Αρχική διεθνή Επίδοξοι ηγέτες μιας υπερδύναμης σε αποδρομή

Επίδοξοι ηγέτες μιας υπερδύναμης σε αποδρομή

Υπό κανονικές συνθήκες, η λεγόμενη Σούπερ-Τρίτη, η μέρα που πραγματοποιούνται εσωκομματικές ψηφοφορίες σε 15 πολιτείες για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, θα θεωρούνταν θρίαμβος για τους αντίστοιχους επικρατέστερους υποψήφιους. Πράγματι, ο Μπάιντεν, πρακτικά χωρίς αντίπαλο, απέσπασε το σύνολο σχεδόν των Δημοκρατικών εκλεκτόρων των 15 πολιτειών. Και ο Τραμπ κέρδισε τη συντριπτική πλειοψηφία, αναγκάζοντας τη μοναδική εναπομείνασα εσωκομματική αντίπαλό του, τη Νίκι Χέιλι, να ανακοινώσει την απόσυρσή της από την κούρσα για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα. Πλέον, εκτός κάποιου… περίεργου απροόπτου, το δίδυμο που θα μονομαχήσει έχει κλειδώσει: πρόεδρος Μπάιντεν εναντίον πρώην προέδρου Τραμπ.

Όμως η κανονικότητα δεν υφίσταται εδώ και χρόνια, κι έτσι κανείς αναλυτής δεν μιλά για θρίαμβο, έστω και εσωκομματικό, οιουδήποτε εκ των δύο διεκδικητών της προεδρίας. Οι Δημοκρατικοί ξέρουν καλά πως μια ισχυρή πλειοψηφία Αμερικανών δεν εγκρίνει τα πεπραγμένα της προεδρίας Μπάιντεν, ενώ υπάρχουν δύο ακόμη ανησυχητικά προβλήματα: η οργή πολλών Δημοκρατικών για την προκλητική συνενοχή των ΗΠΑ στη γενοκτονία των Παλαιστινίων, και η αβεβαιότητα για τις φυσικές και πνευματικές ικανότητες του Μπάιντεν. Όμως φαίνεται πως δεν έχει βρεθεί αξιόπιστος αντικαταστάτης, οπότε μ’ αυτόν θα πορευτούν – πιθανότατα προς την ήττα. Ο Τραμπ, από την άλλη, φοβάται τη δυσπιστία και αρκετών Ρεπουμπλικάνων για το σχέδιό του να ανακόψει την πτωτική πορεία των ΗΠΑ με τρόπο εντελώς διαφορετικό από αυτόν των Δημοκρατικών.

Και οι δύο υποψήφιοι μπαίνουν σιγά-σιγά στην τελική ευθεία αρκετά λαβωμένοι. Το δείχνει ο τρόπος που αμφότεροι διεκδικούν την εκλογική βάση της Χέιλι, ή ακόμα και το γεγονός της πλειοδοσίας σε υποσχέσεις για βελτίωση της ζωής και του εισοδήματος του «μέσου Αμερικανού». Σε βαθμό ώστε οι αμύντορες του νεοφιλελευθερισμού έφτασαν να κατηγορήσουν (και) τον Μπάιντεν για λαϊκισμό! Η αιτία ήταν ότι, στην ετήσια «ομιλία προς το Έθνος», ο Μπάιντεν αναρωτήθηκε ρητορικά: «Πιστεύετε πραγματικά ότι οι πλούσιοι και οι μεγάλες επιχειρήσεις χρειάζονται άλλη μια φορολογική ελάφρυνση 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων;». Για να τα βάζει, έστω και στα λόγια, ο… Μπάιντεν με τους πλούσιους, τα πράγματα όντως δεν πάνε καθόλου καλά στην υπερδύναμη.

Σχόλια

Exit mobile version