Αρχική πολιτική Θυσία στη «συνεκμετάλλευση» οι Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες

Θυσία στη «συνεκμετάλλευση» οι Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες

Επαναλαμβανόμενες ήταν οι απειλές και οι καταγγελίες της Άγκυρας και του Τ. Ερντογάν προσωπικά για τη λειτουργία της κοινότητα των Κούρδων πολιτικών προσφύγων στο Λαύριο, την οποία επανειλημμένα χαρακτήρισε «κέντρο εκπαίδευσης και στρατολόγησης των τρομοκρατών του PKK».

Για το ελληνικό κράτος, υπήρχε μόνο μια παράνομη κατάληψη προσφύγων, που έπρεπε να εκκενωθεί για λόγους νομιμότητας και «ασφάλειας των ίδιων των προσφύγων» όπως υποκριτικά δηλώνουν οι αρμόδιες αρχές. Και ενώ εδώ και χρόνια, κάνουν τη ζωή των Κούρδων προσφύγων δύσκολη, κόβοντας τη χρηματοδότηση της δομής (που επί της ουσίας λειτουργούσε αυτοοργανωμένα εδώ και καιρό) και παρενοχλώντας συχνά τους διαμένοντες σε αυτή, φτάνουμε λίγες μέρες πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν να προχωράνε σε εκκένωση του κτιρίου και μεταφορά των πολιτικών προσφύγων στο καμπ της Μαλακάσας. Ένα δώρο προς τον Σουλτάνο, για τον κατευνασμό των απαιτήσεων του, ως ένδειξη καλής θέλησης ενός «συμμάχου» και «φίλου» έτοιμου να υποχωρήσει.

Στην πράξη έχουμε μια ακόμη προδοσία του ελληνικού κράτους προς τον λαό του Κουρδιστάν. Η «σχολή Πάγκαλου» στην εξωτερική πολιτική, έχει πολλές φορές αφήσει του Κούρδους έκθετους στο ερντογανικό καθεστώς. Όλα αυτά ενώ η ανοιχτή απειλή που αποτελεί ο τουρκικός επεκτατισμός για τους λαούς της περιοχής και για την περιφερειακή ασφάλεια και ειρήνη, θα έπρεπε να επιβάλει μια τελείως διαφορετική στάση στρατηγικής συνεργασίας με όσους απειλούνται από αυτή (Ελλάδα, Κύπρος, Κουρδιστάν, Αρμενία κ.ά.). Ειδικά με το κουρδικό κίνημα, μοναδικό ίσως εκφραστή μιας προοπτικής εκδημοκρατισμού της Μέσης Ανατολής, που ασφυκτιά σε ένα περιβάλλον ισλαμικού φονταμενταλισμού και αυταρχικών καθεστώτων, θα έπρεπε να έχουν επιδιωχθεί μόνιμες συνεργασίες σε πολλαπλά επίπεδα.

Οι κυβερνήσεις της χώρας μας (και της Κύπρου πρόσφατα βλ. υπόθεση Κενάν Αγιάς), δυστυχώς, βλέπουν διαχρονικά τη σχέση αυτή τακτικά και είναι έτοιμες να τη θυσιάσουν στο όνομα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, αν και όποτε τους προτρέψουν να το πράξουν οι αμερικανοΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι-πάτρωνες τους.

Δ. Γκ.

Σχόλια

Exit mobile version