Αρχική στήλες Της επιστήμης και της κοινωνίας Της επιστήμης και της κοινωνίας (φ.484)

Της επιστήμης και της κοινωνίας (φ.484)

Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Αντικαρκινική Εταιρεία και καύση ξύλων

Σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, η καύση ξύλου εκλύει στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον (στον αέρα) μεγάλες ποσότητες πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs), βενζολίου, διοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων και μάλιστα των πιο μικρών, των γνωστών ως PM 2,5μm, τα οποία διεισδύουν και εγκαθίστανται πολύ βαθιά στις κυψελίδες του πνεύμονα και από εκεί περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνουν σε διάφορα όργανα του σώματος. Η ρύπανση αφορά τόσο τον αέρα του σπιτιού που έχει αναμμένο το τζάκι, όσο και τα γειτονικά σπίτια, αλλά και τον αέρα στους δρόμους που κινούμαστε.

Η ΕΑΕ επισημαίνει ότι μεγάλη πυκνότητα αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα, σύμφωνα με όλες τις μελέτες και τις διαπιστώσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, προκαλεί πολλαπλασιασμό της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου (σε όσους είναι εκτεθειμένοι σε αυτά), αλλά και πληθώρα άλλων ασθενειών. Αποτελεί δε επιπλέον αιτία ατμοσφαιρικής ρύπανσης πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτήν που προκαλούν τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.

Τα ορειβατικά σωματεία για τις ΑΠΕ

Δεν είμαστε αντίθετοι στην ανάπτυξη όλων των Ανανεώσιμων Μορφών Ενέργειας (ΑΠΕ) οι οποίες συμβάλλουν με την παραγωγή καθαρής ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος. Δεν είναι όμως δυνατόν να μην αντιδράσουμε και να μην διαμαρτυρηθούμε όταν στη διαδικασία κατασκευής αυτών των εγκαταστάσεων (δρόμοι πρόσβασης, κτίρια, πυλώνες, κόψιμο δέντρων, σκυρόδεμα, ανεμογεννήτριες κ.λπ.) το αποτέλεσμα είναι εν τέλει λιγότερο «πράσινο» από το αντιστάθμισμα της παραγόμενης «καθαρής ενέργειας», βλάπτοντας αισθητικά και ουσιαστικά τις ορεινές περιοχές της πατρίδας μας και τον εναλλακτικό τουρισμό. Η συνεχιζόμενη χωροθέτηση αιολικών πάρκων βλάπτει τις προοπτικές μελλοντικής ανάπτυξης των ορεινών περιοχών και καταδικάζει σε σταδιακή ένδεια τους κατοίκους τους, επιδρά αρνητικά στη χλωρίδα, στην πανίδα και τους υπαίθριους χώρους όπου ασκούμε και τις δραστηριότητες των αθλημάτων βουνού.

Για τους παραπάνω λόγους, ζητούμε: α) Τη μη χωροθέτηση ΑΠΕ σε περιοχές Εθνικών Δρυμών, Natura 2000, Γεωπάρκων, περιοχών Ramsar και πάσης φύσεως προστατευόμενων περιοχών και κυρίως ορεινών περιοχών. β) Το μέγιστο υψομετρικό όριο εγκατάστασης ανεμογεννητριών να μην υπερβαίνει τα 1.200 μ. υψόμετρο. Επικαλούμαστε το παράδειγμα των ευρωπαϊκών χωρών που επενδύουν στον ορεινό τουρισμό όπου υπάρχουν υψομετρικά όρια. γ) Την εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών από ανεξάρτητους φορείς μη ελεγχόμενους από τις ανάδοχες εταιρείες.δ) Τη διασφάλιση της απαραίτητης συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών, με δημόσια διαβούλευση. ε) Την απόσυρση των εν αχρηστία ανεμογεννητριών (παλαιών) από τα ήδη εγκατεστημένα αιολικά πάρκα και την υποχρέωση των εταιριών για την αποκατάσταση του ορεινού πεδίου.

Η ελληνική ορειβατική κοινότητα επιφυλάσσεται για τη χρήση κάθε νόμιμου μέσου σε ελληνικά και ευρωπαϊκά όργανα σε προάσπιση των ζητημάτων αυτών.

Ρώμη: Τα μειονεκτήματα του καλού καιρού…

Ο καλός καιρός ήτανε πίσω από την τετραήμερη απαγόρευση στην κυκλοφορία όλων των αυτοκινήτων ντίζελ που επέβαλε για πρώτη φορά ο δήμος της Ρώμης, εξαιτίας των υψηλών τιμών του νέφους.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, το μέτρο αφορά περίπου ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα, τα οποία και μένουν υποχρεωτικά στα γκαράζ. Η απαγόρευση ισχύει και για τα πιο πρόσφατα ντιζελοκίνητα, τύπου «Εuro 6».

Παράλληλα, μεθαύριο θα απαγορευτεί η κυκλοφορία σε όλα τα ΙΧ αυτοκίνητα, στα πλαίσια των «οικολογικών Κυριακών» με την ελπίδα, πάντα, να μπορέσει να καθαρίσει η ατμόσφαιρα. Ανάλογα μέτρα για τον αυστηρό περιορισμό της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων έχουν ληφθεί και από τον δήμο του Μιλάνου.

Πολλοί κάτοικοι της Αιώνιας Πόλης διαμαρτύρονται για την απόφαση της δημάρχου και στελέχους του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Βιρτζίνια Ράτζι. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι δεν μπορούν να επιβάλλονται τέτοιες θυσίες στους πολίτες, ενώ πολλά οχήματα της δημοτικής υπηρεσίας αποκομιδής απορριμμάτων συνεχίζουν να κινούνται με ντίζελ. Η Ράτζι, όμως, απαντά ότι μέχρι να ληφθούν μονιμότερα μέτρα, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που μπορεί να βοηθήσει, έστω και πρόσκαιρα, στη μείωση του νέφους. Αιτία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι και οι σαφώς μειωμένες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, με καιρικές συνθήκες που θυμίζουν περισσότερο ανοιξιάτικη περίοδο, παρά χειμώνα….

Οικολογικές ταινίες

Την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020 στις 18:00, άνοιξε η αυλαία του Πανοράματος Οικολογικών Ταινιών με τίτλο «Παράθυρα στον Πλανήτη» που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για 16η συνεχή χρονιά. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει 12 ταινίες μεγάλου μήκους από 9 χώρες –Ελλάδα, Αυστρία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Η.Π.Α., Ιρλανδία, Τουρκία– συζητήσεις με σκηνοθέτες, επιτυχημένες συνεργασίες με πρεσβείες, πολιτιστικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις!

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, η Ελληνική Εταιρεία ενώνει τις δυνάμεις της με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, όπου φιλοξενούνται οι δύο πρώτες ημέρες προβολής του 16ου Πανοράματος.

Το 16ο Πανόραμα ανοίγει φέτος στρέφοντας το βλέμμα στον Αμαζόνιο με τη δωρεάν προβολή της ταινίας «Countdown on river Xingu», του Martin Kessler, στο πλαίσιο του έργου «Change the power-(em)power to change: Local authorities towards the SDGs and Climate Justice» αλλά και του ατμοσφαιρικού ντοκιμαντέρ «Walden». Η δεύτερη μέρα επικεντρώνεται στη θάλασσα και το οικοσύστημά της και περιλαμβάνει συζητήσεις με τον ξένο σκηνοθέτη Mert Gokalp για τη βραβευμένη ταινία του «Bluefish» αλλά και με το ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη, μετά την προβολή της ταινίας «Drowning in plastic». Τις υπόλοιπες ημέρες, στο κτίριο της Ελληνικής Εταιρείας, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει συζητήσεις με σημαντικούς Έλληνες σκηνοθέτες, όπως τη Μαριάννα Οικονόμου και τον Δημήτρη Κουτσιαμπασάκο. Τέλος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει πρώτες προβολές στην Ελλάδα όπως το «Losing Alaska» και το «Once was water» πάντα με επίκεντρο την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα, κλείνοντας όμως σε έναν αισιόδοξο τόνο.

Σχόλια

Exit mobile version