Αρχική κοινωνία Εξαιρετική ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ για την ενέργεια

Εξαιρετική ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ για την ενέργεια

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το Σάββατο 17 Απρίλη, η ημερίδα για την ενέργεια της θεματικής του ΣΥΡΙΖΑ Πόλη, Περιβάλλον, Οικολογία.

Τόπος η Θήβα, μια περιοχή που βρίσκεται στο μάτι του ενεργειακού κυκλώνα.Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πολυεθνική στο χώρο της ενέργειας, που να μη δραστηριοποιείται στη Βοιωτία. Κι αν γι’ αυτούς μια περιοχή όπως η Βοιωτία πρέπει να υποστεί μια ακόμη βαριά περιβαλλοντική καταστροφή, μετά τον Ασωπό, προκειμένου να τροφοδοτηθούν τα προκλητικά κέρδη τους, για τα κινήματα των πολιτών και την Αριστερά η αντίσταση είναι μονόδρομος. Επιδιώκοντας μια τέτοια σηματοδότηση, αλλά και δίνοντας έμπρακτα το παράδειγμα της αποκέντρωσης, ήταν επιτυχία που πολλοί σύντροφοι και συντρόφισσες του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν το «παρών» στη Θήβα. Ακόμη πιο σημαντικό όμως ήταν το περιεχόμενο της συζήτησης. Παρουσιάστηκαν τρεις εισηγήσεις της θεματικής, για το διεθνές πλαίσιο, για την κατάσταση στην Ελλάδα και για τις εναλλακτικές κατευθύνσεις της Αριστεράς.

Έγιναν επίσης δεκάδες εισηγήσεις από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας το μεγάλο γνωστικό φορτίο που υπάρχει μέσα στα κινήματα. Ένα «ειδικό» ζήτημα αντιμετωπίστηκε χωρίς υπόκλιση στην «ακαδημαϊκή αυθεντία», αλλά συνδυάζοντας την αποφασιστική αντίσταση με την επεξεργασία ενός άλλου κοινωνικού σχεδίου για την ενέργεια και την παραγωγή, ανταγωνιστικού με το κέρδος και εναρμονισμένου με τις κοινωνικές ανάγκες, ενός σχεδίου που ενσωματώνει τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της χώρας μας και τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις.

Μιλώντας στον Δρόμο, η Μυρτώ Μπολώτα, συντονίστρια της Θεματικής, είπε ότι τελικά η συνάντηση της Θήβας αποδεικνύει ότι «η συστηματική και επίμονη δουλειά δίνουν καρπούς». Επισήμανε ότι «στον ευρύτερο χώρο μας υπάρχει ένα πλούσιο δυναμικό ανθρώπων που προσεγγίζει τα θέματα και τοποθετείται με εξαιρετική επάρκεια, σοβαρότητα και πολιτική ωριμότητα. Αυτό το δυναμικό απλώνεται σε όλη την Ελλάδα και δεν αποτελεί ‘προνόμιο’ της Αθήνας». Ενώ ο Χάρης Κωνσταντάτος μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικολογίας είπε ότι «για πρώτη φορά συναντήθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν στα ζητήματα της ενέργειας και υπήρξε όχι μόνο καλό κλίμα και όσμωση απόψεων, αλλά και δυνατότητα για περιεκτικές και προωθητικές πολιτικές συνθέσεις, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό ενόψει των μεγάλων μετώπων που ανοίγονται μπροστά μας».

Χ.Κ.

Εκδόθηκε η πρώτη μπροσούρα της θεματικής Πόλη, Περιβάλλον, Οικολογία του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο Ένα εκατομμύριο κλιματικές θέσεις εργασίας τώρα!. Με την έκδοση αυτή δίνονται απαντήσεις στο πώς μπορούν να ενωθούν τα οικολογικά κινήματα µε τα αιτήματα των εργαζομένων. Τη μετάφραση έκαναν οι: Μακί Μαρσέιγ, Δηµήτρης Παπαδήµος, Σύλλα Παπαγιαννοπούλου και Γιάννης Τσουκαλάς.

Σχόλια

Exit mobile version