Αρχική προτεινόμενα Κομμάτι του παζλ προέλασης η Αμμόχωστος

Κομμάτι του παζλ προέλασης η Αμμόχωστος

Κομμάτι του παζλ προέλασης η Αμμόχωστος

Η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου έχει έκταση περίπου 6,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελεί περίπου το 17% της έκτασης του Δήμου Αμμοχώστου. Μετά την κατάληψη της Αμμοχώστου από τα τουρκικά στρατεύματα στις 16 Αυγούστου 1974, η περιοχή, αφού λεηλατήθηκε, «σφραγίστηκε» και αποκόπηκε από τα δημοτικά όρια με συρματόπλεγμα και άλλα εμπόδια. Η περίκλειστη περιοχή είναι υπό την ευθύνη του τουρκικού στρατού, ο οποίος απαγορεύει την πρόσβαση σε αυτή για όλους. Οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοί της κατέφυγαν ως πρόσφυγες στο ελεύθερο κομμάτι του νησιού και έτσι παρέμεινε μέχρι σήμερα ως μια πόλη-φάντασμα και αντικείμενο πολλών διαπραγματεύσεων σε σχέση με το Κυπριακό.

Πρόσφατα η «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους που έχουν εγκαταστήσει στα κατεχόμενα οι Τούρκοι ιθύνοντες, αποφάσισε να ανοίξουν τα Βαρώσια, για εποικισμό, σε μια στιγμή που ο κλοιός της Τουρκίας γύρω από την Κύπρο σφίγγει επικίνδυνα. Τα Βαρώσια ήταν διάσημο τουριστικό θέρετρο στην Κύπρο, με 10.000 κλίνες στα πάνω από 100 ξενοδοχεία, που μετατράπηκε όμως σε περιοχή-φάντασμα μετά την τουρκική εισβολή.

Να θυμίσουμε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, την θεωρεί απλά ως μια ισότιμη κοινότητα με την τουρκοκυπριακή, και κάνει ό,τι μπορεί για να καταργηθεί η κρατική οντότητα της Κύπρου. Είναι φανερό ότι εποφθαλμιά και μεθοδεύει να περάσει ολόκληρη η Κύπρος υπό τουρκική κυριαρχία.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις αντί να στέκονται στο πλευρό της Κύπρου, ακολουθούν πολιτική απομάκρυνσης και αποσύνδεσης του Κυπριακού από τις συνολικότερες διευθετήσεις στην περιοχή. Έτσι τόσο για τις πειρατικές γεωτρήσεις-εισβολές που κάνει η Τουρκία εντός των χωρικών υδάτων της Κύπρου δεν κάνουμε τίποτα, όσο και για την περίπτωση της Αμμοχώστου το περνάμε στα ψιλά, μήπως και χαλάσουμε το κλίμα για τα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης).

Ο ακρωτηριασμός του ελληνισμού περνά και από την Κύπρο…


Κομμάτι του παζλ προέλασης η Αμμόχωστος

Κινήσεις για εποικισμό της πόλης από Τουρκία, υλοποίηση σχεδίου περικύκλωσης της Κύπρου 

του Κώστα Βενιζέλου

Η βαθμηδόν υλοποίηση ενός σχεδιασμού περικύκλωσης σε πρώτο στάδιο την Κύπρου και σε τελική φάση της πλήρους ελέγχου της (πολιτικά, γεωστρατηγικά, ενεργειακά) βρίσκεται σε εξέλιξη από την Τουρκία. Στη θάλασσα γίνονται ως γνωστό παράνομες γεωτρήσεις από την Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ στο έδαφος η κατοχική δύναμη προελαύνει. Στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού εντάσσονται και οι κινήσεις για την Αμμόχωστο.

Η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου χρησιμοποιείται ενίοτε από την τουρκική πλευρά ως εργαλείο εκβιασμού και πίεσης προς τη Λευκωσία. Η απειλή για εποικισμό της επανέρχεται και για πρώτη φορά υπήρξαν και κινήσεις προς την κατεύθυνση της υλοποίησης. Μια σειρά από ενέργειες συντηρούν το θέμα στο προσκήνιο, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνουν πως η κατοχική Τουρκία έχει εντάξει το ζήτημα σε έναν οδικό χάρτη επιβολής νέων τετελεσμένων επί του κυπριακού εδάφους. Την ίδια ώρα, πάντα, με τις κινήσεις που γίνονται στη θάλασσα.

Την τελευταία περίοδο, κυρίως μετά από την κατάρρευση της Πενταμερούς Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα (Ιούλιος 2017) και εντεύθεν, η Άγκυρα επανήλθε επί του θέματος με μεθοδεύσεις που αναπτύσσονται κυρίως παρασκηνιακά.

Σε σύσκεψη στα κατεχόμενα, υπό τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και με τη συμμετοχή του Μουσταφά Ακιντζί και των αρχηγών των κομμάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου 2017, εξετάσθηκε πλαίσιο κινήσεων, στο οποίο περιλαμβανόταν και το θέμα της Αμμοχώστου.

Ως αποτέλεσμα αυτής της σύσκεψης έγιναν ενέργειες που ποσώς δεν μπορούν να υποβαθμιστούν με αποκορύφωμα τη συζήτηση που έγινε το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2020, στην περίκλειστη περιοχή, στην παρουσία του Τούρκου αντιπροέδρου και του υπουργού Δικαιοσύνης, όπου εξετάσθηκαν νομικοί και πολιτικοί τρόποι υλοποίησης του σχεδίου εποικισμού. Προηγήθηκαν οι χωριστές επισκέψεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου τον περασμένο Σεπτέμβριο από τους Τούρκους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας και Δικαιοσύνης. Έγινε, επίσης, ξενάγηση, για πρώτη φορά, δημοσιογράφων.

Περαιτέρω έγινε βολιδοσκόπηση από Τουρκοκύπριο επιχειρηματία Ελληνοκύπριων ιδιοκτητών, οι περιουσίες των οποίων βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο, όσον αφορά την προθυμία τους να τις πουλήσουν. Ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας διενήργησε εκ μέρους του κατοχικού καθεστώτος, σίγουρα με εντολές του τελευταίου.

Η τουρκική πλευρά διαδίδει πως με την αξιοποίηση των περιουσιών θα δημιουργηθεί μια κοσμοπολίτικη περιοχή, όπως… το Λας Βέγκας.

Ανακοινώθηκε, επίσης, καταγραφή των περιουσιών από ομάδα ειδικών. Στόχο της ήταν να αποδείξει ότι οι περιουσίες δεν ανήκουν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, τους Ελληνοκύπριους, αλλά στο ΕΒΚΑΦ (μουσουλμανικό ίδρυμα στην Κύπρο, το οποίο ιδρύθηκε το 1750 και χειρίζεται τις δωρεές κτημάτων) που έχουν γίνει από πιστούς για θρησκευτικούς λόγους προς τον Αλλάχ.

Αυτή η προσπάθεια συνιστά εν πολλοίς κίνηση στο κενό, καθώς είναι γνωστό σε ποιους ανήκουν οι περιουσίες. Είναι όμως πρόδηλο ότι, σε περίπτωση που θα ανοίξει η περιοχή, θα σπρώξουν τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες προς την Επιτροπή Αποζημιώσεων, όπου θα αρχίσουν ατέρμονες διαδικασίες για να τις διεκδικήσουν. Υπάρχει την ίδια ώρα και το ζήτημα των περιουσιών σε σχέση με τη λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων. Αυτό, κατά τους Τούρκους, θα επιλύσει και το περιουσιακό.

Το σκηνικό θα αρχίσει να στήνεται κατά πιο συγκεκριμένο τρόπο μετά τις ψευδοεκλογές, που χρονικά τοποθετούνται τον ερχόμενο Απρίλιο. Η Τουρκία στην περίπτωση της Αμμοχώστου θα κάνει την κίνηση, την οποία προφανώς και θα την παρουσιάσει ως «άνοιγμα» καθώς ενδεχομένως θα καλέσει τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες να επιστρέψουν! Πώς;

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας, Μετίν Φεϊζίογλου, που οργάνωσε την σύναξη της 15ης Φεβρουαρίου στην περίκλειστη περιοχή, εξήγησε τα επόμενα βήματα: «Εμείς θα προσκαλέσουμε εδώ τους προ του 1974 ιδιοκτήτες. Δεν θα πούμε σε άλλους Τούρκους από άλλα μέρη της βόρειας Κύπρου ελάτε κοπιάστε να εγκατασταθείτε σε όποιο κτήριο επιθυμείτε. Ή δεν θα πούμε ελάτε από την Ανατολία, υπάρχουν άδεια κτήρια […] ο καθένας είναι ιδιοκτήτης του μέρους το οποίο θα πάρει. Θα πούμε “ελάτε” σε όποιον ήταν κάτοικος σε εκείνο το ξενοδοχείο ή σε όποιους είναι οι νόμιμοι κληρονόμοι του». Και μετά από αυτό έφθασε και στο διά ταύτα: «Ελάτε αλλά έχουμε έναν όρο. Θα αναγνωρίσετε την κυριαρχία της “ΤΔΒΚ”. Θα δώσετε τον τίτλο του. Θα μπορείτε να λειτουργήσετε το ξενοδοχείο σας υπό την κυριαρχία της “ΤΔΒΚ”».

Δηλαδή, μόνο εάν αναγνωρίσει το ψευδοκράτος μπορεί κάποιος να επιστρέψει. Και επιπροσθέτως, να διαμορφωθούν φόρμουλες να μπορούν Ελληνοκύπριοι να πωλούν τις περιουσίες τους σε τουρκικές εταιρείες.

Είναι σαφές πως ο εποικισμός της Αμμοχώστου, η προέλαση στη νεκρή ζώνη, οι παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ συνθέτουν το σκηνικό της επιθετικότητας, επεκτατικότητας της κατοχικής Τουρκίας. Το θέμα είναι πως προχωρεί ανενόχλητη και επειδή αυτό το αντιλαμβάνεται είναι περισσότερο αλαζονική και απαιτητική.

Για πρώτη φορά από το 1974 και εντεύθεν ο τουρκικός κίνδυνος είναι τόσο ορατός. Η Άγκυρα εξαγγέλλει και υλοποιεί. Ο Ερντογάν, ο Τσαβούσογλου, ο Ακάρ, κάνουν συχνά εξαγγελίες προετοιμάζουν το έδαφος και στη συνέχεια αρχίζει η υλοποίηση.


Αεροπλανοφόρο για τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής

Έχει ενδιαφέρον να εξετάσει κανείς πως αντιμετωπίζεται η Κύπρος από την Τουρκία και πως σκέφτεται το κατεστημένο τα επόμενα βήματα. Ο Τούρκος αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί στο νέο του βιβλίο για την ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζει την Κύπρο ως αεροπλανοφόρο που ελέγχει την Μέση Ανατολή! Υποστηρίζει ότι η Τουρκία πρέπει να κηρύξει ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ ισχυρίζεται πως εάν η Αίγυπτος και το Ισραήλ υπέγραφαν συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων περιοχών με την Τουρκία αντί με την Κύπρο, θα είχαν υπό τον έλεγχό τους περισσότερες θαλάσσιεςπεριοχές. Κατηγορεί επίσης την Ελλάδα ότι «σφετερίστηκε» θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης και της Τουρκίας προτείνοντας να προβληθούν αντιρρήσεις. Ο Γιαϊτζί σχολιάζει ότι «γι’ αυτό άνοιξε η όρεξη των διεθνών παραγόντων στην Ανατολική Μεσόγειο». Υποστηρίζει ότι η Τουρκία πρέπει να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στη θάλασσα όχι μόνο σήμερα αλλά και για τις μέλλουσες γενιές. «Η Κύπρος η οποία βρισκόταν στο κέντρο του θαλάσσιου εμπορίου ιστορικά, λόγω της στρατηγικής της θέσης, “είναι σαν ένα σταθερό αεροπλανοφόρο που διαθέτει τον έλεγχο των χωρών της Μέσης Ανατολής”. Η Τουρκία, η Συρία, ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Ιορδανία εξολοκλήρου, μέρος του Ιράκ, της Αιγύπτου είναι στο βεληνεκές αυτού το αεροπλανοφόρου. Η καρδιά της Μέσης Ανατολής είναι οι Αλεξανδρέττα-Βασόρα-Σουέζ. Η Κύπρος έχει τον έλεγχο των δύο γωνιών του τριγώνου αυτού, την Αλεξανδρέττα και το Σουέζ. Η Κύπρος είναι το κλειδί για την είσοδο στην Μέση Ανατολή», αναφέρει ο Τούρκος αντιναύαρχος.

Σχόλια

Exit mobile version