Αρχική εκτός κατηγορίας Οι Γερμανοί θυμώνουν με ένα «τρελό σχέδιο των Ρώσων»

Οι Γερμανοί θυμώνουν με ένα «τρελό σχέδιο των Ρώσων»

«Τρελό σχέδιο: Η Μόσχα θέλει να στήσει μνημείο σε έναν εγκληματία πολέμου στη Μόσχα», γράφει το βερολινέζικο ταμπλόιντ Berliner Kurier, αναφερόμενο στην πρόταση για ανέγερση ενός μνημείου του πρώην προέδρου της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στην πρωτεύουσα της Ρωσίας. «Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ήταν ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, μέχρι που ανατράπηκε από την επανάσταση το 2000. Ήταν υπεύθυνος για δεκάδες εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν τα σερβικά στρατεύματα στην Κροατία, τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο. Ήταν εγκληματίας στη συνείδηση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Αλλά για ορισμένους Σέρβους είναι ήρωας», γράφει η… σοκαρισμένη Berliner Kurier.

«Προφανώς, αυτός είναι ένας καλός λόγος για τη Ρωσία ώστε να στήσει ένα μνημείο σε αυτόν τον αξέχαστο δικτάτορα στη Μόσχα, πόσο μάλλον που θεωρούνταν μαχητής κατά του ΝΑΤΟ», προσθέτει η καλή γερμανική εφημερίδα. Η Berliner Kurier επικαλείται τη ρωσική Moskovski Komsomolets, η οποία με τη σειρά της αναφέρεται στον πολιτικό επιστήμονα Μαράτ Μπασίροφ*, για να αποκαλύψει ότι υπάρχει σχέδιο για την ανέγερση μνημείου του Μιλόσεβιτς. Σύμφωνα με την Moskovski Komsomolets το μνημείο, ύψους δύο μέτρων, σχεδιάζεται να τοποθετηθεί στην πλατεία Ευρώπης, στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Η Berliner Kurier νιώθει την ανάγκη να θυμίσει στο γερμανικό κοινό ότι «το 2001 η σερβική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς συνέλαβε τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον παρέδωσε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία». Και συμπληρώνει με νόημα: «Ο Τζίντζιτς δολοφονήθηκε το 2003», διευκρινίζοντας στη συνέχεια ότι «τα στοιχεία κατά του Μιλόσεβιτς ήταν πειστικά. Θεωρήθηκε συνένοχος για σοβαρά εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής Βόσνιων στη Σρεμπρένιτσα, της σφαγής Κροατών στο Βούκοβαρ, καθώς και της απέλασης 800.000 Κοσοβάρων και 170.000 Κροατών». Καταλήγει ως εξής: «Ο μόνος λόγος που ο Μιλόσεβιτς δεν καταδικάστηκε είναι ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή(…) πριν την ετυμηγορία». Ασχολίαστο; Ή να πούμε ότι φοβούνται ακόμα και αυτούς που νίκησαν και δολοφόνησαν άνανδρα;

Μ.Μ.Ι.

* Ρώσος πολιτικός επιστήμονας ταταρικής καταγωγής, πρώην κυβερνητικό στέλεχος της Λ.Δ. του Λουγκάνσκ, ένθερμος υποστηρικτής της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία.

Σχόλια

Exit mobile version