Την έξοδο του ωκεανογραφικού σκάφους Πίρι Ρέις στο Αιγαίο ανακοίνωσε η Άγκυρα, με Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Σμύρνης. Σύμφωνα με την Navtex 0863/25 η Τουρκία δεσμεύει για 10 ημέρες μια περιοχή μεταξύ της Λέσβου, της Χίου και της νησίδας Καλόγερος βόρεια της Άνδρου (στη μέση δηλαδή του Αιγαίου) για τη διεξαγωγή «επιστημονικών ερευνών». Για ακόμη μια φορά η Τουρκία χρησιμοποιεί τα ωκεανογραφικά και ερευνητικά σκάφη για να δηλώσει παρουσία σε περιοχές που αμφισβητεί, επιδιώκοντας είτε την πρόκληση έντασης σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά αντιδράσει, είτε τη δια της ολισθήσεως αποδοχή των τετελεσμένων σε περίπτωση που κρατηθούν χαμηλοί τόνοι.
Η νέα αυτή πρόκληση δεν γίνεται σε κενό χρόνο. Η παραχώρηση αδειών στην Chevron νότια της Κρήτης, οι εμπλοκές (λόγω των απειλών της Άγκυρας) στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, η αναβάθμιση της Τουρκίας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, αλλά και οι εντάσεις (με παράλληλα παζάρια σε διάφορα μέτωπα) της Τουρκίας με το Ισραήλ, είναι το φόντο και του νέου αυτού επεισοδίου. Ενώ οριακά εντός του δεκαημέρου πιθανής δράσης του Πίρι Ρέις, περιλαμβάνεται και η 23η Σεπτεμβρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Ήταν 34 χρόνια πριν, τον Μάρτιο του 1987, όταν το Πίρι Ρέις, μαζί με το Σισμίκ, πρωταγωνιστούσαν σε μια από τις σημαντικότερες κρίσεις στο Αιγαίο, επιχειρώντας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Θάσου και Σαμοθράκης (είναι η ίδια περιοχή που πριν λίγες μέρες τουρκικά αλιευτικά ενεπλάκησαν σε επεισόδιο με Έλληνες ψαράδες). Η αντίδραση του τότε πρωθυπουργού Αν. Παπανδρέου ήταν ξεκάθαρη. Κάθε κίνηση των τουρκικών σκαφών θα θεωρηθεί «απειλή για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» και θα αντιμετωπιστεί επί του πεδίου, ενώ έντονες ήταν οι προειδοποιήσεις και προς το ΝΑΤΟ σχετικά με τις ευθύνες του.
Ας έρθουμε στο σήμερα. Η Ελλάδα εκδίδει αυτόματα αντι-NAVTEX ενώ ευρεία διακλαδική άσκηση ετοιμότητας διεξάγεται κατόπιν εντολής του ΑΓΕΕΘΑ. Βέβαια ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Ν. Δένδιας, σπεύδει να καθησυχάσει λέγοντας πως πρόκειται για άσκηση ρουτίνας που δεν έχει σχέση με τις κινήσεις της Άγκυρας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός βουλευτής Αγγ. Συρίγος που με βίντεό του σπεύδει να εκλαϊκεύσει την κυβερνητική γραμμή. Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, πρόκειται για μια «συμβολική αλλά πολύ προσεκτική κίνηση των Τούρκων» και αυτό γιατί «το Πίρι Ρέις με τα όργανα που έχει δεν μπορεί να κάνει έρευνες στο βυθό, δηλαδή στην υφαλοκρηπίδα, αλλά μόνο στα ύδατα πάνω από αυτή, στα οποία δεν έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα αφού δεν έχουμε κηρύξει ΑΟΖ». Όλα καλώς καμωμένα (όπως και στην Κάσο πριν ένα χρόνο), καμιά ανησυχία για τα «ήρεμα νερά» της Διακήρυξης των Αθηνών.
Και ενώ η Τουρκία γκριζάρει με την ανοχή μας το Αιγαίο, στην Ευρώπη όλοι ετοιμάζονται να αποδεχτούν την τουρκική αμυντική βιομηχανία ως κρίσιμο εταίρο στο πρόγραμμα SAFE για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης. Οι ενστάσεις Ελλάδας και Κύπρου παραμένουν ψίθυροι χωρίς κάποια έμπρακτη προσπάθεια ανατροπής αυτής της ευρωπαϊκής κατεύθυνσης, στο όνομα της «ΝΑΤΟϊκής πλευράς της ιστορίας». Και το ελληνικό αντίβαρο είναι να γίνουμε καλοί αγοραστές εξοπλισμών (βλέπε ανακοινώσεις για Belhara) και καλοί πωλητές της εθνικής περιουσίας (βλέπε Συμφωνίες με Chevron), καλλιεργώντας την ψευδαίσθηση ότι οι μπίζνες με τους ισχυρούς μπορεί να λειτουργήσουν ως ασπίδα προστασίας.