Αρχική κοινωνία εργασία O αυταρχισμός, κεντρικός άξονας της κυβερνητικής πολιτικής

O αυταρχισμός, κεντρικός άξονας της κυβερνητικής πολιτικής

Επιτακτική η ανάγκη αντίστασης και ανατροπής!

Της Δέσποινας Σπανού*

 

Το τελευταίο διάστημα μαζί με τις μειώσεις μισθών, την αύξηση της φορολογίας και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, αναπτύσσεται από την κυβέρνηση, ακριβώς για να περάσουν αυτά τα μέτρα, ένας πρωτοφανής και άνευ προηγουμένου αυταρχισμός. Αυταρχισμός σε όλα τα επίπεδα, χτύπημα των διαδηλωτών από τα ΜΑΤ, επιστρατεύσεις -η μία μετά την άλλη- κάθε κλάδου που αντιδρά, προώθηση νομοσχεδίων για δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας, τύπου Γκουαντάναμο που ανάλογες δεν υπάρχουν στην Ευρώπη. Επιχειρείται διασυρμός κάθε κλάδου ή πολίτη που αντιδρά και αντιστέκεται. Αυταρχισμός παντού.

Ιδιαίτερα, μάλιστα, η χουντικής έμπνευσης επιστράτευση και η παραπομπή στα δικαστήρια κάθε απεργίας, για να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική αποτελεί τον βασικό κανόνα. Ουσιαστικά έχει καταργηθεί το δικαίωμα της απεργίας και περιμένουμε το σχετικό νομοσχέδιο, όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, για να το καταργήσει και τυπικά με τη νομοθέτηση προϋποθέσεων που θα καθιστά το δικαίωμα της απεργίας, εντέλει, ανέφικτο.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα είχαμε την επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ για να περάσει κυριολεκτικά στο «ντούκου» το ξεπούλημα της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας, αλλά και η παραπομπή της ΑΔΕΔΥ στα δικαστήρια για να κηρυχθεί η απεργία-αποχή από την αξιολόγηση-μαϊμού (όχημα νέων απολύσεων) ως παράνομη και καταχρηστική.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που τριτοβάθμιο όργανο παραπέμπεται στα δικαστήρια για να κηρυχθεί η απεργία του ως παράνομη. Και φυσικά έχει σημασία να υπενθυμίσουμε και τους λόγους που γίνεται αυτό. Η συγκριτική αξιολόγηση με ποσοστά, που προβλέπει ο νόμος του Κυριάκου Μητσοτάκη, παραπέμπει απευθείας σε απολύσεις και μειώσεις μισθών, έχει κριθεί ως αντισυνταγματικός από διάφορους επιστημονικούς φορείς, π.χ. Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, το πλέον αρμόδιο για την διοίκηση, ΚΕΔΕ, Δημοτικά Συμβούλια που αρνούνται να το υλοποιήσουν, Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όλοι δηλαδή οι αρμόδιοι φορείς κρίνουν το συγκεκριμένο νόμο ως απαράδεκτο, αντιλειτουργικό και ότι μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη Δημόσια Διοίκηση.

Ιδρώνει με όλα αυτά τα αυτί του κ. Μητσοτάκη; Σαφώς όχι. Ο στόχος είναι καθαρός, ουσιαστική κατάργηση του Δημοσίου, κανιβαλισμός μεταξύ των υπαλλήλων, εκχώρηση αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα. Αυταρχισμός. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι και στην περίπτωση της ΔΕΗ, ενώ η κυβέρνηση έλεγε ότι τα ποσοστά της απεργίας δεν είναι υψηλά και οι απεργοί είναι λίγοι, προχώρησε σε επιστράτευση των απεργών. Ο στόχος επίσης είναι προφανής, η επίδειξη «τσαμπουκά», το μήνυμα προς το λαό που υποφέρει, ότι «δεν έχετε άλλη λύση παρά να υπομείνετε τις επιλογές μας», «θα πατήσουμε όποιον αντιστέκεται» και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ όλα. Στη χώρα μας υπάρχει θέμα δημοκρατικής εκτροπής όχι μόνο γιατί μειώνουν μισθούς και συντάξεις και καταργούν το κοινωνικό κράτος, αλλά γιατί προσπαθούν να φιμώσουν, να βάλουν κυριολεκτικά στο γύψο τον ελληνικό λαό και αυτό είναι ένα ζήτημα που απαιτεί αντίσταση και από τους εργαζόμενους αλλά και από τις δυνάμεις της Αριστεράς.

Εδώ η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μεγάλη. Όποια προσπάθεια και να γίνεται για δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ, για να συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός βουλευτών που να μην επιτρέψει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις μνημονιακές δυνάμεις, το βασικό θέμα παραμένει η αντίσταση του ελληνικού λαού και η κοινωνική συνείδηση, ώστε να μπορεί να αναδείξει και να στηρίξει μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

Αν ανεχθούμε τέτοιες μεθοδεύσεις αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς και καταπάτησης βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων, αν περάσουν όλα αυτά στον ελληνικό λαό με αποτέλεσμα παθητικά να ανέχεται τέτοιες επιλογές, τότε δεν έχουμε ελπίδα.

Ακόμα και οι εκλογές, ύστατο μέσο, θα έχουν απαξιωθεί ως διαδικασία στη συνείδηση του κόσμου. Θα αυξηθούν τα φαινόμενα της αποχής και της αδιαφορίας. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει σε μια καθημαγμένη και ισοπεδωμένη κοινωνία. Αυτό πρέπει να αντιληφθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ και να αναλάβει πρωτοβουλίες αντιμετώπισης του αυταρχισμού.

Δεν πάει άλλο σύντροφοι. Ή εμείς ή αυτοί!

 

* Η Δέσποινα Σπανού είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και συντονίστρια του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής

Σχόλια

Exit mobile version