Αρχική κοινωνία Οι άνεργοι αποκτούν φωνή στο Ηράκλειο

Οι άνεργοι αποκτούν φωνή στο Ηράκλειο

Του Μάριου Διονέλλη.

Με πρωτοβουλία της ομάδα Δικαίωμα Ηρακλείου διεκδικούν σημαντικές παροχές με την κάρτα ανεργίας.

Σε συλλογική δράση και κινητοποίηση προχωρούν οι άνεργοι στο Νομό Ηρακλείου οι οποίοι συνέστησαν την ομάδα Δικαίωμα διεκδικώντας συγκεκριμένες παροχές από το κράτος, τους δήμους, τους οργανισμούς μέσων μεταφοράς και άλλους φορείς. Ως βασικό της στόχο η ομάδα έχει θέσει τη διεκδίκηση ελαφρύνσεων για όλους τους πολίτες που διαπιστωμένα εισέρχονται στο καθεστώς ανεργίας.
Μεταξύ άλλων η ομάδα Δικαίωμα διεκδικεί με την κάρτα ανεργίας να υπάρχει δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δωρεάν είσοδος σε σινεμά, συναυλίες, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία. Επίσης, να παρέχεται σημαντική έκπτωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ και του ΟΤΕ. Ζητείται επίσης από τους Δήμους η πλήρης απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη και για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία ενώ ασκείται πίεση προς την πολιτεία ώστε το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος, χωρίς επιβάρυνση των ανέργων όπως επίσης και να παρέχεται πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλο το διάστημα της ανεργίας.

«Άχρηστο έγγραφο»
«Μέχρι σήμερα η κάρτα ανεργίας είναι ένα άχρηστο έγγραφο που έχεις στο πορτοφόλι σου και χρησιμοποιείται μόνο για την είσπραξη του πενιχρού επιδόματος. Διεκδικούμε να αποκτήσει πραγματική ισχύ και να μπορεί να αντικαταστήσει έστω κατά ένα μέρος την απώλεια εισοδήματος των χιλιάδων ανέργων συμπολιτών μας», λέει ο Αντώνης Σκλαβενίτης, μέλος της ομάδας Δικαίωμα.
Βασικό αίτημα της ομάδας είναι και η αλλαγή του καθεστώτος για το επίδομα της ανεργίας ζητώντας η εγγραφή στα μητρώα ανέργων να σημαίνει αυτομάτως επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους και κυρίως για όλο το χρονικό διάστημα που βρίσκονται στην ανεργία. Επίσης, ζητούνται από τους Δήμους και την Περιφέρεια της Κρήτης κονδύλια για πιο αξιόπιστη κοινωνική πολιτική, πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς εύρεσης εργασίας και περισσότερες προσλήψεις.
Το κάλεσμα της ομάδας για δράση είναι πλατύ και περιλαμβάνει όχι μόνο τους άνεργους αλλά και τους ελαστικά εργαζόμενους, οι οποίοι στην ουσία βρίσκονται ένα βήμα πριν την ανεργία. Στην πρώτη ανακοίνωση της ομάδας αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Οι άνεργοι δεν είμαστε αριθμοί σε στατιστικές. Είμαστε άνθρωποι με δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή. Σήμερα με την τρόικα και το Μνημόνιο μας βυθίζουν σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και εξαθλίωση.
Η περίοδος του “δεν βαριέσαι, δεν γίνεται τίποτα” και του καναπέ πρέπει να τελειώσει! Ως άνεργοι, βασικός μας στόχος πρέπει να είναι η αλληλεγγύη, η οργάνωση και η δράση. Υπάρχει ελπίδα μόνο αν αρχίσουμε να συζητάμε μεταξύ μας, αν ενωθούμε και συντονιστούμε».

«Πρωταθλήτρια» η Κρήτη
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για την Κρήτη, η πραγματική ανεργία στο νησί αγγίζει πλέον το δυσθεώρητο μέχρι πρότινος 22% με πάνω από 60.000 άνεργους. Περίπου οι μισοί από αυτούς, ωστόσο, είναι καταγεγραμμένοι ως άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ με αποτέλεσμα τα επίσημα στοιχεία να «κρύβουν», κατά την πάγια τακτική, το μέγεθος του προβλήματος. Ακόμα όμως και η ίδια η στατιστική υπηρεσία παραδέχεται πως το πρόβλημα στην Κρήτη επιδεινώνεται ραγδαία καθώς η ανεργία στο νησί παρουσιάζει τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης σε όλη την Ελλάδα. «Κινούμαστε γρήγορα για τη δικτύωσή μας σε όλη την Ελλάδα και βρισκόμαστε ήδη σε επαφή με αντίστοιχες ομάδες», λέει στον Δρόμο ο Αντώνης Σκλαβενίτης.  «Τα προβλήματα είναι κοινά και η δράση πρέπει να αποκτήσει πανελλαδικό χαρακτήρα για να ασκήσουμε πραγματική πίεση για τα δικαιώματά μας» συμπληρώνει ενώ επισημαίνει πως το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η δράση της ομάδας Δικαίωμα, η οποία έχει ήδη απαιτήσει συνάντηση με τους επίσημους φορείς της Κρήτης, τον Περιφερειάρχη, τον δήμαρχο Ηρακλείου και άλλους.

 

Σχόλια

Exit mobile version