Αρχική στήλες εν τέλει Τήνος: Όμηροι της «πράσινης» ανάπτυξης με δικαστική απόφαση

Τήνος: Όμηροι της «πράσινης» ανάπτυξης με δικαστική απόφαση

Η «πράσινη» ανάπτυξη είναι ο νέος μας μικρός θεός. Οφείλουμε να τον προσκυνήσουμε όλοι και όλες. Έτσι επιτάσσει η Μεγάλη Επανεκκίνηση, η παγκοσμιοποίηση, η μετάβαση στην «πράσινη» και ψηφιακή εποχή, οι αγορές, οι «πράσινες» εταιρείες και οι διάφορες διεθνοποιημένες ελίτ. Όλοι οι ιεροκήρυκες του καπιταλισμού έχουν μιλήσει. Η «πράσινη» ανάπτυξη είναι ο νέος μας μικρός θεός. Έχουμε και άλλους αλλά αυτός είναι ο πιο νέος και πρέπει να κανακευτεί ιδιαιτέρως. Πρέπει να λατρευτεί και να τιμηθεί πλουσιοπάροχα. Και όποιος δεν το καταλαβαίνει θα πρέπει να τιμωρηθεί για την ασέβεια του, για την έλλειψη κατανόησης και πίστης που έδειξε στις καπιταλιστικές θεότητες που κατασκευάζουν ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα. Με το αζημίωτο πάντα γιατί είναι και δεκάδες τα δισ. που «παίζουν» γύρω από την «πράσινη» ανάπτυξη που τη μετατρέπουν τώρα οι ελίτ σε μια νέα θεότητα του χρήματος.

Μάλλον κάποιες τέτοιες σκέψεις και ιδέες θα πρέπει να κυριαρχούν και στα μυαλά όσων αποφάσισαν να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι 71 κάτοικοι της Τήνου για τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην καταστροφή του τόπου τους από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Εδώ και τρία χρόνια οι κάτοικοι της Τήνου –όπως και άλλοι κατοικοι περιοχών της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας– δίνουν ένα σημαντικό αγώνα ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντός και του οικοσυστήματος του νησιού τους από την λεγόμενη «πράσινη» ανάπτυξη – μια ανάπτυξη που μόνο στόχο έχει τα υπερκέρδη των πολυεθνικών εταιριών και των ντόπιων υπεργολάβων τους. Ο αγώνας της Τήνου γνώρισε μεγάλη καταστολή από τους αστυνομικούς μηχανισμούς του κράτος, άλλωστε το κράτος έχει «υποχρέωση» να προστατεύσει τα συμφέροντα των εταιριών σε αντιδιαστολή με τα δικαιώματα των πολιτών που έρχονται πάντα σε δεύτερη μοίρα.

Σε συνέχεια όλων των παραπάνω η κατασκευάστρια εταιρεία προχώρησε σε προσωπικές αγωγές απέναντι σε δεκάδες κατοίκους της Τήνου και απαιτούσε την υλική της αποζημίωση με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, τη φυλάκιση τους για ένα χρόνο και, αν είναι δυνατόν, επιπλέον πρόστιμα και ποινές για κάθε συμμετοχή τους σε μελλοντική κινητοποίηση κατά των ανεμογενητριών.

Με πρόσφατη απόφασή του το Πρωτοδικείο Σύρου ήρθε να «δικαιώσει» τις απαιτήσεις της εταιρείας και να επιδικάσει πρόστιμο 4.860 ευρώ για κάθε έναν από τους 71 κατοίκους. Ακόμα η απόφαση του Πρωτοδικείου προβλέπει πρόστιμο 5.000 ευρώ και φυλάκιση ενός μηνός αν συμμετέχουν οι συγκεκριμένοι κάτοικοι σε κάποια μελλοντική κινητοποίηση κατά των ανεμογεννητριών. Δεν την λες και τυφλή τη δικαιοσύνη μετά από αυτή την απόφαση…

Είναι απαράδεκτη, από όλες τις απόψεις –πολιτικά, κοινωνικά, ηθικά, πολιτιστικά–, μια δικαστική απόφαση που όχι μόνο τιμωρεί τους κατοίκους της Τήνου για τον αγώνα που δίνουν για να σώσουν τον τόπο τους αλλά επιπλέον τους θέτει και σε ομηρία. Όποιος κουνηθεί, θα πληρώσει και θα συλληφθεί. Αυτή είναι η ποιότητα της δημοκρατίας που έχουμε. Για τέτοιου είδους ζητήματα οι αποφάσεις θα έπρεπε να παίρνονται από αυτούς που τους αφορούν, από τις τοπικές κοινωνίες με δημοψηφίσματα. Αντιθέτως το κράτος, μέσω των μηχανισμών του, κάνει τον σπόνσορα των «πράσινων» εταιρειών και θέτει τους κατοίκους σε ομηρία –μέσω προστίμων και ποινών– επειδή τόλμησαν να εναντιωθούν στους νέους θεούς του χρήματος.

Σχόλια

Exit mobile version