Αρχική πολιτική Πετρέλαιο, ποδοσφαιρικό στοίχημα και εργολαβίες θα εξυγιάνουν τη δημοσιογραφία

Πετρέλαιο, ποδοσφαιρικό στοίχημα και εργολαβίες θα εξυγιάνουν τη δημοσιογραφία

 

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου*

 

Νιώθεις μία… αγαλλίαση όταν βλέπεις τα ονόματα, τους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τις πολυπόθητες τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Είναι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι τους, πραγματικοί υπηρέτες της ενημέρωσης. Άνθρωποι των ΜΜΕ, των media, άνθρωποι που έχουν σχέση με το χώρο της δημοσιογραφίας και την οποία, φυσικά, τη βλέπουν σαν λειτούργημα. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, λόγου χάριν, του Ολυμπιακού. Αλλά και ο Ιβάν Σαββίδης του ΠΑΟΚ. Ο χώρος της ενημέρωσης είναι ο αγαπημένος τους… χώρος, ως γνωστόν. Ανέκαθεν ο Τύπος αποτελούσε τη μεγάλη τους αγάπη. Γιατί επομένως να μην αποκτήσουν κι αυτοί κανάλι;

Οι 11 που κατέθεσαν φακέλους προκειμένου να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες αποτελούν τον ανθό της ενημέρωσης. Μάλλον, όμως, θα μείνουν εννιά στο τέλος, αφού δύο δεν φαίνεται να προκρίνονται. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης που κατέθεσε φάκελο, αλλά δεν πλήρωσε καν το παράβολο! Και το Mega που δεν παίρνει την απαραίτητη τραπεζική ενημερότητα, οπότε αυτομάτως αποκλείεται. Και αυτομάτως δέχεται ένα πλήγμα η ενημέρωση μια και θα χάσουμε τα εμβριθή σχόλια του Γιάννη Πρετεντέρη, τις ειρωνείες της Όλγας Τρέμη και τα προπαγανδιστικά ρεπορτάζ του Μεγάλου Καναλιού. Στα σοβαρά, τώρα: το κόψιμο του βραδινού δελτίου ειδήσεων του Mega είναι κέρδος για την αντικειμενική δημοσιογραφία.

Εννιά, λοιπόν, είναι αυτοί που θα μπουν στην αρένα. Ο Κυριακού με τον ΑΝΤ1. Ο Βαρδινογιάννης με το Star, αλλά και με μία κυπριακή εταιρεία, τον φάκελο της οποίας κατέθεσε ο Φίλιππος Χατζηφιλίππου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η εταιρία είναι δικών του συμφερόντων, του Βαρδή. Ο Κοντομηνάς με τον ALPHA. Ο Αλαφούζος με το ΣΚΑΪ. Ο Βρυώνης με το Epsilon. Επίσης, η επιχειρηματική οικογένεια Καλογρίτσα που ασχολείται με το χώρο των κατασκευών (τόσο, μα τόσο σε συνάφεια με τα ΜΜΕ). Και, τέλος, οι δύο που σας είπα στην αρχή, ο Ιβάν Σαββίδης και ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Αυτά είναι τα σχήματα που θα κρατούν την ενημέρωση (μέσω τηλεόρασης) για τα επόμενα 10 χρόνια. Ένα προς ένα, εκλεκτά. Από οικογένειες με ιστορία στα… μονοπύθμενα τάνκερ, στο… ποδοσφαιρικό στοίχημα (πιθανότατα και τα στημένα ματς), στα… πετρέλαια, στις… εργολαβίες, στις… ασφάλειες, στη… Ρωσία (γενικώς). Η δημοσιογραφία στα καλύτερά της, η ενημέρωση θα γνωρίσει μέρες δόξας, είμαστε σίγουροι.

Η κυβέρνηση, πάντως, πανηγύριζε για τον αριθμό των διεκδικητών, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς τον θεώρησε άκρως ικανοποιητικό. Τον αριθμό. Δεν ξέρω για την ποιότητά τους τι θα λέει, βέβαια. Τώρα, ακολουθούν τα επόμενα στάδια της διαδικασίας. Τη Δευτέρα ή την Τρίτη, θα ανακοινωθούν ποιοι θα είναι τελικά οι υποψήφιοι. Στη συνέχεια, θα δοθεί ένα διάστημα 10-15 ημερών για τυχόν ενστάσεις. Ήδη οι διεκδικητές ελέγχουν ο ένας το φάκελο του άλλου και καταγράφουν κενά ή παραλείψεις ώστε να καταθέσουν ενστάσεις αν χρειαστεί. Από την κυβέρνηση δεν υπάρχει διάθεση για κοψίματα, θέλει να φτάσουν όσοι περισσότεροι γίνεται στη δημοπρασία. Η οποία είναι προγραμματισμένη να λάβει χώρα την Παρασκευή, στις 12 Αυγούστου. Με μία περίεργη διαδικασία που περιλαμβάνει κλειστές προσφορές, πλειοδοσίες, «χτυπήματα» και άλλα, κινηματογραφικά. Η τιμή εκκίνησης ορίστηκε για την κάθε άδεια στα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Προβλέψεις δεν μπορούμε να κάνουμε. Η κυβέρνηση επιμένει για το αδιάβλητο της διαδικασίας. Τις άδειες θα τις αποκτήσουν όσοι δώσουν τα περισσότερα χρήματα. Επομένως, εκείνοι που, 1ον), διαθέτουν μεγάλη ρευστότητα και, 2ον), είναι αποφασισμένοι να «σπρώξουν» χρήμα. Μπορούμε να χρίσουμε τους τρεις επιχειρηματίες Μαρινάκη, Βαρδινογιάννη και Σαββίδη ως φαβορί; Κάποιοι υποστηρίζουν πως ναι, κρίνοντας από την οικονομική τους επιφάνεια. Αν συμβεί όντως κάτι τέτοιο, τότε απομένει ελεύθερη μία μόνο άδεια. Οπότε προβλέπεται σφαγή.

 

*Δημοσιογράφος με ειδικότητα τα ΜΜΕ στην Εφημερίδα των Συντακτών

Σχόλια

Exit mobile version