Αρχική διεθνή Μαμάδες ή μούμιες;

Μαμάδες ή μούμιες;

Οι εργαζόμενες μητέρες κινητοποιούνται σε Βρετανία, Σκωτία και Β. Ιρλανδία

της Μαρίας Χατζησταυράκη 

«Παίζοντας» με δύο σχεδόν πανομοιότυπες οπτικά και ακουστικά λέξεις (mommies=μαμάδες και mummies=μούμιες) με την ευκαιρία της αγγλοσαξονικής γιορτής του Χαλοουίν, δεκάδες χιλιάδες μητέρες βγήκαν στους δρόμους το περασμένο Σάββατο σε όλο το βρετανικό κράτος, απαιτώντας τη χρηματοδότηση της παιδικής μέριμνας για τους εργαζόμενους γονείς. Η Βρετανία έχει το υψηλότερο κόστος παιδικής μέριμνας από κάθε άλλη ανεπτυγμένη χώρα – συχνά είναι υψηλότερο από το μισθό που κερδίζουν οι άμεσα ενδιαφερόμενες! Στο πλούσιο αυτό κράτος, το 48% των εγκύων μητέρων αναγκάζεται να διακόψει την άδεια μητρότητας λόγω οικονομικών δυσκολιών, και το 60% των γυναικών που έκαναν έκτρωση την τελευταία πενταετία δήλωσαν ότι το κόστος της παιδικής μέριμνας συνέβαλε στην απόφασή τους… Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, το ένα τρίτο των νοικοκυριών με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα χαμηλότερο των 20.000 λιρών αναγκάζονται σε περικοπές διατροφής(!) για να αντιμετωπίσουν το υπέρογκο κόστος της παιδικής μέριμνας.

Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ οργανώθηκε από τη συλλογικότητα Pregnant Then Screwed (που δεν μεταφράζεται, διότι μπορεί να πέσουμε στο δόκανο της αστυνομίας πολιτικής ορθότητας, αλλά τέλος πάντων σημαίνει ότι μια γυναίκα, αφού μείνει έγκυος, την έβαψε). Διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στο Λονδίνο, το Μπέρμιγχαμ, το Μάντσεστερ, το Μπρίστολ, το Κάρντιφ, τη Γλασκώβη, το Μπέλφαστ κ.ά. πόλεις, αφού η αστυνομία πήρε πίσω την αρχική απόφασή της να μην επιτρέψει τις πορείες για λόγους «παρεμπόδισης της ομαλής κυκλοφορίας των οχημάτων»… Πολλές μητέρες πορεύτηκαν με τα μωρά τους, αρκετές από αυτές ντυμένες με στολές του Χαλοουίν ή φορώντας επιδέσμους που παρέπεμπαν σε μούμιες. Σύμφωνα με τις διοργανώτριες, οι μούμιες ταιριάζουν με το Χαλοουίν, αλλά βασικά υποδηλώνουν ότι η ισχύουσα νομοθεσία για τις εργαζόμενες μητέρες και την παιδική μέριμνα είναι αρχαϊκή. Τα πανό και τα πλακάτ που κρατούσαν έγραφαν, μεταξύ άλλων: «Το μέλλον δεν θα μεγαλώσει μόνο του», «Προσιτή παιδική φροντίδα τώρα», ή ακόμα και «Όταν τα πράγματα είναι σκατωμένα, τα αλλάζουμε».

ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου η Τζοέλι Μπρίρλεϊ, μιλώντας εκ μέρους της συλλογικότητας Pregnant Then Screwed, τόνισε ότι «πρέπει να τους αναγκάσουμε να μας ακούσουν, διότι δεκάδες χιλιάδες μητέρες χάνουν τη δουλειά τους κάθε χρόνο επειδή απλώς τολμούν να τεκνοποιήσουν». Η Μπρίρλεϊ πρωτοστάτησε στην ίδρυση της συλλογικότητας το 2015, όταν απολύθηκε με… μήνυμα στον τηλεφωνητή της μία ημέρα αφότου ενημέρωσε τον εργοδότη της ότι είναι έγκυος. «Είναι αδύνατο για τις περισσότερες οικογένειες να επιβιώσουν αν δεν δουλεύουν και οι δύο γονείς. Ωστόσο, έχουμε δημιουργήσει ένα περιβάλλον που εμποδίζει πολλές μητέρες να εργαστούν», είπε η Μπρίρλεϊ.

Η ΒΟΥΛΕΥΤΙΝΑ των Εργατικών Στέλα Κρίζι καταδίκασε το γεγονός ότι ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είχε παρομοιάσει την άδεια μητρότητας με… διακοπές, συμπληρώνοντας ότι αυτό δείχνει πως «δεν έχει ιδέα για τι πράγμα μιλάει». Άλλη μία βουλευτίνα, η Μουνίρα Ουίλσον των Φιλελευθέρων, δήλωσε ότι υποστηρίζει την κινητοποίηση για να πει στην κυβέρνηση ότι «κανείς δεν πρέπει να σπρώχνεται στη φτώχεια επειδή αποφάσισε να κάνει οικογένεια». Η επικεφαλής του WEP (Κόμμα Ισότητας Γυναικών) Μάντου Ριντ, μιλώντας στη συγκέντρωση που έγινε στο Μπρίστολ, τόνισε: «Η κυβέρνηση ότι αφήνει τις μητέρες να εργάζονται με μισθούς πείνας ενώ μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Οι κακοπληρωμένες, υποτιμημένες εργαζόμενες μητέρες πληρώνουν τις αποτυχίες του πολιτικού συστήματος. Αλλά δεν θα σταματήσουμε μέχρι αυτό το πολιτικό σύστημα να διορθώσει τα προβλήματα που το ίδιο δημιούργησε».

Σχόλια

Exit mobile version