Αρχική κοινωνία Με κλείσιμο απειλείται και το Νοσοκομείο Πατησίων

Με κλείσιμο απειλείται και το Νοσοκομείο Πατησίων

Πάνδημη κινητοποίηση την Πέμπτη στην Πλ. Αγίας Βαρβάρας

Το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων αποτελούσε ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο του ΕΣΥ, καθώς εξυπηρετούσε ανάγκες μιας περιοχής όπου ζουν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι, αποτελούσε το πρώτο νοσοκομείο που λειτουργούσε ως «πύλη εισόδου» ασθενών που έρχονταν από τη δυτική Αθήνα και αποσυμφόριζε αποφασιστικά τα υπόλοιπα νοσοκομεία. Όμως όλα τα παραπάνω δεν εμπόδισαν τη μνημονιακής λογικής ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προβεί στην προσχεδιασμένη υποβάθμισή του και στο ουσιαστικό του κλείσιμο. Όπως χαρακτηριστικά λέει στον Δρόμο ο Δημήτρης Πετρόπουλος, μέλος της Λαϊκής Συνέλευσης Πατησίων, το νοσοκομείο της περιοχής του «ακολουθεί μια προδιαγεγραμμένη πορεία κλεισίματος, την ίδια που ακολούθησε πριν 6 μήνες το 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ. Όλα ξεκινάνε με τη μετακίνηση γιατρών. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα οι περισσότεροι μετακινήθηκαν στο “Αγία Όλγα”, αφήνοντας ουσιαστικά χωρίς γιατρούς το 7ο Θεραπευτήριο και οδηγώντας το να κλείσει! Η ίδια πολιτική εφαρμόζεται και στο Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων. Είναι ένα νοσοκομείο ιστορικό και λειτουργικό που εξυπηρετεί Πατήσια, Γαλάτσι, Νέα Ιωνία, Νέα Φιλαδέλφια και άλλες περιοχές. Είχε κλίνες, εφημερίες, αν χρειαζόταν κάτι ο άνθρωπος της γειτονιάς μπορούσε να πάει. Όχι πια». Δεν πρέπει να προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι κάτοικοι της περιοχής μετά το κλείσιμο του Γενικού και του 7ου Θεραπευτηρίου δηλώνουν ότι ουσιαστικά «η περιοχή μας χάνει την πρόσβαση στην Υγεία».
Η υπόθεση ξεκινάει από παλιά, όπως μας πληροφορεί και ο Μπάμπης Φαράντος, χειρουργός, μέλος του Δ.Σ. του συνδικάτου των εργαζομένων του Νοσοκομείου: «Αυτό το νοσοκομείο η κυβέρνηση έχει βάλει σκοπό να το κλείσει. Από τον Ιούλιο του 2011 ο Ανδρέας Λοβέρδος, μέσω των εξαγγελιών για την αναδιάταξη του ΕΣΥ, είχε ανακοινώσει ότι από νοσοκομείο θα γίνει Κέντρο Υγείας. Ουσιαστικά το καταργεί, αφού δεν θα μπορεί να νοσηλεύει. Σε αυτά τα χνάρια της μνημονιακής πολιτικής βαδίζει και ο κ. Λυκουρέτζος».
Η τακτική που ακολουθείται είναι καλοσχεδιασμένη, καθώς «όλα τα νοσοκομεία στο ΕΣΥ στενάζουν από υποστελέχωση. Έχουν να γίνουν δύο χρόνια προσλήψεις. Τι κάνουν λοιπόν; Δεν καλύπτουν τα κενά, οδηγώντας ουσιαστικά τα νοσοκομεία να μην μπορούν να λειτουργήσουν. Αυτό συνέβη και σε εμάς, καθώς έτσι και αλλιώς πάντα λειτουργούσαμε με το μισό αριθμό γιατρών από τον απαιτούμενο. Έπρεπε να είχαμε 40 γιατρούς και 110 κρεβάτια. Πλέον στο νοσοκομείο έχουμε 20 γιατρούς, ενώ έχουν προγραμματισθεί 20 ακόμα προσλήψεις που έχουν μπλοκαριστεί λόγω μνημονιακού παγώματος προσλήψεων. Για παράδειγμα, στο παθολογικό τμήμα είχαμε επτά γιατρούς και μετά από λίγο έμειναν τέσσερις. Το Δεκέμβριο ο διευθυντής συνταξιοδοτήθηκε και ένας από τους γιατρούς μετακινήθηκε αλλού, έτσι έμειναν μόλις… δύο γιατροί, ο ένας από αυτούς συμβασιούχος! Για να καλύψουν την τρύπα μετακίνησαν έναν παθολόγο από το νοσοκομείο της Θήβας… Το νοσοκομείο της Θήβας αντέδρασε όπως ήταν λογικό, και ο γιατρός μετακινήθηκε πίσω, ενώ λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων όλοι οι συμβασιούχοι και οι ειδικευόμενοι αναγκάστηκαν να προβούν σε επίσχεση εργασίας. Έτσι το νοσοκομείο βρέθηκε χωρίς ούτε έναν παθολόγο. Αυτή τη στιγμή η παθολογική και η καρδιολογική κλινική δεν λειτουργούν, καθώς βλέπουμε τους ασθενείς και τους στέλνουμε αλλού, χωρίς μάλιστα να έχουμε όλες τις ημέρες κάλυψη από παθολόγο. Από τα 110 κρεβάτια, τα 50 έχουν ήδη κλείσει, και εμείς με μεγάλο ρίσκο και αυτοθυσία εξακολουθούμε να χειρουργούμε ασθενείς προκειμένου να μην κλείσει το νοσοκομείο. Πρακτικά, από τις 19 Μαρτίου το νοσοκομείο δεν υπάρχει. Αυτός είναι ο τρόπος που σκοπεύουν να λειτουργεί το ΕΣΥ από εδώ και πέρα». Ελπιδοφόρο γεγονός η συμπαράταξη και κοινή δράση όλων των δυνάμεων της γειτονιάς, των γιατρών και αλληλέγγυων εργαζομένων. Επόμενο ραντεβού η συγκέντρωση την Πέμπτη στην Πλατεία Αγίας Βαρβάρας και πορεία στη γειτονιά, που στηρίζει ολόψυχα τις κινητοποιήσεις.

Ηλίας Σταθάτος

Σχόλια

Exit mobile version