Αρχική πολιτισμός «Εμείς» και η δυστοπία του μέλλοντος

«Εμείς» και η δυστοπία του μέλλοντος

Το έργο του Γιεβγκιένι Ζαμιάτιν Εμείς στο νέο Χώρο του Θεάτρου Άττις σε σκηνοθεσία και θεατρική απόδοση από τον Σάββα Στρούμπο

 

«Αγαπητέ μου, είσαι μαθηματικός. Και ακόμη περισσότερο, είσαι φιλόσοφος των μαθηματικών. Πες μου, λοιπόν, ποιος είναι ο τελευταίος αριθμός… ο έσχατος, το αποκορύφωμα, ο απόλυτα μεγαλύτερος;».

«Μα, αυτό είναι ηλίθιο… πώς μπορεί να υπάρξει τελευταίος;».

Το έργο Εμείς γράφτηκε το 1921 όμως εξελίσσεται σε μελλοντικό χρόνο, περίπου 1.500 χρόνια από σήμερα, ύστερα από έναν διακοσαετή παγκόσμιο πόλεμο. Στη διάρκεια του πολέμου μεγάλο μέρος του πληθυσμού αφανίζεται, χώρες καταστρέφονται και τα εναπομείναντα κράτη ενσωματώνονται σε μια ολοκληρωτική πολιτεία, το Μονοκράτος. Τον απόλυτο έλεγχο κατέχει ο Ευεργέτης, πρόδρομος του Οργουελικού «Μεγάλου Αδερφού», που συγκεντρώνει στο πρόσωπό του όλες τις μορφές εξουσίας. Οι πολίτες, η ταυτότητα των οποίων καθορίζεται αποκλειστικά από γραμματικούς και αριθμητικούς κώδικες, έχουν οικειοθελώς αποθέσει την ελευθερία τους στα χέρια του Ευεργέτη.

Το Μονοκράτος έχει κυριαρχήσει στον κόσμο και μέσω του διαστημόπλοιου «Αφομοιωτής» ετοιμάζεται να επεκταθεί και σε άλλους πλανήτες. Ο έρωτας του D- 503, κατασκευαστή του «Αφομοιωτή», για την I- 330, μια αινιγματική γυναίκα που εμφανίζεται βίαια στη ζωή του, σύντομα τον φέρνει αντιμέτωπο με την αντιστροφή όλων των αξιών που πρέσβευε μέχρι τότε, αλλά και με τον ίδιο τον (άγνωστο) εαυτό του. Η I-330 εισβάλλει στον κόσμο του Μονοκράτους ως ένας άλλος θεός Διόνυσος, επιδιώκοντας να θυμίσει στους αριθμημένους ότι η φύση του ανθρώπου είναι διπλή: ένστικτα και λογική μαζί. Το να αντιστέκεσαι στο διονυσιακό στοιχείο σημαίνει να καταπνίγεις το ήμισυ της ύπαρξής σου.

Ο Γεβγκένι Ιβάνοβιτς Ζαμιάτιν (1884-1937) θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της μετα-επαναστατικής περιόδου της Ρωσίας και εμπνευστής του «δυστοπικού» μυθιστορήματος. Εξορίστηκε δύο φορές κατά τη διάρκεια της Επανάστασης αλλά πήρε αμνηστία το 1913. Μολονότι υποστήριξε αρχικά την Οκτωβριανή Επανάσταση, εν συνεχεία αντιτάχθηκε στο σύστημα λογοκρισίας που εφαρμόστηκε. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στο Παρίσι, όπου συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Ζαν Ρενουάρ στη συγγραφή του σεναρίου της ταινίας Les Bas- Fonds. Πέθανε το 1937, σε ηλικία 53 χρονών.

 

Info

Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελεάνα Γεωργούλη, Δαυίδ Μαλτέζε, Έλλη Ιγγλίζ. Δημήτρης Παπαβασιλείου, Έβελιν Ασουάντ. Άττις: Λεωνίδου 12, Μεταξουργείο. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00. Πληροφορίες-κρατήσεις εισιτηρίων: 210-3225207.

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι ΟΑΕΔ, ΑμΕΑ).

Σχόλια

Exit mobile version