Οι περισσότεροι γνώριζαν ότι ο νόμος που ψηφίστηκε το καλοκαίρι και συγχώνευσε όλους τους οργανισμούς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 18 Άνω κ.λπ.) στον νεοϊδρυθέντα ΕΟΠΑΕ δεν θα έφερνε θετικά αποτελέσματα. Αυτό όμως που εφαρμόζεται στην πράξη από τον Φεβρουάριο, και που κορυφώθηκε την εβδομάδα που πέρασε, ξεπερνά κάθε φαντασία. Ο πρόεδρος που τοποθέτησε προσωρινά η κυβέρνηση, ο κ. Αθανάσιος Θεοχάρης, φαίνεται να έχει καταληφθεί από ένα «αμόκ» χωρίς όρια, και πλέον ενεργεί σαν να θέλει να δείξει ότι συνειδητά διαλύει όλες τις δομές απεξάρτησης στη χώρα.

Έτσι, την εβδομάδα που μας πέρασε καθαίρεσε από τις θέσεις που με νόμιμες διαδικασίες κατείχαν δεκάδες στελέχη του οργανισμού. Στέλνει στελέχη με μεγάλη εμπειρία και εκπαίδευση σε δομές που δεν έχουν καμιά σχέση με την ειδίκευση και την προϋπηρεσία τους. Ενδεικτικά, υπάρχουν ακόμα και άνθρωποι με διδακτορικά που είχαν «στήσει» θεραπευτικές μονάδες και είχαν άμεση σχέση με θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους, οι οποίοι καλούνται τώρα να εργαστούν σε θέσεις γενικών καθηκόντων! Όλα αυτά χωρίς καμιά τεκμηρίωση, κανένα επιχείρημα, κανένα διάλογο ή ενημέρωση.

Μαθαίνουμε ακόμα ότι υπάρχουν μέχρι και Μονάδες από τις οποίες εκδιώχθηκε το σύνολο(!) του προσωπικού και δεν έμεινε κανένας απολύτως εργαζόμενος από όσους είχαν θεραπευτική σχέση με τους ανθρώπους που ήταν σε θεραπεία ή τις οικογένειές τους. Όλοι καταλαβαίνουν ότι έτσι διακόπτεται βίαια η θεραπευτική σχέση και συμμαχία εκατοντάδων θεραπευόμενων με τους θεραπευτές τους. Δεν είναι λίγες οι εκδικητικές μετακινήσεις εργαζομένων οι οποίοι τιμωρούνται επειδή εκφράζουν διαφορετική επιστημονική και επαγγελματική άποψη, ενώ τα περισσότερα από τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΟΠΑΕ καθαιρέθηκαν από θέσεις ευθύνης, ή μετακινήθηκαν σε θέσεις εκτός της ειδίκευσης και της εμπειρίας τους.

Όλα αυτά τα κάνει η προσωρινή διοίκηση του ΕΟΠΑΕ αφού πρώτα:

– κατάργησε τα ιστορικά ονόματα των προγραμμάτων απεξάρτησης, με τα οποία έχουν καταξιωθεί στις τοπικές κοινωνίες,

– έκλεισε πύλες εισόδου στη θεραπεία σε όλη την Ελλάδα,

– διέλυσε την οργανωτική και θεραπευτική συγκρότηση των προγραμμάτων, καταστρέφοντας το θεραπευτικό συνεχές και τη δυνατότητα για ολοκληρωμένη θεραπευτική υποστήριξη,

– επέβαλε μια εξοντωτική γραφειοκρατία μέσα στην οποία ασφυκτιούν οι θεραπευτικές διαδικασίες,

– προανήγγειλε την κατάργηση βασικών θεραπευτικών εργαλείων αυτοδιαχείρισης και αυτοβοήθειας.

Ο ΕΟΠΑΕ θέλει να μηδενίσει το κοντέρ στο εθνικό δίκτυο υπηρεσιών, να διαγράψει το παρελθόν και να ελέγξει πλήρως τον χώρο από την αρχή, απαξιώνοντας κατακτήσεις, κόπους και εμπειρία 40 χρόνων. Θα περάσει στην ιστορία ως μια από τις πιο ολέθριες «μεταρρυθμίσεις» στον χώρο της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διευθυντές των τομέων του νέου οργανισμού, που θεωρητικά έχουν ευθύνη για όσα συμβαίνουν στους τομείς τους, ακόμα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΑΕ, δεν μπορούν να υποστηρίξουν τίποτα από όσα συμβαίνουν, ενώ αρκετοί δηλώνουν άγνοια και υποδεικνύουν τον κ. Θεοχάρη σαν τον μοναδικό που «αποφασίζει και διατάζει». Καλούνται όμως να αναλάβουν την ευθύνη τους, καθότι ο ρόλος τους δεν προβλέπεται να είναι διακοσμητικός.

Αυτό βέβαια ισχύει ακόμα περισσότερο για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τους κκ Γεωργιάδη και Βαρτζόπουλο, που είτε σφυράνε αδιάφορα είτε αναπαράγουν (για παράδειγμα στη Βουλή, σε απάντηση επερώτησης βουλευτή του ΠΑΣΟΚ) τους αστήρικτους ισχυρισμούς Θεοχάρη. Φυσικά όλα αυτά δεν είναι τόσο αθώα, αφού μόλις πριν λίγες μέρες ο Άδωνις Γεωργιάδης ανάρτησε βιντεάκι στο οποίο, αγκαζέ με τον επιχειρηματία, «καμαρώνει» για την ίδρυση της πρώτης ιδιωτικής δομής απεξάρτησης στη χώρα, όπου πλέον αμφίβολης ποιότητας και επιστημονικής επάρκειας υπηρεσίες απεξάρτησης θα παρέχονται έναντι αδρής αμοιβής.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΟΠΑΕ, που είχε προχωρήσει σε πανελλαδική στάση εργασίας την Πέμπτη 12 Ιουνίου, αναμένεται να προχωρήσει σε νέες κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις. Παράλληλα, έχει γίνει γνωστό ότι ήδη υπάρχει κύμα ενστάσεων, με την επιφύλαξη νομικών ενεργειών, από το προσωπικό που απαξιώνεται και θίγεται βάναυσα.

Μ.Α.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!