Αρχική πολιτισμός Οι ελληνικές ταινίες στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Οι ελληνικές ταινίες στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο άνοιξε επισήμως χθες το βράδυ στην αίθουσα του Ολύμπιον και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή 11 Νοεμβρίου, περιλαμβάνει 14 ελληνικές ταινίες στο επίσημο πρόγραμμά του, και ακόμη 19 στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Αγοράς, ή αλλιώς στο videoroom που έχουν πρόσβαση μόνο οι επαγγελματίες του χώρου.

Και πριν προχωρήσω, θα ήθελα να γράψω μια αλήθεια: το ΦΚΘ δεν είναι πια ο χώρος που αντικατοπτρίζεται πλήρως η ελληνική παραγωγή της χρονιάς. Αυτό είναι πια παρελθόν, μια επιλογή-πολιτική του καλλιτεχνικού διευθυντή Δημήτρη Εϊπίδη και του υπουργείου Πολιτισμού, φυσικά.
Οι 14 ελληνικές ταινίες έχουν κατακερματιστεί στα εξής τμήματα: Στο Διεθνές Διαγωνιστικό συμμετέχουν η Χαρά του Ηλία Γιαννακάκη (δεύτερη ταινία του μετά την -προ δεκαετίας- Αλεμάγια) και Το Αγόρι τρώει το Φαγητό του Πουλιού του πρωτοεμφανιζόμενου Έκτορα Λυγίζου. Η ταινία έχει παίξει ήδη στα Φεστιβάλ Καρλόβι Βάρι, Τορόντο και Λονδίνου.
Σε ειδική προβολή θα παρουσιαστούν: Η τελευταία ταινία του Νίκου Κούνδουρου Το Πλοίο για την Παλαιστίνη (προβλήθηκε προ ημερών στο Φεστιβάλ Κύπρου), το The Capsule της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη (έχει παίξει στα Φεστιβάλ Λοκάρνο, Τορόντο και Λονδίνου) και η Χιγκίτα του Αλέξανδρου Βούλγαρη (έχει προβληθεί σε φεστιβάλ στον πολυχώρο s.i.x. d.o.g.s., στην Αθήνα).
Πρεμιέρα, πάντως, θα κάνει η αδελφή του, Κωνσταντίνα Βούλγαρη, με την ταινία Συγχαρητήρια στους Αισιόδοξους, ο Νίκος Κορνήλιος με την ταινία 11 συναντήσεις με τον πατέρα μου, ο Κάρολος Ζωναράς με το Μπιγκ Χιτ (ριμέικ της κλασικής ταινίας του Φριτζ Λανγκ), ο Σάββας Κατιρτζίδης με την Κίτρινη Πόλη και ο Μανόλης Δαμιανάκης με το Kame Koummando.
Τέλος, θα προβληθούν τέσσερις ελληνικές συμπαραγωγές, με τη Μεγάλη Βρετανία (οι τρεις) και τη Σερβία.
Νέστορας Πουλάκος

 

Σχόλια

Exit mobile version