Αρχική διεθνή Δημοσκοπήσεις για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Δημοσκοπήσεις για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν από το Κέντρο Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS), την εταιρία Metroscopia και το Κέντρο Μελετών Γνώμης (CEO) που ανήκει στην καταλανική κυβέρνηση, δείχνουν διαφορετικά πράγματα.

Μοναδικό σημείο σύμπτωσης η θέληση της πλειονότητας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Το επιβεβαιώνει το 55% των ερωτηθέντων από τη Metroscopia και το 71% στη δημοσκόπηση του CIS. Σε σχέση με την ανεξαρτησία, τα ποσοστά συμφωνίας ή διαφωνίας διαφέρουν, όπως και οι ερωτήσεις. Αυτοί που θέλουν η Ισπανία να επιτρέψει στην Καταλονία «να μετατραπεί σε ανεξάρτητο κράτος» (ερώτηση του CIS) φτάνουν το 40,6%. Δηλαδή λιγότερο από το μισό των ερωτηθέντων. Το 25,6% θέλει να συνεχίσει να είναι τμήμα του ισπανικού κράτους αλλά με μεγάλο βαθμό αυτοδιοίκησης. Η άποψη να διατηρηθεί η σημερινή κατάσταση βρίσκεται στο 17,6%. Το 3,4% δηλώνει υπέρ αυτόνομων κοινοτήτων με λιγότερη δύναμη, και η πρόταση να αποτελεί η Ισπανία ενιαίο κράτος χωρίς αυτόνομες κοινότητες πείθει το 9,1%.
Στη μελέτη που δημοσίευσε το καταλανικό Κέντρο Μελετών Γνώμης, η υποστήριξη στην απόσχιση είναι πολύ ισχυρότερη: φτάνει στο 54,7%, σχεδόν 15 μονάδες πάνω από το ποσοστό του Οργανισμού που εξαρτάται από το Ισπανικό Υπουργείο Προεδρίας. Η ερώτηση του Κέντρου είναι πιο ευθεία: «Τι θα ψηφίζατε αύριο αν γινόταν δημοψήφισμα»; Μόνο το 22% των πολιτών παρουσιάζεται κατά της ανεξαρτησίας. Τα δεδομένα αποδεικνύουν το τέλος της ηγεμονίας του CiU (συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες) έναντι του αυτονομιστικού κινήματος που αντιπροσωπεύει η Δημοκρατική Αριστερά Καταλονίας.
Η Metroscopia από την πλευρά της, στην έρευνα που δημοσίευσε καταλήγει ότι ένα 46% θα ψήφιζε υπέρ της ανεξαρτησίας σε ένα υποθετικό δημοψήφισμα, ενώ ένα 42% θέλει να παραμείνει τμήμα της Ισπανίας. Η εταιρία εισάγει το λεγόμενο «τρίτο δρόμο» σε μία από τις ερωτήσεις της. Το 40% των ερωτηθέντων θα έκλινε προς μία Καταλονία μέσα στην Ισπανία αλλά με νέες, προστατευμένες και αποκλειστικές εξουσίες. Επιπλέον, οι περισσότεροι από τους μισούς πιστεύουν ότι η προσέγγιση για την ανεξαρτησία από την κυβέρνηση του Αρτούρ Μας δεν είναι επιτυχής.  

Πηγή: El Pais
Νατάσσα Ακριβάκη

Σχόλια

Exit mobile version