Αρχική στήλες Της επιστήμης και της κοινωνίας Της επιστήμης και της κοινωνίας (φ.425)

Της επιστήμης και της κοινωνίας (φ.425)

Ανησυχητικό κλίμα

Ο πλανήτης βρίσκεται πλέον σχεδόν εκτός στόχου για τη συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας στον ενάμιση βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αντίθετα κινείται ολοταχώς προς τους δύο ή και τους τρεις βαθμούς, κάτι που θα καταστήσει σοβαρή απειλή την κλιματική αλλαγή έως το 2040. Τη δραματική προειδοποίηση-έκκληση απευθύνει μια βαρυσήμαντη 33σελιδη έκθεση των επιστημόνων της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Το φράγμα του ενάμιση βαθμού μπορεί να ξεπερασθεί κάπου το 2030 και μόλις ξεπεραστεί αυτό το όριο, ακόμη και μισός ακόμη βαθμός Κελσίου θα οδηγήσει στην «τροπικοποίηση» του κλίματος με αύξηση των κινδύνων για ξηρασίες, πλημμύρες, καύσωνες και βίαια καιρικά συμβάντα.

Η τελευταία ελπίδα να «πιαστεί» ο, ολοένα και πιο δύσκολος, στόχος για άνοδο έως ενάμιση βαθμό είναι, σύμφωνα με την έκθεση, «να γίνουν γρήγορες, ευρείες και άνευ προηγουμένου αλλαγές σε όλες τις πλευρές της κοινωνίας». Οι επιστήμονες τονίζουν ότι το «παράθυρο ευκαιρίας» δεν έχει κλείσει ακόμη, αλλά η ανθρωπότητα βρίσκεται κοντά σε αυτό, αν δεν δράσει αποφασιστικά σε τέσσερις τομείς: ενέργεια, χρήση γης, πόλεις και βιομηχανία.

Η έκθεση, που παρουσιάσθηκε σε διεθνή συνάντηση στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με το BBC και την Guardian, επισημαίνει ότι «ο περιορισμός της υπερθέρμανσης στον ενάμιση βαθμό έχει πολλά οφέλη σε σύγκριση με τη συγκράτηση της ανόδου στους δύο βαθμούς, καθώς θα περιορίσει πραγματικά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με πολύ σημαντικούς τρόπους».

Η έκθεση εκτιμά ότι θα χρειασθούν κάθε χρόνο από τις κυβερνήσεις και τους ιδιώτες μαζικές επενδύσεις της τάξης του 2,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ (γύρω στα 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως) μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, προκειμένου ο πλανήτης να μείνει κάτω από το «κατώφλι» του ενάμιση βαθμού.

Ενώ οι εταιρείες κάνουν αγώνα δρόμου για την εύρεση υδρογονανθράκων (!), η έκθεση διατείνεται ότι οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειωθούν κατά 45% έως το 2030, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να παρέχουν το 85% της ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως, έως το 2050. Έως επτά εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα γης –μια έκταση σχεδόν όσο η Αυστραλία– θα χρειασθούν για ενεργειακές καλλιέργειες (βιοκαύσιμα), κάτι που δεν είναι και ανέφικτο, λαμβανομένων υπόψη των χέρσων ή άγονων εκτάσεων που διαθέτει η Γη.

Μια άνοδος της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς, μεταξύ άλλων, θα εξαφανίσει τους πολύτιμους κοραλλιογενείς υφάλους, θα επιταχύνει το λιώσιμο των πάγων, θα ανεβάσει την παγκόσμια στάθμη των θαλασσών κατά δέκα περίπου εκατοστά, ενώ θα επηρεασθεί αρνητικά η αποδοτικότητα σημαντικών γεωργικών καλλιεργειών (ρυζιού, σταριού κ.ά.).

  

Διαστημόπλοιο χωρίς όρια

To απόλυτο κενό στη φύση είναι ένας μύθος, όμως υπάρχει το σχετικό κενό. Και το διαστημόπλοιο Voyager 2 της NASA κινείται αυτήν τη στιγμή προς το διαστρικό κενό (την περιοχή του διαστήματος που βρίσκεται ανάμεσα στα άστρα, όπου η επίδρασή τους δεν υφίσταται πλέον). Σ΄ αυτή την περιοχή εντόπισε αύξηση της κοσμικής ακτινοβολίας, που προέρχεται από το εξωτερικό του ηλιακού μας συστήματος.

Το Voyager 2 εκτοξεύτηκε το 1977 και βρίσκεται περίπου 1,7 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, δηλαδή 118 φορές την απόσταση του πλανήτη μας από τον ήλιο. Από το 2007 κινείται στο εξώτερο τμήμα της ηλιόσφαιρας, της μεγάλης «φούσκας» γύρω από τον ήλιο και τους πλανήτες, όπου κυριαρχούν τα υλικά και τα μαγνητικά πεδία του άστρου μας. Οι επιστήμονες περιμένουν το σκάφος να φτάσει το εξώτερο όριο της ηλιόσφαιρας, την αποκαλούμενη ηλιόπαυση. Μόλις γίνει αυτό, το Voyager 2 θα καταστεί το δεύτερο τεχνητό αντικείμενο –μετά το αδελφό του σκάφος, Voyager 1– που εξέρχεται στο διαστρικό κενό.

Υβριδικά οχήματα

Ένα βήμα πιο κοντά στην εποχή των Air-Taxi έρχονται οι μετακινήσεις ,όπως διατείνεται η Boeing, σύμφωνα με την οποία ένα πρωτότυπο «ταξί του αέρα» θα ξεκινήσει τις πρώτες του διαδρομές το ερχόμενο έτος.

Η αμερικανική εταιρεία παραγωγής αεροσκαφών με έδρα το Σικάγο, συνεργάζεται επίσης με τις ρυθμιστικές αρχές για την ανάπτυξη ενός συστήματος διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

«Σκεφθείτε ένα μέλλον στο οποίο τρισδιάστατοι αυτοκινητόδρομοι θα ανακουφίζουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Boeing, Ντένις Μίλενμπεργκ, μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στο Bloomberg.

Έκανε, δε, λόγο για μη επανδρωμένα ελικοφόρα, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν ανθρώπους και εμπορεύματα σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές.

Η Boeing προχωρά, παράλληλα, τα σχέδιά της για την ανάπτυξη ενός υπερηχητικού αεροσκάφους, μετά την εγκατάλειψη των Κονκόρντ το 2003. Ο σκοπός, φυσικά, θα είναι η μείωση του χρόνου των αεροπορικών ταξιδιών. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Boeing, το νέο υπερηχητικό αεροσκάφος θα μπορούσε να πετάξει σε μία δεκαετία, λίγο αργότερα από τα Air-Τaxi.

Επικίνδυνα κάρβουνα

Η καύση κάρβουνου για την παραγωγή ηλεκτρισμού και η διανομή του για οικιακές χρήσεις, είναι μια πολυέξοδη διαδικασία, όμως η απευθείας χρήση αυτού του υλικού είναι επικίνδυνη. Η χρήση κάρβουνων ή ξύλων για το μαγείρεμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο ή και πρόωρου θανάτου λόγω σοβαρών αναπνευστικών παθήσεων. Τα μικροσκοπικά σωματίδια από την καύση ξύλων και κάρβουνων μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στους πνεύμονες και να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν αναπνευστικές παθήσεις. Η έρευνα έγινε σε 280.000 ανθρώπους ηλικίας 30 έως 79 ετών, οι οποίοι στην αρχή της μελέτης δεν είχαν καμία αναπνευστική πάθηση. Σε βάθος εννέα ετών, 20.000 εισήχθησαν σε νοσοκομείο ή πέθαναν από κάποια σοβαρή αναπνευστική πάθηση (οι 10.550 από άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και οι 7.320 από πνευμονία και άλλες οξείες λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος). Όσοι χρησιμοποιούσαν συστηματικά ξύλα ή κάρβουνα για το μαγείρεμα, είχαν κατά μέσο όρο 36% μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο ή πρόωρου θανάτου λόγω αναπνευστικής πάθησης. Όσοι έκαναν χρήση ξύλων ή κάρβουνων για πάνω από 40 χρόνια, είχαν 54% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης κ.ά. 21/9/2018.

Κτηνοτροφία υπό απειλή

Η κτηνοτροφία στην Ευρώπη έχει υπερβεί τα όρια στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και πρέπει επειγόντως να μειωθεί, κατά 50% έως το 2050. Η πίεση στους κτηνοτρόφους θα ενταθεί καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός και η αύξηση του εισοδήματος αυξάνουν τη ζήτηση για προϊόντα με βάση το κρέας, πέρα από τα όρια και τις αντοχές του πλανήτη. «Αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν το αντιμετωπίσουν τώρα, οι κτηνοτρόφοι θα πληρώσουν το τίμημα της αδράνειας τους», λέει οJ. Potocnik, πρώην Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ. Η ζωική παραγωγή έχει το μεγαλύτερο αποτύπωμα γης παγκοσμίως και αναπτύσσεται ταχύτατα, με σχεδόν το 80% της καλλιεργήσιμης γης του πλανήτη να χρησιμοποιείται τώρα για βόσκηση και παραγωγή ζωοτροφών, παρόλο που το κρέας αποδίδει μόνο το 18% των θερμίδων μας. Οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν ήδη περισσότερο από το διπλάσιο κρέας από όσο συνιστούν οι διαιτολόγοι και πολύ περισσότερο από τα περιβαλλοντικά όρια.

Guardian. lifo.gr

Σχόλια

Exit mobile version