Το διεθνές κίνημα χωρικών Via Campesina, τιμώντας τη Διεθνή Ημέρα Αγροτικών Αγώνων, καλεί τις οργανώσεις που ανήκουν στο κίνημα, τους συμμάχους και τους υποστηρικτές τους να ενωθούν εναντίον των πολυεθνικών εταιριών που επιζητούν να ελέγξουν πλήρως το σύστημα τροφίμων και γεωργίας σ’ όλο τον κόσμο.

 

Η ημέρα μνήμης καθιερώθηκε μετά τη σφαγή 19 ακτημόνων Βραζιλιάνων από τη στρατιωτική αστυνομία, στις 17 Απριλίου του 1996, επειδή διεκδίκησαν το δικαίωμά τους να παράγουν τρόφιμα ζητώντας γη. Έκτοτε, κάθε τέτοια ημέρα οργανώνονται δραστηριότητες από αγροτικές οργανώσεις, κοινότητες, φοιτητικές οργανώσεις σ’ όλο τον κόσμο με αίτημα την επάρκεια τροφίμων και το δικαίωμα των αγροτών να τα παράγουν.

Το 2009 έληξε με τρεις διεθνείς συνόδους: την Παγκόσμια Σύνοδο της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας, στη Ρώμη, που είχε ως θέμα της την ασφάλεια των τροφίμων, την υπουργική Διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, στη Γενεύη, και τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, στην Κοπεγχάγη. Σε καθεμία απ’ αυτές τις συνόδους οι πολυεθνικές εταιρίες έδειξαν την πρόθεσή τους να ελέγξουν το σύστημα τροφίμων και γεωργίας, τις αγορές, τις γαίες, τους σπόρους και το νερό -δηλαδή, όλη τη φύση- σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πολυεθνικές, όπως η Monsanto, η Cargill, η Archer Daniels Midland και η Nestle, έστειλαν στρατιές από ομάδες πίεσης για να διαμορφώσουν τα αποτελέσματα των συνόδων προς όφελός τους.

Η αμερικανικών συμφερόντων Monsanto ασκεί τεράστιες πιέσεις για να λάβει δημόσιες επιδοτήσεις για τη γενετικά τροποποιημένη σόγια, που είναι σχεδιασμένη να αντιστέκεται στο παρασιτοκτόνο glyphosate (που το πουλά η ίδια ως Roundup), το οποίο είναι το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο παρασιτοκτόνο στον κόσμο. Η Monsanto ισχυρίζεται ότι o σπόρος της σόγιας Roundup Ready, που εμπορεύεται, αντιστρατεύεται την κλιματική αλλαγή, επειδή η αντίσταση στο παρασιτοκτόνο Roundup σημαίνει πως η σόγια μπορεί να καλλιεργηθεί χωρίς όργωμα του εδάφους (το όργωμα απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα), κάτι που είναι γνωστό ως γεωργία «χωρίς όργωμα». Συνεπώς, η εταιρία υποστηρίζει ότι έχει το δικαίωμα πιστώσεων άνθρακα από το Μηχανισμό Καθαρής Ανάπτυξης του Πλαισίου για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ.

Στην πραγματικότητα, όμως, η Monsanto και άλλες πολυεθνικές συμβάλλουν καταστροφικά στην κλιματική αλλαγή και σ’ άλλες περιβαλλοντικές κρίσεις, επειδή προωθούν το μη βιώσιμο μοντέλο της βιομηχανικής γεωργίας. Επίσης, επιδεινώνουν τη φτώχεια και την οικονομική ύφεση παγκοσμίως. Αρπάζουν τη γη και διώχνουν τους μικρούς αγρότες και χωρικούς μειώνουν τις ευκαιρίες απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές και ωθούν τον ξεκληρισμένο πληθυσμό στις φτωχογειτονιές των πόλεων, όπου ζει μέσα στην ανεργία και τη μιζέρια. Τα κέρδη αυτών των εταιριών είναι τεράστια. Για παράδειγμα το 2008 κυμάνθηκαν από 20 έως 86%.

Οι φτωχές χώρες της Αφρικής όπου είναι εντελώς ανεπαρκής η παραγωγή τροφίμων, υποχρεώνονται να πουλούν τις πιο εύφορες γαίες τους σε ξένους επενδυτές πλούσιων χωρών που δεν έχουν επάρκεια τροφίμων, προκειμένου να καλλιεργούν εκεί τα δικά τους τρόφιμα μέσω μεγάλων αγροβιομηχανικών εταιριών, οδηγώντας στο ξεκλήρισμα και την πείνα τους μικρούς αγρότες και τις οικογένειές τους. Το Σουδάν, η Αιθιοπία και η Καμπότζη έχουν ήδη πουλήσει 40 εκατομμύρια εκτάρια, κυρίως σε μεσανατολικές χώρες, στην Κίνα και τη Νότια Κορέα.

Για τη Via Campesina, συνεπώς, η πάλη εναντίον των πολυεθνικών εταιριών αποτελεί προτεραιότητα και σ’ αυτήν καλεί όλες τις αγροτικές οργανώσεις παγκοσμίως, με αφορμή τη 17η Απριλίου.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!