Οι φοιτητικές διαμαρτυρίες ενάντια στην κυβέρνηση της Τουρκίας δεν δείχνουν σημάδια κάμψης, όπως γράφει η Hurriyet Daily News (15/12), παρά τη σκληρή αντίδραση εκ μέρους της αστυνομίας και των πολιτικών και τις απειλές για φυλακίσεις όσων συμμετέχουν στις διαδηλώσεις.

Στόχος των φοιτητικών διαδηλώσεων που έγιναν στο Πολυτεχνείο Μέσης Ανατολής, στην Άγκυρα, ήταν ο Ρ.Τ. Ερντογάν, ο οποίος προήδρευε σε μια σύσκεψη του Ανώτατου Συμβουλίου Τεχνολογίας και Επιστήμης η οποία επρόκειτο να πάρει αποφάσεις για την επιστημονική πολιτική της χώρας.
Οι φοιτητές διαμαρτύρονταν για την παρουσία της αστυνομίας μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο και την παρεμπόδισή τους να εισέλθουν στην αίθουσα της σύσκεψης. Η απαγόρευση να είναι παρόντες σε παρόμοιες συσκέψεις ήταν, επίσης, το κύριο θέμα της διαδήλωσης που έγινε στην Κωνσταντινούπολη στις 4 Δεκεμβρίου.
Οι πρόσφατες φοιτητικές κινητοποιήσεις στην Τουρκία έχουν ως υπόβαθρο τις συνθήκες ζωής των φοιτητών, αλλά και τη βιαιότητα και την αυθαιρεσία με τις οποίες αντιμετωπίζονται από τις Αρχές. Δεκαοχτώ φοιτητές δικάστηκαν πρόσφατα σε 15μηνη φυλάκιση γιατί διαδήλωσαν κατά του Ρ.Τ. Ερντογάν στο Πολυτεχνείο της Κωνσταντινούπολης δύο χρόνια πριν. Δύο Ρομά φοιτητές που κρατούσαν πόστερ με το σύνθημα «Θέλουμε δωρεάν Παιδεία», κατά τη συνάντηση του Ερντογάν με την κοινότητα των Ρομά, τον περασμένο Μάρτιο, τέθηκαν υπό κράτηση την περασμένη Τρίτη, με την κατηγορία ότι «ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση» και ότι κάνουν «τρομοκρατική προπαγάνδα», εγκλήματα που επισύρουν 15ετή φυλάκιση.
«Οι φοιτητές ζουν σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες και δεν βλέπουν να έχουν μέλλον, λόγω της υψηλής ανεργίας. Τα πανεπιστημιακά δίδακτρα είναι υψηλά και οι φοιτητές βλέπουν να τους αντιμετωπίζουν σαν πελάτες και οι σχολές τους να εμπορευματοποιούνται», δήλωσε στη Hürriyet Daily News & Economic Review ο Αλπασλάν Ισικλί, πρόεδρος της Ένωσης Ακαδημαϊκού Προσωπικού.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!