Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας
Τα πρώτα γνωστά απολιθώματα χεριών από έναν εξαφανισμένο συγγενή του ανθρώπου ανακαλύφθηκαν στην Κένυα, αποκαλύπτοντας ένα είδος με απροσδόκητη επιδεξιότητα και λαβή παρόμοια με αυτή του γορίλα, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο CNN.com.
Τα οστά των χεριών, τα οποία ανακαλύφθηκαν μαζί με απολιθώματα κρανίου και δοντιών, οδηγούν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι αυτοί οι πρώτοι άνθρωποι μπορεί να ήταν σε θέση να χρησιμοποιούν λίθινα εργαλεία.
Ο Paranthropus boisei είχε προηγουμένως ταυτοποιηθεί μόνο από το χαρακτηριστικό κρανίο και τα μεγάλα δόντια του, με γομφίους έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερους από αυτούς των σύγχρονων ανθρώπων, οπότε οι ερευνητές δεν γνώριζαν πώς ήταν το υπόλοιπο σώμα του ή πώς αλληλεπιδρούσε με το περιβάλλον του.
Ωστόσο, διατύπωσαν θεωρίες σχετικά με τους τεράστιους μύες μάσησης που θα είχε η γνάθος του και τις διατροφικές του συνήθειες, που του χάρισαν το παρατσούκλι «Nutcracker Man» (Άνθρωπος-Καρυοθραύστης).
Τα εξαιρετικά καλά διατηρημένα οστά των χεριών περιλαμβάνουν έναν μακρύ αντίχειρα, ίσια δάχτυλα και ένα ευκίνητο μικρό δάχτυλο, που θα επέτρεπαν στο είδος να έχει ισχυρή λαβή, παρόμοια με αυτή που έχουν οι σύγχρονοι άνθρωποι όταν κρατούν ένα σφυρί. Ωστόσο, άλλα χαρακτηριστικά, όπως το φαρδύ σχήμα των οστών των δακτύλων, μοιάζουν πολύ με αυτά ενός γορίλα.
Ο μερικός σκελετός, που ανακαλύφθηκε στο Koobi Fora, μια τοποθεσία στην ανατολική άκρη της λίμνης Turkana, εκτιμάται ότι έχει ηλικία λίγο μεγαλύτερη από 1,52 εκατομμύρια χρόνια.
Το χέρι ήταν «αρκετά απροσδόκητο», σύμφωνα με την Τρέισι Κίβελ, διευθύντρια του τμήματος ανθρώπινης προέλευσης στο Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ στη Λειψία της Γερμανίας.
«Είναι σαφώς το χέρι ενός ανθρώπινου προγόνου, αλλά έχει επίσης χαρακτηριστικά που είναι εξαιρετικά παρόμοια με αυτά των γορίλλων, κάτι που είναι εκπληκτικό», δήλωσε η Κίβελ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο P. boisei έζησε στην ανατολική Αφρική πριν από 1,3 έως 2,6 εκατομμύρια χρόνια, συνυπάρχοντας με τουλάχιστον τρία άλλα είδη ανθρωποειδών: τον Homo habilis, τον Homo rudolfensis και τον Homo erectus.
Λίθινα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στην Κένυα και χρονολογούνται πριν από 2,9 εκατομμύρια χρόνια υποδηλώνουν ότι η χρήση εργαλείων ήταν πιο διαδεδομένη στο γενεαλογικό δέντρο των ανθρωπιδών από ό,τι πιστευόταν κάποτε.
Ανθρωπίδες περιλαμβάνουν είδη του γένους Homo, όπως ο δικός μας Homo sapiens, πιο πρόσφατα εξαφανισμένα είδη όπως οι Νεάντερταλ, που εξαφανίστηκαν πριν από 40.000 χρόνια, πρώιμα είδη Homo όπως ο Homo erectus, και πιο μακρινά συγγενικά είδη όπως ο Australopithecus afarensis, που εκπροσωπείται από το περίφημο σκελετό της Λούσι στην Αιθιοπία, ο οποίος είναι 3,2 εκατομμυρίων ετών.
Η Κάρι Μονγκλ είπε ότι οι αναλογίες των χεριών του Ρ. boisei θα του επέτρεπαν να χειρίζεται λίθινα εργαλεία εξίσου καλά με τα άλλα είδη του γένους Homo που ζούσαν στην Αφρική εκείνη την εποχή.
Ο Ράιαν ΜακΡέι, παλαιοανθρωπολόγος στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν στην Ουάσινγκτον, σε e-mail προς το CNN, δήλωσε:
«Χωρίς αποδεικτικά στοιχεία από λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν σε απολιθωμένο χέρι ή λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν σε τοποθεσία όπου υπήρχε μόνο (ένα) είδος ανθρωποειδούς, ίσως να μην μάθουμε ποτέ με βεβαιότητα ποιος κατασκεύαζε και ποιος δεν κατασκεύαζε αυτά τα εργαλεία, αλλά αυτό το άρθρο αποτελεί ένα τεράστιο βήμα στην υπόθεση του «Paranthropus, του κατασκευαστή εργαλείων».
Ενώ τα ισχυρά χέρια του υποδηλώνουν ότι θα ήταν έμπειρος αναρριχητής, τα πόδια του ανθρωποειδούς είχαν καμάρες, που του επέτρεπαν να κινείται αποτελεσματικά. Αυτό σημαίνει ότι ήταν αναμφισβήτητα προσαρμοσμένος στο να περπατά όρθιος στα δύο πόδια, είπε η Μονγκλ.
Βραχογραφίες ζώων σε φυσικό μέγεθος
Ένα εντυπωσιακό σύνολο 176 βραχογραφιών ζώων σε φυσικό μέγεθος που εντοπίστηκε πρόσφατα στη βόρεια Αραβική Έρημο, έρχεται να ανατρέψει όσα γνωρίζαμε για την ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, δείχνει ότι η φημισμένα άνυδρη Νεφούντ ήταν κατοικημένη ήδη πριν από 12.000 χρόνια, «γεφυρώνοντας» ένα σημαντικό κενό στην αρχαιολογική ιστορία της Αραβικής Χερσονήσου στο μεταίχμιο μεταξύ Εποχής των Παγετώνων και του Ολόκαινου.
Κατά τη διάρκεια ερευνών σε τρεις ανεξερεύνητες τοποθεσίες –Τζέμπελ Αρνάν, Τζέμπελ Μλεϊχά και Τζέμπελ Μίσμα– οι επιστήμονες εντόπισαν τις χαράξεις σε απόκρημνους βράχους, σε ύψος έως και 40 μέτρων. Καλυμμένες με σκούρο βερνίκι πετρώματος, οι παραστάσεις απαιτούσαν εξαιρετική δεξιοτεχνία και θάρρος για να δημιουργηθούν. «Η πρόσβαση σε τέτοια σημεία και η ίδια η χάραξη αποτελούσαν πρόκληση· οι δημιουργοί τους πιθανότατα ρίσκαραν τη ζωή τους», σημειώνουν οι ερευνητές.
Η διεθνής ομάδα, υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου Maria Guagnin του Ινστιτούτου Max Planck, εργάστηκε με τη στήριξη της Σαουδαραβικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του κυβερνητικού προγράμματος Vision 2030, που επιδιώκει να αναδείξει τη χώρα ως παγκόσμιο τουριστικό προορισμό.
Οι χαράξεις απεικονίζουν κυρίως καμήλες, αίγαγρους, γαζέλες και ιπποειδή, ενώ εντοπίστηκε και μία μοναδική παράσταση εξαφανισμένου προγόνου βοοειδούς. Ορισμένες φιγούρες ανθρώπων συνοδεύουν τα ζώα, σε συνθέσεις που δείχνουν καλλιτεχνική εξέλιξη: νεότερα έργα επικαλύπτουν παλαιότερα, πιο σχηματικά σχέδια.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα χαράγματα ίσως λειτουργούσαν ως σύστημα καταγραφής πηγών γλυκού νερού ή τόπων με συμβολική σημασία. Η ανακάλυψη έρχεται να ανατρέψει την αντίληψη ότι η Νεφούντ ήταν πλήρως ακατοίκητη εκείνη την εποχή, αφού τα ιζηματολογικά δεδομένα δείχνουν την ύπαρξη εποχικών λιμνών και πηγών, που επέτρεπαν την επιβίωση νομαδικών ομάδων κυνηγών και τροφοσυλλεκτών. Η απεικόνιση του βοοειδούς, ενός ζώου που απαιτεί συνεχή πρόσβαση σε νερό, ενισχύει αυτό το σενάριο.
«Οι χαράξεις, που δημιουργήθηκαν πιθανόν μέσα σε χιλιετίες, λειτουργούσαν ως φορείς μνήμης και ταυτότητας για τις κοινότητες της ερήμου», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης. Η τέχνη αυτή φαίνεται να συνέδεε τους ανθρώπους με την εποχική ροή της ζωής και να ενίσχυε τη συνοχή τους μέσα σε ένα σκληρό φυσικό περιβάλλον.
Πέρα από τις χαράξεις, οι αρχαιολόγοι ανέσκαψαν 16 οστικά θραύσματα, πάνω από 1.200 λίθινα εργαλεία και διακοσμητικές χάντρες. Πολλά από τα ευρήματα βρέθηκαν κάτω από τις βραχογραφίες, γεγονός που συνδέει την καλλιτεχνική δραστηριότητα με την καθημερινή ζωή.
Οι αναλύσεις δείχνουν ότι οι πρώιμες κοινότητες της Αραβικής Χερσονήσου διατηρούσαν επαφές με πληθυσμούς του Λεβάντε, βόρεια της ερήμου – μια ένδειξη δικτύων εμπορίου και επικοινωνίας που προϋποθέτουν ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.
«Η ανθεκτικότητα των εικόνων αυτών πιθανόν διευκόλυνε τη διατήρηση του νοήματος και των συμβολισμών τους μέσα από γενιές ανθρώπων», σημειώνουν οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι τα έργα αυτά «μαρτυρούν την απαρχή της ανθρώπινης φαντασίας μέσα σε ένα από τα πιο αφιλόξενα τοπία της Γης».
Κινέζοι με ρομποτικά ταξί στην Ευρώπη
Η κινεζική εταιρεία ρομποτικών ταξί Pony.ai ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την Stellantis για τη δοκιμή αυτόνομων ταξί στην Ευρώπη.
Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν δοκιμές τους επόμενους μήνες στο Λουξεμβούργο, όπου βρίσκεται η έδρα του ευρωπαϊκού τμήματος της Pony.ai. Από το επόμενο έτος, οι εταιρείες σχεδιάζουν «μια σταδιακή εφαρμογή σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις».
Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν η Pony.ai θα παρέχει το λογισμικό αυτόνομης οδήγησης, ενώ η Stellantis –η οποία κατέχει μάρκες όπως οι Chrysler, Citroën και Jeep– θα παρέχει τα ηλεκτρικά οχήματα, ξεκινώντας με το Peugeot e-Traveller.
Η ανακοίνωση έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου η Uber προανήγγειλε δοκιμές ρομποτικών ταξί στη Γερμανία από το 2026.
«Η Pony.ai ξεχωρίζει για την τεχνική της εξειδίκευση και τη συνεργατική της προσέγγιση», ανέφερε ο Ned Curic, επικεφαλής μηχανικής και τεχνολογίας της Stellantis. Σημείωσε επίσης ότι η αυτοκινητοβιομηχανία έχει κατασκευάσει συστήματα αυτοκινήτων για ενσωμάτωση αυτόνομης οδήγησης και «συνεργάζεται με τους καλύτερους παίκτες του κλάδου».
Οι μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ και της Κίνας ήταν από τις πρώτες στον κόσμο που επέτρεψαν στις τοπικές εταιρείες να λειτουργούν ρομποτικά ταξί απευθυνόμενα στο κοινό.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η αμερικανική εταιρεία ρομποτικών ταξί Waymo ανακοίνωσε σχέδια για την έναρξη δοκιμών στο Λονδίνο πριν από την έναρξη της υπηρεσίας αυτόνομων ταξί εκεί τον επόμενο χρόνο.
Η Pony.ai και η κινεζική αντίπαλός της WeRide είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών. Μάλιστα, οι δύο εταιρείες έλαβαν αυτήν την εβδομάδα την έγκριση των κινεζικών ρυθμιστικών αρχών για τα σχέδιά τους να προσφέρουν μετοχές σε διπλή εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.
Πηγή: ΟΤ.gr







































































