Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Εγκληματική υποβάθμιση του Κ.Υ. Νέας Μηχανιώνας

Εγκληματική υποβάθμιση του Κ.Υ. Νέας Μηχανιώνας

Καλοδεχούμενες πρέπει να είναι από κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ οι κινητοποιήσεις των κατοίκων

Του Θεόδωρου Ζδούκου*

 

Την Παρασκευή, 3 Απρίλη, έγινε μπροστά στο χώρο του Δημαρχείου στην Περαία η πρώτη, μετά από πολλά χρόνια, κινητοποίηση κατοίκων του Δήμου Θερμαϊκού ενάντια στη δραματική υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Νέας Μηχανιώνας. Διοργανώθηκε από την Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού και στηρίχθηκε από το τοπικό δημοτικό αριστερό σχήμα, τη Συμπολιτεία Αλληλεγγύης και Ανατροπής.

Το Κ.Υ. Μηχανιώνας που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1986, καλύπτει σήμερα έναν πληθυσμό της τάξης των 60.000 μόνιμων κατοίκων (το καλοκαίρι μέχρι και πάνω από 100.000) και κατάντησε να μην έχει ούτε έναν παιδίατρο (από 5 το 2006), από γενικούς γιατρούς και παθολόγους να υπηρετούν μόνο το 1/3 των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων, να μη διαθέτει μικροβιολόγο, ούτε και κάλυψη εργαστηριακών εξετάσεων το απόγευμα, οι οδηγοί και το πλήρωμα ασθενοφόρων να μπορούν να καλύψουν μόνο μια βάρδια την ημέρα κι αυτή όχι όλο το χρόνο, το νοσηλευτικό προσωπικό να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των περιφερικών ιατρείων, από δε τους επισκέπτες γιατρούς άλλων ειδικοτήτων να απουσιάζουν εντελώς καρδιολόγος, οφθαλμίατρος, ΩΡΛ, ορθοπεδικός.

Χαρακτηριστικό, επίσης, της υποστελέχωσης είναι ότι το περιφερικό ιατρείο Περαίας (το οποίο καλύπτει περισσότερους από 20.000 κατοίκους) δεν έχει καλυμμένη ούτε τη μοναδική οργανική θέση γενικού γιατρού, για την οποία έγιναν οι εισηγήσεις το 2009, αλλά η κρίση δεν έγινε ποτέ, γιατί ακολούθησε η μνημονιακή αναστολή όλων των προσλήψεων. Έτσι, σήμερα, λειτουργεί με δανεικό γιατρό από το Κ.Υ., το δε Ιατρείο Πλαγιαρίου (με 7.000 κατοίκους) δεν έχει καθόλου γιατρό, ενώ στην Επανομή υπηρετούν μόνο 2 από τους 6 γιατρούς που διέθετε το 2005. Κι όλα αυτά σε μια περιοχή που έχει αυξήσει τον πληθυσμό της την τελευταία 20ετία όσο καμιά άλλη σε όλη την επικράτεια.

Με αυτές τις συνθήκες υποστελέχωσης, δεν μπορεί να εκτελεστεί με επάρκεια ούτε η απλή συνταγογράφηση των φαρμάκων χρόνιων ασθενών, πολλώ δε μάλλον δεν μπορεί να ασκηθεί σοβαρή φροντίδα Υγείας, πρόληψη και περίθαλψη, ειδικά για τα πιο αδύναμα και ευπαθή τμήματα της φτωχολογιάς. Ταυτόχρονα τα νοικοκυριά (όσα μπορούν) αιμορραγούν οικονομικά προς τους ιδιώτες παιδιάτρους και τα κάθε λογής ιδιωτικά εργαστήρια και επιχειρήσεις «Υγείας» που έχουν φυτρώσει σε όλη την περιοχή.

Πριν από λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για 4.500 προσλήψεις στο ΕΣΥ, μέσα στο 2015. Σύμφωνα και με τις καταγραφές της ΟΕΝΓΕ, αυτός ο αριθμός καλύπτει μόνο τις υπερεπείγουσες ανάγκες σε όλη τη χώρα για να σταθεί όρθιο το ΕΣΥ και να μην καταρρεύσει. Τα πραγματικά κενά σε υγειονομικούς, για να είναι το σύστημα σε πλήρη ανάπτυξη και με δυνατότητα ποιοτικών υπηρεσιών, ξεπερνούν τις 25.000. Η ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα με κινηματικές πρωτοβουλίες διεκδίκησης πόρων για την Υγεία και κατανομής τους κατά προτεραιότητα στην ικανοποίηση των πιο ανελαστικών αναγκών (εντατικές μονάδες, ΕΚΑΒ, ακραία υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας και κλινικές της επαρχίας), πρέπει να είναι όχι απλώς ευπρόσδεκτη από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να την επιδιώκει, καθώς αποτελεί βασική προϋπόθεση για την άρση της εμπορευματοποίησης της υγείας και την πραγματική σύγκρουση με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που την τελευταία 15ετία κερδοσκοπούν ασύστολα πάνω στη διάλυση του εσυ.

 

* Ο Θεόδωρος Ζδούκος είναι Γενικός Γιατρός ΕΣΥ, Επιμελητής Α΄ στο Κ.Υ. Μηχανιώνας και δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Θερμαϊκού

 

Σχόλια

Exit mobile version