Αρχική κοινωνία Πραγματικό σκάνδαλο στην παραλία του Ελληνικού

Πραγματικό σκάνδαλο στην παραλία του Ελληνικού

Την Τρίτη 8 Ιούνη, δόθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ συνέντευξη Τύπου για τις αυθαιρεσίες στην παραλία του Ελληνικού και το αίτημα άμεσης παραχώρησης της διαχείρισης της παραλίας στο δήμο.

Πριν από τρία χρόνια και εν μέσω απεργίας πείνας του δημάρχου Χρήστου Κορτζίδη, η δημοτική Αρχή Ελληνικού, εφαρμόζοντας το Σύνταγμα, πήρε την πρωτοβουλία, με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών, να ρίξει τμήμα της περίφραξης που απαγόρευε την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα. Όμως ο πόλεμος με τα συμφέροντα της νύχτας συνεχίζεται, με παρεμπόδιση της λειτουργίας της ελεύθερης πλαζ, απειλές, τραμπουκισμούς, επιθέσεις, ακόμα και κακοποίηση δημοτικών συμβούλων και δημοτικών υπαλλήλων. Με την ανοχή ή και τη συνηγορία των αρμόδιων φορέων, η λειτουργία νυχτερινών κέντρων και άλλων παράνομων εγκαταστάσεων συνεχίζεται απρόσκοπτα. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις τα κέντρα Γαλάζιο, Wynn, Las Vegas και η πίστα CART, την οποία από το 1999 έχει χαρακτηρίσει παράνομη το ΣτΕ μετά από προσφυγή του Συλλόγου του Κάτω Ελληνικού. Σύμφωνα με το ΠΔ 2004, που ορίζει τις χρήσεις γης στο παραλιακό μέτωπο από Φάληρο μέχρι Κορωπί, η λειτουργία των παραπάνω εγκαταστάσεων απαγορεύεται, ενώ είναι και παράνομη, καθώς πρόκειται για κατασκευές χωρίς οικοδομική άδεια.
Κανείς όμως δεν τολμά να τις αγγίξει. Ο δήμος προστρέχει στο αστυνομικό τμήμα για να σφραγίσει τα κέντρα, αλλά η αστυνομία εφαρμόζει τη γνωστή μέθοδο: οδηγεί στο αυτόφωρο έναν υπεύθυνο (ο γνωστός αυτοφωράκιας), το κέντρο πληρώνει ένα μικρό πρόστιμο και συνεχίζει να λειτουργεί. Την ίδια ώρα, η διαχείρισή της πλαζ δεν έχει δοθεί στο δήμο, με αποτέλεσμα αυτός να μην μπορεί να παρέχει τις στοιχειώδεις υποδομές, νερό, ρεύμα, τουαλέτες, κ.λπ., ενώ και η στάθμευση έχει εξελιχθεί σε μια πολύ προσοδοφόρα επιχείρηση, καθώς, κάθε βράδυ, η περιοχή μετατρέπεται σ’ ένα τεράστιο παράνομο πάρκινγκ με τροχονόμους τους παρκαδόρους των νυχτερινών κέντρων. Η ευθύνη για όλα αυτά ανήκει εξολοκλήρου στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, που εποπτεύεται από το ΥΠΠΟΤ και η οποία έχει παραχωρήσει αυθαιρέτως τους χώρους στους επιχειρηματίες.
Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός και η υπουργός Περιβάλλοντος παραβρέθηκαν στην κατεδάφιση των ερειπίων του κέντρου Φαντασία, που είχε καταστραφεί προ ετών από πυρκαγιά, δεν είδαν όμως δίπλα τις παράνομες εγκαταστάσεις των Άμμος και Ακρωτήρι. Τα συμφέροντα που λυμαίνονται την περιοχή έμειναν αλώβητα. Η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης δεν πείθει όσους γνωρίζουν την πραγματικότητα στην παραλία. Αυτό που απαιτείται είναι η εφαρμογή του ΠΔ 2004 και της νομιμότητας για τις χρήσεις στην παραλιακή ζώνη, η διακοπή της λειτουργίας κάθε παράνομης εγκατάστασης και η απόδοση της διαχείρισης της παραλίας στο δήμο Ελληνικού. Αυτό που χρειάζεται, για να μπει τέλος στην αυθαιρεσία, είναι ουσιαστική κυβερνητική βούληση.
Ρ.Μ.

 

Σχόλια

Exit mobile version