Αρχική κοινωνία εργασία Με συνθήκες τρόικας η ανάπλαση της νέας παραλίας

Με συνθήκες τρόικας η ανάπλαση της νέας παραλίας

Ο Μπουτάρης πλειοδοτεί στον εργασιακό μεσαίωνα.

Η οριστική συμφωνία μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και της «Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ-ΝΑΤΟΥΡΑ» για την ανάθεση του έργου της ανάπλασης της νέας παραλίας, υπογράφηκε στις 28 Ιουλίου και προκάλεσε αρκετές συζητήσεις, καθώς ο ανάδοχος κέρδισε το μειοδοτικό διαγωνισμό προσφέροντας έκπτωση-μαμούθ, ύψους 52,57%. Το αποτέλεσμα είναι ο προϋπολογισμός του έργου να πέσει από τα 43,2 στα 20,5 εκατ. ευρώ. Στις 13 Ιουλίου το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία υπέρ της κατάρτισης ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης για τους εργαζόμενους στη «Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ». Σύμφωνα με την ειδική επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, για δύο χρόνια το προσωπικό θα αμείβεται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, και όχι με τις κλαδικές συμβάσεις των εργαζομένων στις μελετητικές και εργοληπτικές εταιρίες, των χειριστών και βοηθών χειριστών μηχανημάτων εκτέλεσης τεχνικών έργων και των οικοδόμων. Παράλληλα η ειδική επιχειρησιακή σύμβαση προβλέπει πως η εταιρία «στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης των αποδοχών μεταξύ της ΕΓΣΕΕ και της κλαδικής ΣΣΕ θα καθιερώσει επίδομα παραγωγικότητας». Δηλαδή ο κάθε εργαζόμενος θα λαμβάνει κατόπιν αξιολόγησης επίδομα παραγωγικότητας το οποίο θα κυμαίνεται από 0 έως και 12 ευρώ την ώρα ανάλογα τη βαθμολογία.
«Ας μην επαίρεται η διοίκηση Μπουτάρη για την έκπτωση που πέτυχε καθώς αυτή έχει ως τίμημα τη δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων» δηλώνει με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη.
Όπως καταγγέλλει η Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη, η ανάπλαση της νέας παραλίας θα μετατραπεί σε νέο εργοτάξιο εφαρμογής μεσαιωνικών συνθηκών εργασίας, τροϊκανής έμπνευσης, καθώς προβλέπει επιχειρησιακές συμβάσεις με μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη για όλους ανεξαιρέτως τους μηχανικούς, τους εργοδηγούς και τους οικοδόμους που θα εργαστούν στο έργο αυτό. «Αυτή η κάθετη μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 25% αποτελεί και το “μυστικό” της έκπτωσης-μαμούθ 52,57% που πρόσφερε η παραπάνω εταιρία στον αρχικό προϋπολογισμό της «ανάπλασης» (43,2 εκ. ευρώ) και κέρδισε το μειοδοτικό διαγωνισμό» σημειώνει στην ανακοίνωσή της.
Να σημειωθεί ότι η εταιρία έχει χτυπήσει στο παρελθόν και άλλους διαγωνισμούς με χαμηλές προσφορές προκειμένου πάντα να κρατηθεί στη ζωή.
Η Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη τονίζει, τέλος, ότι «η διοίκηση Μπουτάρη, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της όχι μόνο τις προεκλογικές της υποσχέσεις αλλά και σχετικά ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου, αντί, ως όφειλε, να υπερασπίσει αυτονόητα δικαιώματα των εργαζομένων, υπογράφει την άνευ όρων παράδοσή τους στην αδηφάγο ιδιωτική πρωτοβουλία, εξοφλώντας παράλληλα και προεκλογικά “γραμμάτια”».

 

Λ.Α.
Σχόλια

Exit mobile version