Αρχική στήλες Της επιστήμης και της κοινωνίας Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου σε κίνηση

Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου σε κίνηση

Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο κινείται έπειτα από περισσότερα από 30 χρόνια που ήταν κολλημένο στον πυθμένα του ωκεανού. Το επονομαζόμενο Α23a αποκολλήθηκε από την ακτογραμμή της Ανταρκτικής το 1986 και τώρα βρίσκεται στον πυθμένα της θάλασσας Weddell σχηματίζοντας ουσιαστικά ένα νησί από πάγο.

Με έκταση σχεδόν 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι δύο φορές μεγαλύτερο από το Λονδίνο. Πρόκειται για έναν κολοσσό με πάχος περίπου 400 μέτρων. Τον τελευταίο χρόνο παρασύρεται με ταχύτητα και είναι έτοιμο να ξεπεράσει τα ύδατα της Ανταρκτικής ενώ πριν αποκολληθεί φιλοξενούσε έναν σοβιετικό ερευνητικό σταθμό.

Η Μόσχα έστειλε μια αποστολή για να απομακρύνει τον εξοπλισμό από τη βάση Druzhnaya 1, φοβούμενη ότι θα χαθεί. Ωστόσο, το παγόβουνο δεν απομακρύνθηκε πολύ από την ακτή, προτού «αγκυροβολήσει» στις λάσπες του βυθού της θάλασσας Weddell.

Ο ειδικός από τη Βρετανική Ερευνητική Ομάδα Ανταρκτική, British Antarctic Survey (BAS), Dr Andrew Fleming, απευθύνθηκε σε μερικούς συναδέλφους τους για να πάρει απαντήσεις αν υπάρχει κάποια πιθανή αλλαγή της θερμοκρασίας του νερού που θα μπορούσε να προκαλέσει την κίνηση.

«Ήταν καθηλωμένο από το 1986, αλλά τελικά έπρεπε να μειωθεί αρκετά σε μέγεθος, προκειμένου να αρχίσει να κινείται. Εντόπισα την πρώτη κίνησή του το 2020» σημείωσε στο BBC ο Fleming.

Το παγόβουνο τους τελευταίους μήνες κινείται ταχύτερα εξαιτίας των ανέμων και των ρευμάτων και τώρα περνάει το βόρειο άκρο της Ανταρκτικής Χερσονήσου.

Όπως τα περισσότερα παγόβουνα από την θάλασσα Weddell, το Α23a είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει το ανταρκτικό πολικό ρεύμα, το οποίο θα το ρίξει προς τον Νότιο Ατλαντικό σε μια διαδρομή που έχει γίνει γνωστή ως «λεωφόρος των παγόβουνων».

Πρόκειται για την ίδια κίνηση που ακολούθησε ο διάσημος εξερευνητής Sir Ernest Shackleton το 1916 για να διαφύγει από την Ανταρκτική μετά την απώλεια του πλοίου του, του Endurance.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την πορεία του παγόβουνου. Εφόσον προσαράξει στο Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος της Νοτίου Γεωργίας, υπάρχουν φόβοι ότι θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στις φώκιες, τους πιγκουίνους και άλλα θαλασσοπούλια που αναπαράγονται στο νησί.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το BBC, θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε ότι τα παγόβουνα είναι αντικείμενα κινδύνου. Κινούμενα απελευθερώνουν ορυκτή σκόνη που αποτελεί πηγή θρεπτικών συστατικών για οργανισμούς που αποτελούν τη βάση της τροφικής αλυσίδας των ωκεανών.

«Με πολλούς τρόπους αυτά τα παγόβουνα δίνουν ζωή: Είναι το σημείο εκκίνησης για πολλές βιολογικές δραστηριότητες», δήλωσε η Dr. Catherine Walker από το Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Woods Hole.


Καλλιεργημένο κρέας: Νίκη των αγροτών στην Ιταλία

 Την τελική έγκριση για έναν νόμο που απαγορεύει τη χρήση τροφίμων και ζωοτροφών που παράγονται στο εργαστήριο έδωσε η Ρώμη, καθώς τις προηγούμενες ημέρες μια ομάδα κεντρώων βουλευτών βρέθηκε αντιμέτωπη με οργισμένους αγρότες που αντιτίθενται στο νομοσχέδιο.

Η πρόταση, που έχει ήδη εγκριθεί από την άνω βουλή, τη Γερουσία, πέρασε με 159 ψήφους υπέρ έναντι 53 κατά, απαγορεύοντας τη χρήση, την πώληση, την εισαγωγή και την εξαγωγή τροφίμων και ζωοτροφών «από κυτταρικές καλλιέργειες ή ιστούς που προέρχονται από σπονδυλωτά ζώα».

Στα εργοστάσια που παραβιάζουν τους κανόνες αυτούς μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα έως και 150.000 ευρώ και κινδυνεύουν να κλείσουν, ενώ οι ιδιοκτήτες μπορεί να χάσουν το δικαίωμά τους να λάβουν δημόσια χρηματοδότηση για έως και τρία χρόνια.

Η αντιπολίτευση προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει να παραβιάσει τους κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ απαγορεύοντας μονομερώς το προϊόν.

Η πρόταση του υπουργού Γεωργίας Francesco Lollobrigida, στενού συνεργάτη της πρωθυπουργού Giorgia Meloni, θεωρείται μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας του δεξιού συνασπισμού να διαφυλάξει την παράδοση.

Καθώς η συζήτηση στο κοινοβούλιο βρισκόταν σε εξέλιξη, ξέσπασαν εντάσεις μεταξύ διαδηλωτών από την ομάδα αγροτικού λόμπι Coldiretti και δύο βουλευτών της αντιπολίτευσης, ένας εκ των οποίων ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος της ομάδας λόμπι Ettore Prandini τού επιτέθηκε.

«Πιστεύω ότι είναι ανατρεπτικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Coldiretti πιστεύει ότι μπορεί να επιτεθεί σε έναν νομοθέτη», δήλωσε ο νομοθέτης Benedetto Della Vedova, προσθέτοντας ότι θα καταγγείλει τον Prandini στην αστυνομία. Ο Della Vedova φάνηκε να έχει δεχθεί σπρωξίματα στο στήθος κατά το περιστατικό, αλλά δεν τραυματίστηκε.

Ο Prandini δήλωσε στο Reuters ότι οι νομοθέτες είχαν προκαλέσει τους αγρότες με προσβλητικά πανό και υποβάθμισε την αντιπαράθεση.

Το κόμμα +Europa και άλλες ομάδες της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν την κίνηση της διοίκησης της δεξιάς ως μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τους αγρότες και τα λόμπι των κτηνοτρόφων, καθώς τα τρόφιμα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο δεν είναι ακόμη διαθέσιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου ισχυρίζονται ότι η παραγωγή κρέατος χωρίς την εκτροφή ζώων θα περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και θα προσφέρει μια επιλογή για τους καταναλωτές που θα εκτιμούσαν την κατανάλωση ενός προϊόντος που δεν περιλαμβάνει σφαγή.

Η αντιπολίτευση προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει να παραβιάσει τους κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ απαγορεύοντας μονομερώς το προϊόν σε περίπτωση που το μπλοκ αποφασίσει ποτέ να διαθέσει τρόφιμα από εργαστήρια. Ωστόσο, ο υπουργός Lollobrigida επανέλαβε ότι η απαγόρευση ήταν απαραίτητη για την προστασία της βιομηχανίας τροφίμων.


«Ευκλείδης»: Οι πρώτες εντυπωσιακές εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο

 Οι πέντε εικόνες που δημοσιεύτηκαν δείχνουν ότι το τηλεσκόπιο είναι έτοιμο να δημιουργήσει τον πιο εκτεταμένο μέχρι σήμερα τρισδιάστατο χάρτη του Σύμπαντος και να αποκαλύψει μερικά από τα κρυμμένα μυστικά του. Από φωτεινά αστέρια έως αμυδρούς γαλαξίες, οι καταγραφές του Ευκλείδη δείχνουν με εξαιρετική ευκρίνεια την ολότητα αυτών των ουράνιων αντικειμένων.

Οι επιστήμονες που ηγούνται της αποστολής του διαστημικού τηλεσκοπίου «Ευκλείδης» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος δημοσίευσαν τις πρώτες επιστημονικές εικόνες που κόβουν την ανάσα, οι οποίες ελήφθησαν μόλις τέσσερις μήνες μετά την εκτόξευση.

Αυτές οι νέες διαστημικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν εντυπωσιακά στιγμιότυπα της τεράστιας δομής του σύμπαντος, όπως ένα τεράστιο σμήνος γαλαξιών στον αστερισμό του Περσέα, έναν «Κρυμμένο Γαλαξία», ένα σφαιρικό σμήνος γεμάτο αμέτρητα αστέρια και το πανέμορφο νεφέλωμα Horsehead.

Οι ανακαλύψεις που μπορούν να φέρουν οι εικόνες του τηλεσκοπίου «Ευκλείδης».

Σύμφωνα με το wired.com, οι υπεύθυνοι της αποστολής «Ευκλείδης» παρουσίασαν τις πρώτες εικόνες (7/11) σε εκδήλωση στο Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας. Η Carole Mundell, επικεφαλής του επιστημονικού προγράμματος της ESA, παρουσίασε τις εικόνες. «Σήμερα είναι μια εμβληματική ημέρα. Φτάσαμε σε όλα τα μηχανολογικά ορόσημα της αποστολής μας και είμαστε επιτέλους σε θέση να εισέλθουμε στην επιστημονική μας αποστολή», δήλωσε η ίδια.

Η Mundell και οι συνάδελφοί της τόνισαν τις δυνατότητες του διαστημικού τηλεσκοπίου για τη μελέτη της μεγάλης κλίμακας δομής του σύμπαντος. «Ανυπομονώ για τις γνώσεις που θα μας δώσει το τηλεσκόπιο «Ευκλείδης», ειδικά για να κατανοήσουμε τι πραγματικά είναι η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια», δήλωσε ο Josef Aschbacher, γενικός διευθυντής της ESA.

«Είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Οι πρώτες εικόνες είναι υπέροχες. Ανταποκρίνονται στις προσδοκίες όσον αφορά την ποιότητα και την ακρίβεια, οπότε είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το υπόλοιπο της αποστολής», δήλωσε ο Francis Bernardeau, αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοπραξίας Euclid και αστροφυσικός στο CEA Paris-Saclay, μιλώντας στο Wired.com, μια μέρα πριν από την εκδήλωση.

Αυτές οι εικόνες είναι μόνο η αρχή της αποστολής του «Ευκλείδη». Μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, το τηλεσκόπιο θα ερευνήσει δισεκατομμύρια γαλαξίες όπως αυτοί, αναλύοντας πάνω από 15.000 τετραγωνικές μοίρες –περίπου το ένα τρίτο του ουρανού– και εξετάζοντας 10 δισεκατομμύρια χρόνια κοσμικού χρόνου. Μαζί, αυτές οι εικόνες θα δημιουργήσουν πρωτοφανείς τρισδιάστατες εικόνες που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σύμπαντος.

Σχόλια

Exit mobile version