Αρχική κοινωνία Υπερταμείο «ο Αχόρταγος»!

Υπερταμείο «ο Αχόρταγος»!

Καμία έκπληξη δεν μας προκάλεσε η επίσκεψη ενός ακόμη Γάλλου προέδρου που στο πέρασμα του από την Ελλάδα, ακούσαμε –ακόμη μια φορά– για την αγάπη του για την χώρα μας, τη βοήθεια που θα μας προσφέρει, και φυσικά ξανά και ξανά για το αρχαίο ελληνικό πνεύμα.

Όπως και οι προηγούμενοι, ήρθε για να μας σώσει. Ας θυμηθούμε τον οδικό χάρτη Ελλάδας-Γαλλίας τον Ιούνη του 2016, και ακόμη παλαιότερα τον Ολάντ με τον Σαμαρά. Ο κ. Μακρόν συνοδευόταν, όπως συνήθως, από πατριώτες του επιχειρηματίες που «αγαπούν την Ελλάδα», όπως δήλωσε, μεταξύ αυτών και οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών του νερού.

Η διαφορά αυτής της επίσκεψης έγκειται στο αφήγημα του διευθύνοντος συμβούλου της SUEZ, ο οποίος δήλωσε ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και έχει καθήκον να το προστατεύσει, ενώ αναφέρθηκε και στην εμπιστοσύνη που δείχνουν στην εταιρεία του οι «τοπικές κοινωνίες», ξεχνώντας (;) τους αγώνες τους κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού. Παράλληλα, μίλησε για τεχνογνωσία, διάλογο και συνεργασία, παρουσιάζοντας μια πολύ όμορφη και βολική κατάσταση, πάντα για το καλό της Ελλάδας, και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης και της ΕΥΑΘ.

Το παραπάνω αφήγημα αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της έμμεσης ιδιωτικοποίησης των ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ. Με πλάγιο τρόπο και μεθοδικά, η ιδιωτικοποίηση παρουσιάζεται ως συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας, αυτό που πολύ απλά ονομάζεται ΣΔΙΤ. Το μοντέλο που εδώ και καιρό λέμε ότι ετοιμάζουν, το μοντέλο που επιβεβαίωσε από το 2013 εκπρόσωπος της γαλλικής εταιρείας.

«Δεν είναι αυτό που νομίζετε», μοιάζει να λέει η κυβέρνηση, αναμένοντας την ίδια ώρα την πρόταση των συμβούλων αποκρατικοποίησης για την πώληση των ποσοστών του ΤΑΙΠΕΔ σε ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ.

Την ίδια στιγμή το Υπερταμείο διαρθρώνεται, ενώ η ΚΥΑ τιμολόγησης του νερού, με την περίφημη ανάκτηση κόστους και τον λογιστικό τρόπο υπολογισμού της αξίας του, έρχεται να το μετατρέψει σε εμπόρευμα.

Δυστυχώς για την κυβέρνηση, το 98,3% του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα του νερού δεν μπορεί να ξεχαστεί, πόσο μάλλον όταν το κίνημα στη Θεσσαλονίκη παραμένει ενεργό.

Τόσο νομικά, όσο και κινηματικά, δεν υπάρχει κάτι που να αφήνεται στη τύχη, απόδειξη η τελευταία κινητοποίηση στη ΔΕΘ. Το Υπερταμείο «ο Αχόρταγος» έκανε την βόλτα του στην πόλη, επιδεικνύοντας σε όλους την ακόρεστη όρεξη του για τη δημόσια περιουσία και παράλληλα υπενθύμισε την γύμνια των επιχειρημάτων αυτών που νομίζουν ότι μας σώζουν.

Pas à Vendre

Σχόλια

Exit mobile version