Αρχική κοινωνία Θερμό καλοκαίρι στην Λευκίμμη

Θερμό καλοκαίρι στην Λευκίμμη

Δικογραφία εις βάρος του 32χρονου που ακρωτηριάστηκε

Απόλυτη σιωπή επικρατεί στα περισσότερα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης για όσα εκτυλίχθηκαν την περασμένη Κυριακή στην Λευκίμμη και είχαν σαν αποτέλεσμα τον σοβαρότατο τραυματισμό του 32χρονου Αλέξανδρου. Η αστυνομία της Κέρκυρας, μάλιστα, επιχείρησε να συλλάβει τον 32χρονο στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται με ακρωτηριασμένο το δεξί χέρι από τον καρπό και τραύματα στο πρόσωπο. Σε βάρος του σχηματίστηκε μία εξωφρενική δικογραφία η οποία του φορτώνει μέχρι και αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, αφού μεταξύ άλλων κατηγορείται για εμπρησμό, έκρηξη και απόπειρα βλάβης ανθρώπινης ζωής. Τα επεισόδια ήταν αποτέλεσμα της κυβερνητικής επιλογής αλλά και των τοπικών αρχών για «απόβαση» των ΜΑΤ στην Κέρκυρα με σκοπό την περιφρούρηση της μεταφοράς των σκουπιδιών στη Λευκίμμη. Η δικογραφία σχηματίστηκε από τους ισχυρισμούς της αστυνομίας ότι ο 32χρονος ακρωτηριάστηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που είχε στην κατοχή του. Αυτόπτες μάρτυρες ωστόσο υποστηρίζουν ότι ευθύνεται μία βόμβα κρότου-λάμψης που εκτοξεύτηκε εν ψυχρώ από τα ΜΑΤ προς το συγκεντρωμένο πλήθος και έσκασε στο χέρι του 32χρονου.

Την Κυριακή οι κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν έξω από τον χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων. Τα ΜΑΤ τους απώθησαν απαγορεύοντας σε αντιπροσωπεία να μπει στη χωματερή (όπως έχουν καταντήσει την υποτιθέμενο ΧΥΤΑ) και οι κάτοικοι προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ένα βεγγαλικό στάθηκε η επιζητούμενη αφορμή για να επιτεθούν τα ΜΑΤ στους συγκεντρωμένους με δακρυγόνα και κρότου-λάμψης.

Στον απόηχο των επεισοδίων, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κέρκυρας Νίκος Μποζίκης δήλωσε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι «λυπούμαστε για τον νεαρό τραυματία αλλά θα μπορούσε να είχε σκοτωθεί αστυνομικός», ενώ σημείωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση από τα μέσα της αστυνομίας (κρότου λάμψης, χημικά) να προκληθεί καμία ζημιά».

Οι αυθαιρεσίες για τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης

Αποτέλεσμα μίας αλυσίδας παρανομιών, αυταρχισμού και κυνισμού αποτελεί η κατασκευή της χωματερής όπου θα εναποθέτονται τα απορρίμματα όλης της Κέρκυρας. Το σημείο στο οποίο σήμερα πηγαίνουν τα απορρίμματα των περίπου 98.000 κατοίκων του νησιού χωροθετήθηκε ως ΧΥΤΑ το 1998, μόνο όμως για τους τότε τρεις δήμους της νότιας Κέρκυρας, ήτοι για την εξυπηρέτηση μόνο 17.000 κατοίκων. Σήμερα, καλείται να υποδεχθεί πολλαπλάσιο φορτίο, αφού πρέπει να συνυπολογιστούν και τα –αυξημένα– απορρίμματα των επισκεπτών, καθώς, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το 1997 επισκέφτηκαν το νησί από το εξωτερικό περίπου 730.000 τουρίστες, ενώ το 2017 ο αριθμός αυτός ξεπέρασε τους 1.300.000 ανθρώπους.

Συνεπώς, ως προς τη δυναμικότητα του ΧΥΤΑ, ένας χώρος που σχεδιάστηκε για 17.000 μόνιμους κατοίκους και μερικούς χιλιάδες ακόμα επισκέπτες, σήμερα υποδέχεται απορρίμματα κατ’ ελάχιστο 50 φορές πάνω από τις δυνατότές του. Άρα, έχει και χρόνο ζωής 50 φορές λιγότερο, οπότε και η εικοσαετής αρχική διάρκεια ζωής, σήμερα είναι λιγότερο από πέντε μήνες!

Τα επεισόδια ήταν αποτέλεσμα της κυβερνητικής επιλογής αλλά και των τοπικών αρχών για «απόβαση» των ΜΑΤ στην Κέρκυρα με σκοπό την περιφρούρηση της μεταφοράς των σκουπιδιών στη Λευκίμμη. Η δικογραφία σχηματίστηκε από τους ισχυρισμούς της αστυνομίας ότι ο 32χρονος ακρωτηριάστηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που είχε στην κατοχή του. Αυτόπτες μάρτυρες ωστόσο υποστηρίζουν ότι ευθύνεται μία βόμβα κρότου-λάμψης που εκτοξεύτηκε εν ψυχρώ από τα ΜΑΤ προς το συγκεντρωμένο πλήθος και έσκασε στο χέρι του 32χρονου

Σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του χώρου και της διαδικασίας απόθεσης των απορριμμάτων, το υπουργείο Εσωτερικών, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας – Ιονίου, ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων Ν. Κέρκυρας, ο Δήμος και η Περιφέρεια έχουν επιδοθεί σε ένα μπαράζ βυζαντινισμού και «νόμιμων» παρανομιών. Έχουν αλλάξει την αρχική ΑΕΠΟ 7293/9-8-99 τρεις φορές(1411/22-7-10, 18097/14-9-17, 112608/6-6-18), έχουν αρνηθεί τον έλεγχο του δήθεν υπολείμματος τόσο στο Τεμπλόνι, που δήθεν διαχωρίζεται, όσο και στην Λευκίμμη που εναποτίθεται και έχουν προσπεράσει τις σοβαρές επιφυλάξεις υδρογεωλογικών μελετών.

Δεν έχουν διστάσει δε, να καταπατήσουν ακόμα και τις συστάσεις των μελών της Επιτροπής Αναφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επισκέφθηκαν αυτοπροσώπως τη Λευκίμμη και στην έκθεσή τους στις 27/3/2014, επί λέξει αναφέρουν: «Στα περίχωρα υπάρχουν τώρα οικισµοί, όπως ο Κάβος σε απόσταση 500 µέτρων», «το 1998 που εκπονήθηκε η ΕΠΕ η Λευκίµµη απείχε από τον χώρο 3,5 χλµ., το Νεοχώρι 1,5 χλµ», «Όσον αφορά τη Λευκίµµη, η οποία βρίσκεται επίσης στη μέση αγροτικής περιοχής και ειδικότερα ενός ελαιώνα, και λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές δυσλειτουργίες των υφιστάμενων παρόμοιων τύπων ΧΥΤΑ, καθώς και τους κινδύνους για σοβαρά περιστατικά όπως και τους κινδύνους που αναφέρονται στη μελέτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών, συνιστούμε την εφαρμογή της αρχής της προφύλαξης, και να μην τεθεί σε λειτουργία».

Μάλιστα, ενδιαφέρον σημείο στην εν λόγω έκθεση των αξιωματούχων της Ε.Ε. αποτελεί η περιγραφή τους για τους Λευκιμμιώτες: «Οι πολίτες δεν φαίνεται να υιοθετούν μια απλή προσέγγιση NIMBY (Not In My Back Yard – «Μακριά από την αυλή μου»), αλλά μάλλον εκδηλώνουν τις ανησυχίες τους, επιζητώντας να ενημερώνονται και να συμμετέχουν, αλλά και να πραγματοποιείται ορθή διαχείριση των αποβλήτων στην περιοχή τους, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος και να γίνεται δίκαιος επιµερισµός της σχετικής επιβάρυνσης».

ΜΑΤ και καταστολή για τη μεταφορά των απορριμμάτων

Από τα τέλη Ιουνίου τα ΜΑΤ καλέστηκαν να αναλάβουν δράση προκειμένου να γίνει η μεταφορά των απορριμμάτων στη χωματερή της Λευκίμμης. Ξυπνώντας –όχι αδίκως όπως δυστυχώς αποδείχτηκε– μνήμες από το 2008, όταν μία γυναίκα έχασε τη ζωή της καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν καλεστεί και πάλι να καταστείλουν τις πολλές διαμαρτυρίες στη νότια Κέρκυρα.

Έτσι, πολλές διμοιρίες των ΜΑΤ –γίνεται λόγος για 13 στον αριθμό– έφτασαν με σκοπό και πάλι την καταστολή των κατοίκων. Από εκείνη την περίοδο ο πρόεδρος του Συλλόγου «Αλεύχιμον» Γ. Πανδής, εναντίον του οποίου έχει σχηματιστεί επίσης δικογραφία για τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, σχολίαζε μετά από μία συγκέντρωση ότι τα ΜΑΤ προκαλούν καθημερινά στην περιοχή και τα πνεύματα είναι ιδιαιτέρως οξυμένα.

Όσο για την κυβέρνηση, ο κ. Πανδής είχε σημειώσει πως «το 2011 είχε επισκεφθεί τον χώρο ο Αλέξης Τσίπρας και τότε είχε συναντηθεί με μένα, που ήμουν πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του κινήματος Λευκίμμης, και είπε ότι σε καμιά περίπτωση αυτό το έργο δεν πρέπει να λειτουργήσει, είναι παράνομο». Τώρα πια μόνο έκπληξη δεν προκαλεί η αλλαγή της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό το ζήτημα…

*Εκ παραδρομής παραλείψαμε να αναφέρουμε ότι τα ιστορικά στοιχεία, τα στατιστικά καθώς και τις αυθαιρεσίες που έχουν γίνει τα αντλήσαμε από το άρθρο Δεν «περνάει» στη Λευκίμμη το στημένο παιχνίδι ΣΥΡΙΖΑ-ακροδεξιάς των Σπύρου Κοντομάρη και Χριστόφορου Βλάχου απο την εφημερίδα Ενημέρωση. Ζητούμε συγγνώμη για την αβλεψια μας.

Σχόλια

Exit mobile version