Στην πρώτη ενημέρωση σχετικά με την πορεία της πανδημίας και την μετάλλαξη Όμικρον, ο ΠΟΥ έθεσε τον στόχο της παγκόσμιας εμβολιαστικής κάλυψης για το 70% του πληθυσμού όλων των χωρών. Ενώ παράλληλα έθεσε ως κεντρικό το ζήτημα της ανισομερούς διάθεσης ιατρικού εξοπλισμού, φαρμάκων και εμβολίων, σε σχέση με την καταπολέμηση της πανδημίας. Παρακάτω, παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα από την εναρκτήρια ομιλία του επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους:

«Για να τερματιστεί το οξύ στάδιο της πανδημίας, τα εξαιρετικά αποτελεσματικά εργαλεία που μας έχει δώσει η επιστήμη πρέπει να μοιραστούν δίκαια και γρήγορα με όλες τις χώρες του κόσμου. Η ανισότητα στην πρόσβαση σε εμβόλια και η ανισότητα στην υγεία συνολικά ήταν οι μεγαλύτερες αποτυχίες του περασμένου έτους. Ενώ ορισμένες χώρες είχαν αρκετό εξοπλισμό για ατομική προστασία, τεστ και εμβόλια, ικανό για να έχουν απόθεμα για όλη την πανδημία, πολλές χώρες δεν έχουν αρκετό υλικό για να καλύψουν βασικές και στοιχειώδεις ανάγκες ή μετριοπαθείς στόχους, με τους οποίους καμία πλούσια χώρα δεν θα ήταν ικανοποιημένη. […]

Η ουσία της ανισότητας (Σ.τ.Σ: στην διάθεση των εμβολίων) είναι ότι ορισμένες χώρες κινούνται προς τον εμβολιασμό των πολιτών για τέταρτη φορά, ενώ άλλες δεν είχαν καν αρκετό εφοδιασμό για να εμβολιάσουν τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο. Η αναμνηστικές δόσεις, η μία μετά την άλλη, σε ένα μικρό αριθμό χωρών δεν θα τερματίσουν την πανδημία ενώ δισεκατομμύρια ανθρώπων παραμένουν εντελώς απροστάτευτοι. Αλλά αυτό, μπορούμε και πρέπει να το ανατρέψουμε. Βραχυπρόθεσμα μπορούμε να τερματίσουμε το οξύ στάδιο αυτής της πανδημίας ενώ παράλληλα προετοιμαζόμαστε σήμερα για τις μελλοντικές (Σ.τ.Σ: πανδημίες).

Πρώτον, πρέπει να μοιραστούμε αποτελεσματικά τα εμβόλια που παράγονται.

Δεύτερον, ας ακολουθήσουμε μια προσέγγιση που να λέει «ποτέ ξανά» όσον αφορά την ετοιμότητα για πανδημίες και την κατασκευή εμβολίων, ώστε μόλις η επόμενη γενιά εμβολίων για τον COVID-19 είναι διαθέσιμη, να παράγονται δίκαια έτσι ώστε οι χώρες να μην χρειάζεται να ζητιανεύουν για σπάνιους πόρους. […]

Επίσης ας επενδύσουμε και ας χτίσουμε τα δημόσια συστήματα υγείας που χρειαζόμαστε, με ισχυρούς μηχανισμούς επιτήρησης (Σ.τ.Σ: επιδημιολογικής), επαρκές τεστινγκ, με την ενίσχυση, την προστασία και την υποστήριξη του υγειονομικού προσωπικού αλλά και την ενδυνάμωση, την εμπλοκή και την ενεργοποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού.

Και τέλος, καλώ τους πολίτες όλου του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών, επιστημόνων, επιχειρηματιών, οικονομολόγων και δασκάλων να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις και τις φαρμακευτικές εταιρείες να μοιράζονται εργαλεία υγείας παγκοσμίως και να θέσουν τέλος στον θάνατο και την καταστροφή που προκαλεί αυτή η πανδημία. Χρειαζόμαστε ισότητα στα εμβόλια, ισότητα στις θεραπείες, ισότητα στα τεστ και ισότητα στην υγεία και χρειαζόμαστε οι φωνές σας να οδηγήσουν αυτήν την αλλαγή.
Ισότητα, Ισότητα, Ισότητα.»

* Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την ομιλία εδώ

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!