Αρχική στήλες Της επιστήμης και της κοινωνίας Της επιστήμης και της κοινωνίας (φ.483)

Της επιστήμης και της κοινωνίας (φ.483)

Του Γιάννη Σχίζα

Το ADRIONET έρχεται

Ο βασικός στόχος του έργου ADRIONET είναι η δημιουργία ενός Διακρατικού Δικτύου «Αυθεντικών Χωριών», με σκοπό τη διατήρηση των φυσικών και πολιτιστικών τους αγαθών: Η επιδίωξη μιας ανάπτυξης βασισμένης σε μια κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα, με επίκεντρο πρωταρχικά την ποιότητα ζωής και την ευημερία των τοπικών πληθυσμών, ως προϋπόθεση για τη διατήρηση των φυσικών τους τοπίων, καθώς και την προσέλκυση και ικανοποίηση των επισκεπτών .

«Ο ορισμός του αυθεντικού χωριού θα προκύψει μέσα από τη διαδικασία συνεργασίας με τους εταίρους του έργου και δεν θα αφορά –κατά πάσα πιθανότητα– παραδοσιακούς οικισμούς οι οποίοι είναι ήδη ανεπτυγμένοι τουριστικά», δηλώνει ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Μιχαηλίδης. Και συνεχίζει, έχοντας σαν κύρια στόχευση τον τουρισμό για όλες τις εποχές: «Μέσα, λοιπόν, από τη διαδικασία της ανταλλαγής καλών πρακτικών θα καθορίσουμε τι είναι αυτό που λέμε “παραδοσιακοί οικισμοί”, “παραδοσιακά αυθεντικά χωριά”, ποιες ελάχιστες προϋποθέσεις θα πρέπει να υπάρχουν στην περιοχή (πολιτιστικά μνημεία, ιστορικά μνημεία, καταλύματα, εστιατόρια) ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε μια ανάπτυξη και σε αυτές τις περιοχές και να συσταθεί ένα δίκτυο αυθεντικών χωριών στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου».

Όλα τα παραπάνω θα ενσωματωθούν στην καινοτόμο έννοια της «φιλόξενης κοινότητας», στην οποία η ίδια η κοινότητα θα αποτελεί την κινητήρια δύναμη της τοπικής ανάπτυξης. Η διακρατική συνεργασία θα δώσει τη δυνατότητα σε μικρούς και διάσπαρτους οικισμούς, οι οποίοι ως μονάδες δεν θα μπορούσαν να διακριθούν, να συνδεθούν μεταξύ τους και να αποτελέσουν ένα δίκτυο αυθεντικών χωριών.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συμμετάσχει σε πακέτα εργασίας που αφορούν τη χαρτογράφηση των φυσικών και πολιτιστικών στοιχείων των αυθεντικών χωριών, τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις διαθέσιμες υπηρεσίες της κάθε περιοχής, τη συνεργασία για την υλοποίηση των πιλοτικών δράσεων και τη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας για τη συγκέντρωση στοιχείων.

«Αειθαλή» δέντρα

Επιστήμονες ανακάλυψαν ποιο είναι το μυστικό των δέντρων γκίγκο, που τους επιτρέπει να ζουν για πάνω από 1.000 χρόνια.

Αντίθετα με πολλά άλλα φυτά, τα γονίδιά τους δεν είναι «προγραμματισμένα» να προκαλούν ασταμάτητη φθορά/παρακμή όταν λαμβάνει τέλος η περίοδος της νιότης τους.

Τα δέντρα γκίγκο συναντώνται σε πάρκα και κήπους ανά τον κόσμο, ωστόσο είναι στα πρόθυρα της εξαφάνισης στην άγρια φύση.

Το Ginkgo biloba είναι ένα δέντρο που μεγαλώνει αργά, μπορεί να φτάσει σε μεγάλο μέγεθος, και «κατάγεται» από την Κίνα – ο τελευταίος επιζών μιας μακράς σειράς αρχαίων δέντρων. Οι πληθυσμοί του στην άγρια φύση είναι στα πρόθυρα εξαφάνισης λόγω της υλοτομίας και συναντώνται κυρίως στο όρος Σιτιανμού στο Ζεϊτζιάνγκ της Κίνας.

Ερευνητές σε ΗΠΑ και Κίνα μελέτησαν δέντρα ηλικίας 15-667 ετών, διαπιστώνοντας πως τόσο νεαρότερα όσο και γηραιότερα δέντρα παρήγαγαν προστατευτικά χημικά για να αντιμετωπίσουν την καταπόνηση από παθογόνα ή ξηρασία. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται αντιοξειδωτικά, αντιμικροβιακά και ορμόνες φυτών. Επίσης, γενετικές μελέτες έδειξαν πως τα γονίδια που συνδέονται με τη γήρανση δεν ενεργοποιούνται αυτόματα σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όπως σε άλλα φυτά. Ως εκ τούτου, ένα δέντρο που έχει ζήσει για αιώνες μπορεί εμφανισιακά να μοιάζει «γέρικο», λόγω ζημιάς από παγετούς, κεραυνούς κ.λπ., ωστόσο όλες οι διαδικασίες που έχουν να κάνουν με την υγιή ανάπτυξη λειτουργούν ακόμα κανονικά.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Καταστροφή δορυφόρου

Η καταστροφή ενός δορυφόρου στο διάστημα συνεπάγεται την «εκροή» δεκάδων θραυσμάτων, που μπορεί να γίνουν θανάσιμες παγίδες για άλλες διαστημικές συσκευές καθώς θα μετακινούνται με τεράστιες ταχύτητες και θα είναι υπό τροχιά για πολύ μεγάλο χρόνο. Έτσι φαίνεται απολύτως λογική η απόφαση του αμερικανικού παρόχου τηλεπικοινωνιών DirecTV να απομακρύνει επειγόντως τον έναν από τους δορυφόρους του από τη γεωστατική τροχιά του, σε ύψος περίπου 36.000 χλμ, καθώς λόγω ενός προβλήματος στις μπαταρίες του υπάρχει κίνδυνος να εκραγεί.

Ο δορυφόρος Spaceway 1 βγήκε σε τροχιά τον Απρίλιο του 2005 και ζυγίζει περίπου 3.700 κιλά, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία του. Μαζί με τα ηλιακά πάνελ του, έχει μήκος 41 μέτρων και πλάτος 7 μέτρων.

Η DirecTV ενημέρωσε την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) τη 19η Ιανουαρίου ότι ένα πρόβλημα που προέκυψε προκάλεσε «σοβαρές και μη αναστρέψιμες θερμικές βλάβες» στις μπαταρίες του Spaceway 1.

«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι μπαταρίες να εκραγούν» σύμφωνα με τον DirecTV. Από την 25η Φεβρουαρίου, ο δορυφόρος θα βρίσκεται στη σκιά της Γης και οι μπαταρίες θα μπουν στη διαδικασία επαναφόρτισης, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει την έκρηξη.

Η εταιρεία θέλει, επομένως, να απομακρύνει το συντομότερο τον δορυφόρο προς την τροχιά «νεκροταφείο», όπως ονομάζεται, 300 χλμ ψηλότερα από τη γεωστατική τροχιά όπου βρίσκονται εκατοντάδες δορυφόροι τηλεπικοινωνιών.

Προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο μιας έκρηξης από ατύχημα, το DirecTV θα αδειάσει στο διάστημα ένα μέρος των 73 κιλών καυσίμων που μεταφέρει, όμως η εταιρεία προειδοποίησε ότι δεν θα έχει τον χρόνο να αδειάσει όλο το φορτίο.

Η Rolls Royce σε δράση

Τα κόστη ασφαλείας των «συνηθισμένων» πυρηνικών αντιδραστήρων ήταν ανέκαθεν πολλά, τόσα μάλιστα ώστε να κάνουν απαγορευτική τη χρήση τους. Επί πλέον η πυρηνική «ρύπανση» με τις γενετικά απροσδιόριστες συνέπειές της δεν ήταν δεκτή από τις κοινωνίες. Τώρα όμως κάποιοι υπολογίζουν ότι με τους νέους «μίνι» πυρηνικούς αντιδραστήρες θα μπορούσαν να παράγουν ενέργεια για να καλύψουν τις ανάγκες του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι τα τέλη της δεκαετίας.

Η εταιρεία Rolls Royce αποκάλυψε στο BBC πως σχεδιάζει να εγκαταστήσει και να λειτουργεί τέτοιους σταθμούς ενέργειας ως το 2029. «Μίνι» πυρηνικοί σταθμοί μπορούν να κατασκευάζονται μαζικά και να παραδίδονται σε τμήματα με φορτηγά, κάτι που καθιστά τα κόστη τους πιο βιώσιμα.

Η Rolls Royce ηγείται μιας κοινοπραξίας για την κατασκευή μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR – small modular reactors) και την εγκατάστασή τους σε πρώην πυρηνικούς σταθμούς στην Κάμπρια ή την Ουαλία. Μακροπρόθεσμα η εταιρεία θεωρεί ότι θα είναι σε θέση να κατασκευάσει 10 με 15 σταθμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, που θα κατέχουν χώρο γύρω στα έξι στρέμματα – κατά πολύ μικρότεροι από τους σταθμούς που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Οι SMR είναι τόσο μικροί που, θεωρητικά, κάθε πόλη θα μπορούσε να έχει τον δικό της αντιδραστήρα, ωστόσο η χρήση τους σε υπάρχοντες σταθμούς «λύνει το πρόβλημα της ασφάλειάς τους και της προστασίας απέναντι σε πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις» – κατά πως λέει η ανακοίνωση της εταιρείας, που προφανώς θέλει να διατηρήσει την απασχόληση των σεκιουριτάδων…

Υπενθυμίζεται πως η πυρηνική βιομηχανία αντιμετωπίζει δυσκολίες τα τελευταία χρόνια λόγω της πτώσης του κόστους της ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά και της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.

Σχόλια

Exit mobile version