Αρχική πολιτική Η οδυνηρή οικονομική κανονικότητα

Η οδυνηρή οικονομική κανονικότητα

Η πραγματικότητα που βιώνει ο λαός δεν διαφέρει σε τίποτε από την περίοδο των μνημονίων. Θα μπορούσαμε να επικαλεστούμε μια σειρά στοιχεία για να το αποδείξουμε. Θα αρκεστούμε μόνο σε ένα, στις οφειλές προς το Δημόσιο. Σε μια περίοδο οικονομικής «ανάτασης» κατά την κυβέρνηση της Ν.Δ., μόνο κατά το Σεπτέμβριο προστέθηκαν 500 εκατ. ευρώ νέες οφειλές προς την εφορία και 500.000 νέοι οφειλέτες. Για την ακρίβεια 476.413 και έτσι το σύνολο των οφειλετών έφτασε τα 4.351.315, δηλαδή ο μισός και πλέον οικονομικά ενεργός πληθυσμός της χώρας και το σύνολο των οφειλών είναι στα 105 δισ. ευρώ. Επίσης στο γ΄ τρίμηνο του 2019 οι οφειλέτες προς τα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκαν κατά 491.806 (35%) και έφτασαν τους 1.898.836, τα δε συνολικά χρέη αυξήθηκαν κατά 432 εκατ. ευρώ και έφτασαν τα 35,5 δισ. Αυτά ενδεικτικά για να μην επεκταθούμε στη μερική απασχόληση, τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας.

Αυτή την οδυνηρή πραγματικότητα για το λαό έρχεται να ανακουφίσει η επιδοματική πολιτική. Η εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων και πολιτικών συντηρεί ή μεγαλώνει περισσότερο τη φτώχεια του λαού. Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ «μαλώνουν» για το ποιος είναι πιο αποτελεσματικός στο να μοιράζει επιδοματάκια κατά της φτώχειας που δημιουργεί-συντηρεί. Με αυτά τα δεδομένα προετοίμασαν και τελικά ψήφισαν ένα άρθρο στο Σύνταγμα της χώρας που αφορά το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». Η άποψή τους στην πράξη, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές των δύο προτάσεων, καταλήγει και στις δύο περιπτώσεις κενό γράμμα χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις υπέρ των φτωχότερων στρωμάτων. Από εκεί και μετά ξεκινά μεταξύ τους ένας πόλεμος εντυπώσεων και αριθμών που συσκοτίζουν το θέμα.

Ενώ αυτά συμβαίνουν με τη φτώχεια του λαού και τα επιδόματα «στην άλλη πλευρά του λόφου» τα επιχειρηματικά κέρδη αυξάνουν και οι κυβερνώντες, σημερινοί και προηγούμενοι, φροντίζουν για τις επιχειρήσεις να διατηρούν εργασιακές συνθήκες και μισθούς «γαλέρας», επιδοτήσεις και συνεχείς μειώσεις της φορολογίας. Ενδεικτικά από τον προϋπολογισμό του 2019 οι φόροι κατανάλωσης που πληρώνει ο λαός αυξάνονται κατά 500 εκατ. ευρώ όπως και οι φόροι φυσικών προσώπων που επίσης αυξάνονται κατά 300 εκατ. ενώ την ίδια περίοδο μειώνονται οι φόροι των επιχειρήσεων κατά 450 εκατ.

Συμπερασματικά: Το πολιτικό σύστημα φτωχοποίησε το λαό μέσω των επιλογών του και σήμερα αξιοποιεί αυτήν τη φτώχεια για να μοιράζει επιδοματάκια. Την ίδια στιγμή μοιράζει δημιουργεί συνθήκες που εξασφαλίζουν δισεκατομμύρια κέρδη στην επιχειρηματική ελίτ και ταυτόχρονα τους χαρίζει εκατοντάδες εκατομμύρια με τις μειώσεις φόρων και τις επιδοτήσεις.

 

Π.Δ.

Σχόλια

Exit mobile version