Ένα εκτεταμένο δίκτυο χειραγώγησης της πληροφόρησης των πολιτών, ελέγχου της κοινής γνώμης, επηρεασμού ακόμη και της εκλογικής συμπεριφοράς, αποκαλύπτει η έρευνα που δημοσιεύει ο Guardian και διεξήγαγαν από κοινού δημοσιογράφοι μεγάλων μέσων (Le Monde, Haaretz, Der Spiegel, El Pais κ.ά.). Οι ρεπόρτερ, πλησίασαν, ως πελάτες, τον εμφανιζόμενο ως επικεφαλής του δικτύου, με την κωδική ονομασία Team Jorge, Ταλ Χανάν, πρώην πράκτορα των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στις συνομιλίες τους ο Χανάν ή «Χόρχε», οι υπηρεσίες του, «ήταν διαθέσιμες σε υπηρεσίες πληροφοριών, πολιτικές εκστρατείες και ιδιωτικές εταιρείες που ήθελαν να χειραγωγήσουν κρυφά την κοινή γνώμη». Σύμφωνα με τον ίδιο, κάνοντας χρήση εργαλείων hacking που του έδιναν πρόσβαση σε λογαριασμούς Gmail και Telegram τρίτων προσώπων, αλλά και με μια στρατιά bot και ψεύτικων λογαριασμών σε πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων που ελέγχονται από το λογισμικό Advanced Impact Media Solutions (AIMS), κατάφερνε να κατασκευάσει ψευδείς ειδήσεις τις οποίες συνέχεια διέδιδε πολλαπλασιάζοντας την απήχηση και την ορατότητα τους.

Σύμφωνα με την έρευνα η δράση της εταιρίας του Χανάν, αφορούσε κυρίως τη διασπορά ψευδών στοιχείων για ιδιωτικές εταιρίες ή κρατικούς αξιωματούχους σε διάφορες χώρες, στα πλαίσια των εμπορικών ανταγωνισμών μεταξύ εταιρειών, κινούμενη στα όρια μεταξύ λόμπινγκ και κοινού εκβιασμού, όπως στην περίπτωση της επιτυχημένης εκστρατείας εναντίον του κυβερνήτη της Καλιφόρνια Gavin Newsom με επίκεντρο τις ενστάσεις του για την παράταση λειτουργίας πυρηνικού εργοστασίου. Είχε όμως και καθαρά πολιτικούς στόχους, καθώς φαίνεται να επιστρατεύθηκε σε τρεις τουλάχιστον εκλογικές αναμετρήσεις, με επιτυχία στην Κένυα, και με αρνητικά αποτελέσματα στη Βενεζουέλα και τη Νιγηρία (σε συνεργασία με την αμαρτωλή Cambridge Analytica). Αλλά και γεωπολιτικές διαστάσεις, όπως για παράδειγμα στην προσπάθεια hacking της πλατφόρμας διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την Ανεξαρτησία της Καταλονίας καθώς και μιας σειρά ψευδών δημοσιευμάτων που συνέδεαν τους Καταλανούς με τον ISIS, αλλά και μια καμπάνια καταγγελίας του κινήματος ανεξαρτησίας Polisario στο Μαρόκο για δήθεν σχέσεις με το Ιράν και τη Χεσμπολάχ, πίσω από τις οποίες βρισκόταν η ομάδα του Χανάν.

Το σκάνδαλο προκαλεί τριγμούς στο ήδη σαθρό, και αδιαφανές παγκόσμιο πολιτικό περιβάλλον. Ενώ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν άμεση διερεύνηση από τη δικαιοσύνη για τη διαλεύκανση της δράσης του εν λόγω δικτύου. Ήδη τα πρώτα καμπανάκια άρχισαν να χτυπούν, με την απομάκρυνση παρουσιαστή του νυχτερινού δελτίου ειδήσεων στο μεγαλύτερο ειδησεογραφικό κανάλι της Γαλλίας BFM, που φέρεται να συνεργαζόταν με την Team Jorge, διαδίδοντας –έναντι αμοιβής– ψευδείς ειδήσεις.

Τέλος, η υπόθεση φαίνεται να έχει και ελληνικό άρωμα, καθώς σύμφωνα με τον «Χόρχε», η ομάδα του είχε παράρτημα και στην χώρα μας. Μετά την υπόθεση των υποκλοπών, με το επίσης ισραηλινής προέλευσης λογισμικό Predator, ένα δεύτερο σκάνδαλο έρχεται να εμπλέξει τη χώρα μας και να πολλαπλασιάσει τα ερωτηματικά για το επίπεδο της εθνικής ασφάλειας αλλά και της δημοκρατίας στη χώρα μας, σε προεκλογικό χρόνο μάλιστα. Η δήλωση μάλιστα του κυβερνητικού εκπροσώπου για το θέμα, ήταν πως: «Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας να υπάρχει τέτοια ομάδα που να κάνει τέτοια δουλειά στην ελληνική κοινωνία», κινούμενη στο ίδιο μήκος κύματος δηλαδή με τις δηλώσεις άγνοιας που γινόταν αρχικά και για το θέμα των υποκλοπών, που αποκαλύφθηκαν τουλάχιστον ψευδείς. Η ανάγκη για διαφάνεια και δημοκρατία, κόντρα στα παιχνίδια πολιτικού συστήματος, οικονομικών συμφερόντων και σκοτεινών κύκλων, επανέρχεται διαρκώς με ένταση.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!