Αρχική κοινωνία Σκοτώνουν τους καρδιοπαθείς στην τροϊκανή Ελλάδα

Σκοτώνουν τους καρδιοπαθείς στην τροϊκανή Ελλάδα

Θανατηφόρα η απόφαση αύξησης της συμμετοχής στα φάρμακα κατά 25%. Του Ηλία Σταθάτου

Είναι ανεπίτρεπτο να είσαι καρδιοπαθής στην τροϊκανή μας χώρα. Οι εν λόγω ασθενείς, λοιπόν, όπως και όλοι οι χρόνια πάσχοντες, δικαιούνταν εδώ και πάρα πολλά χρόνια μειωμένη συμμετοχή στις υψηλές φαρμακευτικές τους δαπάνες. Λεπτομερέστερα, πλήρωναν από την τσέπη τους το 10% της αξίας των φαρμάκων τους, με το υπόλοιπο ποσό να καλύπτεται από το ασφαλιστικό τους ταμείο. Μια πολιτική απόλυτα λογική, σκεπτόμενοι το γεγονός ότι η μηνιαία δαπάνη για τα καρδιαγγειακά φάρμακα ανέρχεται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, με τους καρδιοπαθείς να αποτελούν ιδιαίτερα ευαίσθητη και ευάλωτη κατηγορία ασθενών, χωρίς οικονομική άνεση (είναι δύσκολο να δουλέψεις πολύ με έμφραγμα στο ιστορικό σου). Τα προαναφερθέντα, όμως, αποτελούν ψιλά γράμματα για το υπουργείο Υγείας, καθώς ο «εξορθολογισμός» του Αντρέα Λοβέρδου, ο οποίος συνεχίζεται από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, έφερε μια απόφαση η οποία σοκάρει. Η οικονομική συμμετοχή των ασθενών από 10% αυξήθηκε σε 25%, οδηγώντας πολλούς ασθενείς να αδυνατούν να συνεχίσουν την θεραπεία τους. Όλα αυτά σε μια εποχή περικοπών, με το ήδη πενιχρό εισόδημα των ασθενών να μειώνεται. Απόφαση χωρίς ουδεμία επιστημονική λογική, καθώς η συμμετοχή αυξήθηκε μόνο για τους καρδιοπαθείς.

 

«Διπλή επίθεση»
Όπως μας ανέφερε ο καρδιολόγος του ΙΚΑ, Δημήτρης Χασάπης, «τον Φεβρουάριο υπογράφηκε και δημοσιοποιήθηκε μέσω ΦΕΚ μια απόφαση του Λοβέρδου και του Κουτρουμάνη, με το οποίο έθεσαν εκτός του καθεστώτος της μειωμένης συμμετοχής κάποιες κατηγορίες ασθενών. Οι καρδιοπαθείς από το καθεστώς του 10% βρέθηκαν να πρέπει να πληρώνουν το 25% της αξίας των φαρμάκων τους». Η αυθαιρεσία της απόφασης προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς «δεν υπάρχει ιατρικό κριτήριο και η Καρδιολογική Εταιρεία έχει καταγγείλει τις αυξήσεις. Η αύξηση της συμμετοχής δεν αποτελεί γενική πολιτική. Μόνο στους καρδιοπαθείς στόχευσαν. Προφανώς είδαν ότι στο συγκεκριμένο κομμάτι των ασθενών αντιστοιχεί μεγάλος όγκος συνταγών, και αποφάσισαν να τους πετάξουν έξω».
Οι συνέπειες, τραγικές. «Μειώνονται οι μισθοί, αυξάνεται το κόστος των φαρμάκων. Μιλάμε για διπλή επίθεση. Παρατηρούμε ανθρώπους στο ιατρείο που δεν μπορούν να πληρώσουν τα φάρμακά τους και σταματούν την θεραπεία. Όλα αυτά σε μια εποχή που η αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι τεράστια, όπως σε κάθε χώρα που επισκέφτηκε το ΔΝΤ».
«Όταν ένας καρδιοπαθής παίρνει κατά μέσο όρο 5-6 φάρμακα μηνιαίως, με αυτό το μέτρο του αφαιρείς τουλάχιστον το 10% του εισοδήματός του. Συνέπεια αυτού είναι η ταυτόχρονη αύξηση των θανάτων και η μείωση του ποσοστού της επιβίωσης. Θα βλέπουμε καρδιοπαθείς που δεν παίρνουν τα φάρμακά τους και θα πεθαίνουν πολύ πιο γρήγορα».
Υπάρχει και άλλο «υπόγειο» μέτρο που στοχεύει στην εξολόθρευση των καρδιοπαθών: «Η επαναπιστοποίηση του ποσοστού αναπηρίας που καλούνται να κάνουν οι δικαιούχοι αντίστοιχης σύνταξης ή επιδομάτων, αποτελεί παγίδα για τους καρδιοπαθείς. Τίθεται στο στόχαστρο μέσω των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, η ήδη μικρή του σύνταξη. Υπάρχει οδηγία από τους προέδρους των επιτροπών εξέτασης, το ποσοστό αναπηρίας 67%, π.χ. κάποιου που έχει κάνει αγγειοπλαστική, να κατεβαίνει τεχνητά στο 50%, και έτσι η σύνταξή του να μειώνεται κατά 1/3. Μιλάμε για ανθρώπους που χρειάζονται να λαμβάνουν 10-15 φάρμακα. Ανθρώπους που δεν μπορούν να εργαστούν πλέον. Ποιος θα πάρει στην δουλειά του οικοδόμο με 4 by-pass;»
Ανθρωποκτόνα πολιτική, χωρίς καμία επιστημονική λογική. Η οποία συνεχίζει να ανθρωποκτονεί. Ιδού ένα δείγμα των επιβαλλόμενων «απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που πρέπει να κάνει η Ελλάδα», λοιπόν. Εξολόθρευση των καρδιοπαθών. Κοστίζουν!

Σχόλια

Exit mobile version