Αρχική πολιτική Χρεοκοπημένες οι προβλέψεις για το χρέος

Χρεοκοπημένες οι προβλέψεις για το χρέος

Μελέτη του ΚΕΠΕ αποδεικνύει το αδιέξοδο

Το αυτονόητο για τον απλό πολίτη αυτής της χώρας, που εδώ και τρία χρόνια οδηγείται βίαια στην απόλυτη φτωχοποίηση, κατ’ εντολή της τρόικας, επιβεβαιώνει η έκθεση του ΚΕΠΕ που είδε το φως της δημοσιότητας, στα μέσα της εβδομάδας.
Τι αποδεικνύουν οι «δύσκολοι» κατά τα λοιπά οικονομικοί όροι που περιλαμβάνει η έκθεση; Πώς οι προβλέψεις των βαθυστόχαστων οικονομολόγων της τρόικας και των εγχώριων πολιτικών εκτελεστικών τους οργάνων, αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την εξέλιξη του χρέους, είναι ουσιαστικά… χρεοκοπημένες.
Σύμφωνα με την έκθεση, για να επιτευχθούν τα σενάρια της τρόικας για βιωσιμότητα του χρέους έως το 2020, θα πρέπει να συνηγορήσουν περισσότεροι του ενός παράγοντες και να τελεσφορήσουν άμεσα όλα τα σκληρά μέτρα που προϋποθέτει το σενάριο πάνω στο οποίο έχει στηριχθεί η «μελέτη περίπτωσης» για το χρέος. Υπενθυμίζεται ότι το βασικό σενάριο που εκπόνησε η τρόικα τον περασμένο Φεβρουάριο, προβλέπει πως το χρέος το 2020 θα φτάσει το 116,5% επί του ΑΕΠ (λόγω PSI). Το ΚΕΠΕ ανέλυσε συνολικά 8 «μελέτες περίπτωσης», από τις οποίες μόνο μία ήταν κοντά στις εκτιμήσεις της τρόικας (χρέος 118,4% επί του ΑΕΠ), ενώ όλες οι υπόλοιπες κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, το χρέος είναι μη βιώσιμο και θα μπορούσε να εκτιναχθεί έως και στο 151,2% επί του ΑΕΠ έως το 2020.
Μάλιστα, οι αναλυτές του ΚΕΠΕ επισημαίνουν πως για να «βγουν τα κουκιά» θα πρέπει να επιμηκυνθεί η διάρκεια της δημοσιονομικής προσαρμογής, να υπάρξει νέο κούρεμα του χρέους, να επιτευχθεί απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να επιτύχει στο ακέραιο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Ένα από τα πιο κραυγαλέα συμπεράσματα του ΚΕΠΕ για την αδιέξοδη πολιτική που ακολουθούν τρόικα και τρικομματική κυβέρνηση είναι πως «για να επαληθευτούν τα σενάριά τους, σύμφωνα με τα οποία η ακολουθούμενη πολιτική θα φέρει ανάπτυξη, θα πρέπει ο καθαρός νέος δανεισμός της κυβέρνησης μέχρι το 2020 να είναι μηδενικός(!)».

Τα «δεκανίκια» της τρόικας
Είναι, πραγματικά, απορίας άξιο πώς μόλις λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών, ένα από τα βασικά «δεκανίκια» της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, η Alpha Bank, μέσω του πολυδιαφημισμένου τμήματος «Οικονομικών Αναλύσεών», επιτίθεται σε έναν ανεξάρτητο φορέα όπως το ΚΕΠΕ.
Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να υπερασπιστεί την κυβέρνηση και τα ξένα αφεντικά της αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, πως οι προβλέψεις του ΚΕΠΕ είναι «καταθλιπτικές και αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη περί το δέον γενέσθαι και αντιστρατεύονται την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής καθώς επιβεβαιώνουν τη ματαιότητα των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται από τη γενική κυβέρνηση». Σε άλλο, μάλιστα, σημείο της ανακοίνωσης αναφέρεται ξεκάθαρα πως «οι σκληρές προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης των τελευταίων 2,5 ετών έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς». Σε ποιον αποδίδουν άραγε καρπούς, κ. Κωστόπουλε;

Μ.Ε.

 

Σχόλια

Exit mobile version