικού, δηλ. το άρθρο 18, το άρθρο 19, το άρθρο 82, αυτό που περιγράφεται είναι ότι θα δοθούν 24 στρέμματα από το δάσος, δηλαδή το 5%, ότι το άλσος θα φύγει από τη δικαιοδοσία του δήμου μας και ότι το άλσος αποχαρακτηρίζεται. Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να διαχωρίσουμε το ζήτημα της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ από τα όσα περιγράφουν και τα τρία υπόλοιπα άρθρα που μόλις σας ανέφερα. Το ίδιο οφείλει να κάνει και η πλευρά της ΑΕΚ. Να μπορέσει να γίνει σαφές τι ακριβώς θέλει να κάνει η ΑΕΚ με το γήπεδο και αν σχετίζεται με επέκταση στο υπόλοιπο άλσος. Γι’ αυτό και ζητάμε να έρθει ξεχωριστό νομοσχέδιο.
Με τραμπούκους να χτυπάνε κάθε ανοιχτή εκδήλωση, με την τρομοκρατία να καταλαμβάνει την πόλη και με έναν δήμαρχο ο οποίος επιμένει να θέλει να προστατέψει το άλσος, τα πράγματα οδηγούνται σε οριακό σημείο. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός που κάνετε και ως νεοεκλεγείς δήμαρχος και ως παράταξη;
Υπάρχει. Το ζήτημα είναι ότι εμείς έχουμε θέσεις, από εκεί και πέρα καθώς κλιμακώνεται η τρομοκρατία, το θέμα έχει πλέον ξεφύγει από το γήπεδο ή το δάσος αυτό καθαυτό. Πλέον έχουμε να κάνουμε με κατάληψη της πόλης υπό τον μανδύα του οπαδού της ΑΕΚ. Αυτοί οι άνθρωποι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να εκφράζουν τον κόσμο και την ιστορία της ΑΕΚ. Γιατί είναι η ομάδα αυτή που οι οπαδοί της έχουν βρεθεί σε αγώνες αντιφασιστικούς, έχουν βρεθεί σε αγώνες στο κίνημα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση στη Γένοβα, δίπλα-δίπλα. Είναι αυτοί οι οποίοι έχουν αποτρέψει το άνοιγμα γραφείων της Χρυσής Αυγής. Και είναι ντροπή αυτοί οι οπαδοί να ανέχονται να παίρνουν τα εύσημα της Χρυσής Αυγής και του Περίανδρου. Άρα, το πρώτο ζήτημα για εμάς είναι το πώς θα διασφαλίσουμε τη δημοκρατία στην πόλη. Από εκεί και πέρα, εμείς, από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την πλευρά της ΑΕΚ για να δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε στο θέμα της κατασκευής του γηπέδου. Αυτήν τη στιγμή, βεβαίως, δεν μπορεί να υπάρξει καμία συνεργασία, καμία συζήτηση αν δεν υπάρξει μια δημόσια καταδίκη όλων όσων έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό στην πόλη μας, για τα οποία η διοίκηση της ΑΕΚ φέρει ακέραια την ευθύνη ως ηθικός αυτουργός. Πρώτα λοιπόν πρέπει να μαζευτούν οι τραμπούκοι από τους δρόμους, για να μπορέσουμε να συζητήσουμε.
Από εκεί κι έπειτα, λέμε πως το άλσος πρέπει να αναβαθμιστεί, πρέπει να αναπλαστεί. Υπάρχουν έτοιμες μελέτες, εμείς έχουμε αξιοποιήσει στοιχεία αυτών των μελετών στο πρόγραμμά μας. Το ζήτημα είναι και η χρηματοδότηση για το υπόλοιπο άλσος και από εκεί και πέρα το γήπεδο της ΑΕΚ μπορεί να γίνει χωρίς να αγγίξει το άλσος. Οτιδήποτε άλλο είναι κακόβουλο και κακοπροαίρετο.
Έχετε εκλεγεί δήμαρχος στη Ν. Φιλαδέλφεια – Ν.Χαλκηδόνα με την υποστήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν φαίνεται να έχει διατυπώσει μια ξεκάθαρη άποψη για το θέμα που συζητάμε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και εμείς, θέλει να γίνει το γήπεδο. Και αυτό είναι ξεκάθαρο. Εμείς σκεφτόμαστε ως δημοτική παράταξη που προτάσσει το συμφέρον της πόλης της. Λέμε «ναι» στο γήπεδο, με τους ισχύοντες νόμους. Αυτό υποστηρίζουμε με όλη τη δύναμή μας.
Ανεξαρτήτως όλων αυτών πάντως, οι εξελίξεις έχουν μεταθέσει το ενδιαφέρον στο ζήτημα του γηπέδου, σαν να είναι αυτό το μοναδικό θέμα του δήμου σας.
Αυτό που λέτε είναι σημαντικό. Η πόλη έχει χιλιάδες άλλα προβλήματα που αυτήν τη στιγμή η ενασχόληση με το θέμα της ΑΕΚ και μόνο, είναι όχι μόνο αποπροσανατολιστική, είναι καταστροφική για την ίδια την πόλη. Γιατί ο δήμος κινδυνεύει να βρεθεί άμεσα υπό επιτροπεία, να μπει σε μνημόνιο. Η προηγούμενη διοίκηση έχει κάνει ένα σωρό αλχημείες, υπάρχει ένα χρέος του δήμου που όσο μπαίνουμε μέσα και τα ψάχνουμε, τόσο μεγαλύτερες μαύρες τρύπες βρίσκουμε. Την ίδια στιγμή, σχολεία της πόλης είναι γκρεμισμένα, παιδικοί σταθμοί κινδυνεύουν να κλείσουν, είναι ανύπαρκτες ή ελλιπείς οι κοινωνικές υπηρεσίες. Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου, εμείς με αυτά έχουμε ασχοληθεί όλο το διάστημα και πριν και μετά τις εκλογές και τώρα βλέπουμε να επιχειρείται μια βίαιη αλλαγή ατζέντας πέρα από τα ζητήματα της καθημερινότητας του πολίτη. Ως Δημοτική Αρχή, κυρίως γι’ αυτά θα κριθούμε στο τέλος της θητείας μας και όχι μόνο για το γήπεδο, που είναι και υπερτοπικό ζήτημα.