Αρχική κοινωνία εργασία Περικοπές μισθών και στο βάθος ιδιωτικοποίηση και της εφορίας

Περικοπές μισθών και στο βάθος ιδιωτικοποίηση και της εφορίας

Οι εφοριακοί υπάλληλοι «εύκολος» στόχος, με τις… ευλογίες συνδικαλιστικών παρατάξεων

 

Πού στοχεύει, πραγματικά, η κυβέρνηση με τις περικοπές των αποδοχών στο Δημόσιο και ειδικά στους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών; Με αυτό το ερώτημα επιχειρήσαμε να σκιαγραφήσουμε την κατάσταση στους εφοριακούς που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος των περικοπών αλλά και της προπαγανδιστικής επίθεσης κυβέρνησης – ΜΜΕ. «Χωρίς να έχουν δοθεί τα πλήρη στοιχεία, υπάρχει μια εικόνα που μιλά για μείωση αποδοχών από 250 ευρώ σε έναν πρωτοδιόριστο έως και 550 ευρώ το μήνα. Δηλαδή, περίπου 15-20%». Αυτή είναι η πραγματική εικόνα που, δυστυχώς, δεν θέλησε από την πρώτη στιγμή να προβάλει η ΠΑΣΚΕ των εφοριακών υπαλλήλων (ΠΟΕ ΔΟΥ).

Μιλήσαμε με τον Δημήτρη Μέρκο και τον Γιώργο Κουτσούκο, δυο από τους υπαλλήλους που πρωτοστάτησαν στην οργάνωση μιας διαφορετικής αντίδρασης των εργαζομένων. Οι αποδοχές τους; 1.850 ευρώ καθαρά ο Δημήτρης (κλάδος Τ.Ε.) και 1.910 ευρώ ο Γιώργος (κλάδος Π.Ε.), με 5 χρόνια προϋπηρεσία και οι δυο. Και, φυσικά, όπως τονίζουν, αυτές οι αποδοχές υπολογίζονται επί 13 και όχι επί 14.

«Η διαφθορά ταυτίστηκε με τους δημοσίους υπαλλήλους και έτσι πέρασαν τα μέτρα εύκολα στην κοινωνία», μας λένε οι συνομιλητές μας. «Ως χώρος έχουμε διαρκές μέτωπο με τα υπαρκτά φαινόμενα διαφθοράς στον κλάδο, τα οποία όμως δεν αγγίζουν τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων», συνεχίζουν, για να συμπληρώσουν ότι κάτι τέτοιο είναι επιλογή γιατί βολεύει. Όπως επιλογή είναι και η προβληματική στελέχωση των υπηρεσιών, που φτάνουν να λειτουργούν σε οριακό σημείο, χωρίς να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πολιτών (στο παλαιό οργανόγραμμα των ΔΟΥ υπάρχουν 6.000 οργανικές θέσεις κενές), έπειτα μάλιστα από τις απομακρύνσεις όσων απασχολούνταν με τα περίφημα stage.

Σε αυτό, λοιπόν, το έδαφος προετοιμάζεται το επόμενο βήμα: «Ένας από τους άξονες του φορολογικού νομοσχεδίου, που πρόκειται να κατατεθεί, είναι η ιδιωτικοποίηση των ελέγχων, μέσα από την πιστοποίηση φοροτεχνικών γραφείων. Είναι η νεοφιλελεύθερη λογική, που λέει ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να αναλάβει τα πάντα».

Μέλη και οι δυο συνομιλητές μας της συνδικαλιστικής παράταξης ΑΣΚΙ –ο Δ. Μέρκος μέλος Δ.Σ. του μεγαλύτερου σωματείου του κλάδου (Σύλλογος Αττικής – Κυκλάδων)–, εξηγούν το χρονικό ενός αγώνα που δεν δίνεται από την συνδικαλιστική πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ) του κλάδου: «Από την αρχή, στόχος της πλειοψηφίας ήταν η στήριξη των μέτρων και της κυβέρνησης και η διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος στο Δημόσιο. Τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ έλεγαν “δεχόμαστε μείωση 6% ή 8%”». Αυτό εξηγεί και τη φθίνουσα συμμετοχή του κλάδου στις κινητοποιήσεις: Από καθολική συμμετοχή στις πρώτες απεργίες, έφτασε στο 20-30% στην τελευταία 48ωρη απεργία (8- 9/3), που προκηρύχθηκε χωρίς συντονισμό με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα και ξεκομμένα από τις κινητοποιήσεις μιας σειράς κλάδων του Δημοσίου. Μεσολάβησε και η αναστολή της προηγούμενης 24ωρης απεργίας μία μέρα προτού γίνει, σπάζοντας στην ουσία την απεργία των υπόλοιπων ομοσπονδιών του υπουργείου Οικονομικών».

Η αγανάκτηση των εφοριακών, που εκφράστηκε με πρωτόγνωρο τρόπο –γραπτά κείμενα από διάφορες υπηρεσίες, που κατάγγελλαν τη στάση και τις επιλογές της ΠΑΣΚΕ, συγκέντρωση υπογραφών, στη συνέχεια, για σύγκληση γενικών συνελεύσεων κ.λπ.– δείχνει την αυξημένη αμφισβήτηση του κυρίαρχου μοντέλου συνδικαλισμού στο χώρο, ενός μοντέλου που στηρίζεται σε όργιο κομματικών τοποθετήσεων. Ακόμα και η πρόσφατη απεργία, όπως καταγγέλλεται, έγινε ουσιαστικά με αφορμή τη διαδικασία των κρίσεων, που γίνεται για τις τοποθετήσεις στελεχών.

Δεν θα ήταν πλήρες το ρεπορτάζ μας, αν δεν συμπληρώναμε και μία ακόμα πλευρά των τελευταίων μέτρων. Περίπου 700 επιτυχόντες σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, που είχαν δρομολογήσει τις διαδικασίες πρόσληψής τους και περίμεναν την τυπική τοποθέτηση, έμειναν ξεκρέμαστοι με το πάγωμα των προσλήψεων που επέφερε ο νόμος-σκούπα της κυβέρνησης.

 

Γ.Κ.

Σχόλια

Exit mobile version