Αρχική κοινωνία εργασία Σε πρώτο πρόσωπο: Ζητάμε μόνιμη και σταθερή δουλειά

Σε πρώτο πρόσωπο: Ζητάμε μόνιμη και σταθερή δουλειά

Γράφει ο Γιώργος Καστανίδης, πρόεδρος Συμβασιούχων Πυροσβεστών Ν. Θεσσαλονίκης

Είμαστε 5.400 συμβασιούχοι πυροσβέστες σε όλη την χώρα και εργαζόμαστε από 3 έως 20 χρόνια στη δασοπυρόσβεση. Oι 280 είμαστε στην Θεσσαλονίκη. Έχουμε «εγκλωβιστεί» στις προεκλογικές υποσχέσεις των κομμάτων που, αφού βγουν στην κυβέρνηση, ως διά μαγείας μας ξεχνάνε. Φέτος έγινε μια κάπως πιο σοβαρή δουλειά από το υπουργείο, το οποίο συνέταξε πόρισμα μαζί με την Ομοσπονδία μας και άλλα υπουργεία, ενώ υπάρχει και σχέδιο νόμου που όμως δεν μας καλύπτει στο σύνολό μας. Αυτό, βέβαια, διορθώνεται αν το υπουργείο θέλει πραγματικά να δώσει λύση.
Ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα, επίσημα, έχει 4.200 κενά και αδυνατεί να λειτουργήσει, το κράτος δεν προσλαμβάνει πυροσβέστες λόγω κόστους. Όταν κατά διαστήματα κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μ;aς «χρυσώνει το χάπι» προσλαμβάνοντας 20-25% από εμάς, αποκλείοντας, βέβαια, όσους είναι πάνω από 35 χρόνων. Ως Ομοσπονδία δώσαμε τη λύση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καταθέτοντας οικονομική μελέτη την οποία μάλιστα υιοθέτησε, όπως και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης και το Αρχηγείο του Π.Σ. Από τη μελέτη αυτή προκύπτει ότι το κόστος πρόσληψης ενός ιδιώτη-πολίτη νεοπροσλαμβανόμενου στο Π.Σ. θα είναι περίπου 20.000 ευρώ το χρόνο, ενώ κάθε συμβασιούχος δασοπυροσβέστης κοστίζει ήδη στο κράτος περίπου 16.000 ευρώ το χρόνο. Αν, λοιπόν, προσληφθούν 4-5 συμβασιούχοι δασοπυροσβέστες ως μόνιμο προσωπικό, επιβαρύνουμε τον προϋπολογισμό με το κόστος πρόσληψης 1 νεοπροσλαμβανόμενου και μάλιστα ανειδίκευτου. Οπότε, θέμα οικονομικό δεν υπάρχει. Αντίθετα, υπάρχουν οφέλη: Πρώτον: κερδίζει χρήματα το κράτος. Δεύτερον: καλύπτει τα κενά του Π.Σ με έμπειρο και εκπαιδευμένο προσωπικό καθιστώντας το, έτσι, πιο λειτουργικό. Τρίτον: μειώνεται η ανεργία κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα και τέταρτον: αποκαθίσταται μια αδικία χρόνων.
Τώρα περιμένουμε, τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον προηγούμενο και τωρινό υπουργό, να κρατήσουν την υπόσχεσή τους την προεκλογική και μετεκλογική και να δώσουν λύση στο πρόβλημα καλύπτοντάς μας εργασιακά, στο σύνολο μας.  Έχουμε 22 συναδέλφους νεκρούς, εκ των οποίων οι 9 στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Εμείς πράξαμε και πράττουμε το καθήκον μας καθημερινά, η πολιτεία μας «ξεπληρώνει» κόβοντας ένα μήνα από την εργασία μας και τα επιδόματά μας. Ελπίζουμε, τουλάχιστον, να κάνει και αυτή το καθήκον της προς εμάς τηρώντας την υπόσχεσή της για μόνιμη και σταθερή εργασία που, ούτως η άλλως, την δικαιούμαστε.

Σχόλια

Exit mobile version