Αρχική πολιτική Το ελληνοτουρκικό μελό δεν αγγίζει Αμμόχωστο

Το ελληνοτουρκικό μελό δεν αγγίζει Αμμόχωστο

Νέες κινήσεις της κατοχικής πλευράς για επιβολή τετελεσμένων στη σκιά της νέας εποχής

Νέες κινήσεις της κατοχικής πλευράς για επιβολή τετελεσμένων στη σκιά της νέας εποχής

Την ώρα κατά την οποία το… φλερτ στα ελληνοτουρκικά συντηρείται με στόχο να γίνουν βήματα μετά τις εκλογές στις δυο χώρες, η κατοχική Τουρκία επιχειρεί να επιβάλλει νέα τετελεσμένα στην Κύπρο. Την ώρα κατά την οποία οι Αμερικανοί, όπως και οι Γερμανοί κι άλλοι, βλέπουν «φως στην άκρη της σήραγγας» αναφορικά με τις σχέσεις Αθηνών και Άγκυρας, το τουρκικό παιχνίδι στην Κύπρο δεν αλλάζει. Παραμένει το ίδιο επιθετικό και προωθείται ο επεκτατικός σχεδιασμός της κατοχικής πλευράς. Γιατί η Άγκυρα διαχρονικά θεωρεί πως διά του νησιού μπορεί να προωθήσει και πετύχει γεωστρατηγικές επιδιώξεις.

Οι πρόσφατες εξελίξεις με την αγοραπωλησία τριών ξενοδοχείων και δυο ορόφων σε πολυκατοικία στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου, όπως αναμενόταν, σήμανε συναγερμό στη Λευκωσία. Πρόκειται για μια… βόμβα που αναμενόταν να εκραγεί προ πολλού, συνέβη όμως, τώρα. Και μάλιστα ενώ η νέα κυβέρνηση διανύει τα πρώτα βήματα της. Ο τουρκικός στόχος είναι η επιβολή τετελεσμένων και η διαμόρφωση ενός ασφυκτικού κλοιού γύρω από την Κυπριακή Δημοκρατία για να αποδεχθεί τους τουρκικούς όρους σε όλα τα ζητήματα. Το κατοχικό καθεστώς, επιστρατεύει ιδιώτες, προσεγγίζει Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες στην κατεχόμενη πόλη και τους προτείνεται να πωλήσουν την περιουσία τους. Στην προκειμένη περίπτωση έχουν βρεθεί τρεις κληρονόμοι, οι οποίοι με ιδιωτικό συμφωνητικό, προχώρησαν στη συναλλαγή. Την ίδια ώρα, σε σχέση με τις ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα, στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων, που έφτιαξε η Άγκυρα, έχουν αποταθεί πέραν των 7.000 Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι ζητούν αποζημίωση για να δώσουν στο κατοχικό καθεστώς τις περιουσίες τους.

Όπως είναι γνωστό, η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου χρησιμοποιείται διαχρονικά από την τουρκική πλευρά ως εργαλείο εκβιασμού και πίεσης προς τη Λευκωσία. Εάν η τουρκική πλευρά εποικίσει την περιοχή της περίκλειστης, προχωρήσει σε αγορά περιουσιών, τότε ενταφιάζονται οι όποιες συζητήσεις μπορούν να διεξαχθούν στο Κυπριακό και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο του περιουσιακού. Το εδαφικό –αυτός είναι ο στόχος της Άγκυρας– τελειώνει οριστικά εάν εποικιστεί η περίκλειστη και τουρκοποιηθούν περιουσίες.

Στη φωτογραφία της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Yeni Bakis, ένα από τα ξενοδοχεία που αγοράσθηκαν από Τουρκοκύπριο επιχειρηματία

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι στις 15 Νοεμβρίου 2020, επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε επισκεφθεί την παραλία της Χρυσής Ακτής και οργάνωσε φιέστα. Αν και οι καιρικές συνθήκες δεν τον βοήθησαν τότε, το βήμα, που ήθελε να κάνει, για την επιβολή τετελεσμένων, το πραγματοποίησε. Το 2020 αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο βήμα μετά τις αποφάσεις της κατοχικής πλευράς, που υιοθετήθηκαν μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, το καλοκαίρι του 2017. Το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής είναι γεγονός. Το κατοχικό καθεστώς έχει αρχίσει επιδιορθώσεις κτιρίων και τη δημιουργία υποδομών για να διακινούνται άνθρωποι (δρόμοι, ηλεκτροδότηση κ.λπ.).

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι το θέμα της Αμμοχώστου εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό επιβολής, που προωθεί η κατοχική Τουρκία. Ο σχεδιασμός αυτός είναι κομμάτι ενός πάζλ, που αποσκοπεί στον στρατηγικό έλεγχο του νησιού. Παράλληλα, με τις κινήσεις επί του εδάφους, συνεχίζονται οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, διά της αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη διενέργεια παράνομων ερευνών και γεωτρήσεων στη θαλάσσια περιοχή της χώρας μας. Στόχος το «γκριζάρισμα» περιοχών και η λεηλασία του φυσικού πλούτου. Η Άγκυρα θέλει να έχει ρόλο, λόγο και μερίδιο από το φυσικό αέριο. Μέσα σε αυτό το παιχνίδι εντάσσεται και η συστηματική ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας στο νησί. Το δημογραφικό αποτελούσε πάντα σημαντικό εργαλείο της πολιτικής της κατοχικής δύναμης. Οι έποικοι βαθμηδόν καθίστανται πλειοψηφία στην κατεχόμενη περιοχή, αν και στοιχεία δεν δίνονται. Το θέμα του πληθυσμού καθορίζει σημαντικά τις εξελίξεις και επιβάλλει όρους και στο εσωτερικό των κατεχομένων αλλά πρωτίστως επηρεάζει και τη διαχείριση του Κυπριακού.

Είναι πρόδηλο ότι ο ασφυκτικός αυτός κλοιός που διαμορφώνεται γύρω από την Κύπρο, στοχεύει στην αποδοχή των τουρκικών όρων. Για την κατοχική Τουρκία το ζητούμενο είναι να κερδίσει έδαφος, θάλασσα και κυριαρχία, αναγνώριση και για πετύχει τούτο έχει διαμορφώσει διάφορα εργαλεία πίεσης. Και να μην επιτύχει σε όλα, θα κερδίσει κάποια.

Τι θα γίνει; Για μια ακόμη φορά οι διάφοροι ισχυροί παίκτες υποδεικνύουν στη Λευκωσία να αναμένει εξελίξεις μετά τις τουρκικές εκλογές. Αυτό το αφήγημα το έχουν ξαναζήσει οι Ελληνοκύπριοι. Η τουρκική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική και σχεδιασμούς, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών. Την ίδια ώρα, εκείνο που απασχολεί είναι να μην ενταχθεί το Κυπριακό σε μια ευρύτερη συνεννόηση Ελλάδος και Τουρκίας και πρωτίστως να μην είναι η παράπλευρη απώλεια αυτής της «νέας εποχής». Και η Αθήνα; Έχει εκλογές. Κι εάν δεν είχε πώς θα αντιδρούσε; Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανέφερε στο πρόσφατο Φόρουμ στους Δελφούς ότι «η Κύπρος είναι μια χώρα η οποία είναι ακρωτηριασμένη και ψηφίζει υπό το κράτος μιας εσωτερικής ψυχικής ατζέντας…». Κοντολογίς, δεν είναι η συνεχιζόμενη κατοχή το πρόβλημα, αλλά τα… ψυχολογικά των Κυπρίων.


Η περίκλειστη περιοχή, καταλήφθηκε, λεηλατήθηκε, «σφραγίστηκε»

Συχνά πυκνά γίνεται αναφορά στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Για όσους δεν έχουν εικόνα, σημειώνεται ότι η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου έχει έκταση περίπου 6,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελεί περίπου το 17% της έκτασης του δήμου Αμμοχώστου. Μετά την κατάληψη της Αμμοχώστου από τα τουρκικά στρατεύματα στις 16 Αυγούστου 1974 , η περιοχή, αφού λεηλατήθηκε, «σφραγίστηκε» και αποκόπηκε από τα δημοτικά όρια με συρματόπλεγμα και άλλα εμπόδια. Η περίκλειστη περιοχή είναι υπό την ευθύνη του τουρκικού στρατού, ο οποίος απαγορεύει την πρόσβαση σε αυτή για όλους.

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του 1976, αναφέρεται εκτεταμένα στις τουρκικές ωμότητες. Περιγράφει ακόμη και την αρπαγή των ελληνοκυπριακών περιουσιών, στις υπό κατάληψη περιοχές από τους Τούρκους. Τεκμηριωμένα από την Κυπριακή Δημοκρατία.

  • Κατηγγέλθη ότι τα λάφυρα φορτώνονταν από τον τουρκικό στρατό σε οχήματα και λεωφορεία, που άρπαξαν από Ελληνοκυπρίους, ενώ ένα σημαντικό μέρος των λαφύρων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οχήματα, ζώα, οικιακά σκεύη, οικοδομικά είδη κ.λπ., μεταφέρθηκαν στην Τουρκία με πλοία του τουρκικού στόλου.
  • Η εγκαλούσα κυβέρνηση (της Κύπρου) δήλωσε επίσης ότι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της περιοχής Καρπασίας και άλλων ελληνικών χωριών στις τουρκοκρατούμενες περιοχές εξορίστηκαν και ότι η λαφυραγώγηση των οικιών τους άρχισε ενώ είχαν επιβιβασθεί στα οχήματα που θα τους μετέφεραν στο νότο.
  • Η εγκαλούσα κυβέρνηση αιτιάται για ληστεία από τον τουρκικό στρατό των αγροτικών προϊόντων, ζώων, οικιακών ειδών, αποθεμάτων σε αποθήκες, σε εργοστάσια και πλοία, που ανήκουν σε Ελληνοκυπρίους, καθώς και επί κο­σμημάτων και άλλων πολυτίμων ειδών, συμπεριλαμβανομένων και χρημάτων που ανευρέθηκαν στα θυλάκια Ελληνοκυπρίων, αιχμαλώτων και κρατουμένων.
  • Πώληση ενός μεγάλου αριθμού οχημάτων, ιδιοκτησίας Ελληνοκυπρίων, αναφέρθηκε ότι έγινε σε Τουρκοκυπρίους στο λιμάνι της Αμμοχώστου, στις 12 Φεβρουάριου 1975.

Η καταστροφή περιλαμβάνει και την πυρπόληση εικόνων, άλλων θρησκευτικών αντικειμένων και εκκλησιαστικών σκευών στις Ελληνορθόδοξες εκκλησίες. Μερικά από τα λατρευτικά αυτά σκεύη μεταφέρθηκαν σε τουρκικά τεμένη.

Η περίκλειστη περιοχή κρατήθηκε «σφραγισμένη» τόσα χρόνια για διαπραγματευτικούς κι άλλους λόγους. Τώρα αποφασίσθηκε να εποικιστεί. Για την συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν ειδικά ψηφίσματα και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Και τι έγινε; Η Κύπρος δεν είναι Ουκρανία!

Σχόλια

Exit mobile version