Αρχική τρέχοντα νέα Γεωγραφίες της ενεργειακής φτώχειας στην Αθήνα της κρίσης

Γεωγραφίες της ενεργειακής φτώχειας στην Αθήνα της κρίσης

Τρίτη 26/3, 18:30 – Παρουσίαση του βιβλίου της Φ. Βαταβάλη και της Ε. Χατζηκωνσταντίνου

Οι Εκδόσεις Angelus Novus σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Φερενίκης Βαταβάλη και της Ευαγγελίας Χατζηκωνσταντίνου: «Γεωγραφίες της ενεργειακής φτώχειας στην Αθήνα της κρίσης – Τρία κείμενα και έξι ιστορίες πολυκατοικιών».

Για το βιβλίο συζητούν οι: Μαρία Μαντουβάλου – ομότιμη καθηγήτρια Πολεοδομίας-Χωροταξίας ΕΜΠ, Γιάννης Μάργαρης – δρ. Ηλεκτρολόγος μηχανικός, αντιπρόεδρος ΑΔΜΗΕ, Μαρία Μαυρίδου – τ. επίκουρη καθηγήτρια Πολεοδομίας-Χωροταξίας ΕΜΠ και Τέλης Τύμπας – καθηγητής Ιστορίας της Τεχνολογίας ΕΚΠΑ.

Την Τρίτη, 26 Μαρτίου, στις 18.30 | Αίθουσα Εκδηλώσεων Match Point Bar, Αινιάνος 1 (απέναντι από το κτίριο της ΓΣΕΕ), Αθήνα | Πληροφορίες: 210-6137942.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η δυσκολία των νοικοκυριών να εξασφαλίσουν θέρμανση το χειμώνα και δροσισμό τις ημέρες με καύσωνα, να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος στην ώρα τους και να απαλλαγούν από την υγρασία και τη μούχλα στο σπίτι τους υπήρχε από παλιά στην Ελλάδα. Ωστόσο, μόνο πρόσφατα, στο πλαίσιο της κρίσης και των πολιτικών λιτότητας, η δυσκολία πρόσβασης στην ενέργεια αναδείχτηκε σε σημαντικό πρόβλημα, όχι μόνο για τα φτωχά νοικοκυριά, αλλά και για μεγάλο μέρος των μεσαίων στρωμάτων, ακολουθώντας αντίστοιχες τάσεις που έχουν εκδηλωθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Πώς, όμως, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά σε σχέση με την πρόσβαση στην ενέργεια συνδέονται με τα χαρακτηριστικά του αστικού χώρου; Πώς βιώνονται σε διαφορετικές περιοχές και από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες; Ποιες πρακτικές υιοθετούνται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών και την εξοικονόμηση ενέργειας και πώς σχετίζονται με τις προωθούμενες πολιτικές; Και, τελικά, πώς τα ζητήματα της ενέργειας μεταλλάσσουν τους όρους κατοίκησης στην πολυκατοικία, καθώς και το ρόλο της ως συντελεστή ανάπτυξης της ελληνικής πόλης;

Το βιβλίο αυτό φωτίζει διαφορετικές πτυχές της ενεργειακής φτώχειας στην Αθήνα και ανιχνεύει νέες συγκρούσεις και δυναμικές που εκδηλώνονται στον αστικό χώρο. Μέσα από θεωρητικές προσεγγίσεις, χαρτογραφικές επεξεργασίες και εμπειρίες από επιλεγμένες πολυκατοικίες, αναδεικνύει τις γεωγραφικές διαστάσεις της ενεργειακής φτώχειας στην Αθήνα, επιδιώκοντας να συμβάλει στην ευρύτερη συζήτηση για τους χωρικούς μετασχηματισμούς της πρωτεύουσας τα χρόνια της κρίσης.

Οι συγγραφείς

Η Φερενίκη Βαταβάλη είναι αρχιτέκτονας μηχανικός ΕΜΠ (2002), με μεταπτυχιακές σπουδές (MSc, PhD) πολεοδομίας και χωροταξίας στο ΕΜΠ. Έχει διδάξει πολεοδομία, αστική γεωγραφία και περιβαλλοντικό σχεδιασμό σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το επιστημονικό της έργο εστιάζει στην παραγωγή του αστικού χώρου, τον χωρικό σχεδιασμό, την κατοικία, την ιδιοκτησία της γης και το περιβάλλον.

Η Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΑΠΘ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στον Τομέα Πολεοδομίας-Χωροταξίας του ΕΜΠ. Η έρευνά της επικεντρώνεται στη μελέτη της πόλης μέσα από την ιστορία, τις χωρο-κοινωνικές ανισότητες, το περιβάλλον και την ενέργεια. Έχει εργαστεί ως ερευνήτρια στο ΕΜΠ και έχει διδάξει στο ΕΜΠ, το ΕΚΠΑ και το College Year in Athens.

INFO

Γεωγραφίες της ενεργειακής φτώχειας στην Αθήνα της κρίσης
Τρία κείμενα και έξι ιστορίες πολυκατοικιών

Συγγραφείς: Φερενίκη Βαταβάλη – Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου, 160 σελ., διαστάσεις: 14×20.5, ISBN: 978-618-5366-04-9, τιμή με ΦΠΑ € 10,60, εκδόσεις Angelus Novus

Σχόλια

Exit mobile version