Αρχική στήλες Της επιστήμης και της κοινωνίας Θάνατος Σπιζαετού στην Κύπρο

Θάνατος Σπιζαετού στην Κύπρο

Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Μια τραγική εικόνα αντίκρισαν μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας την περασμένη Δευτέρα όταν προσέγγισαν περιοχή με ανεμογεννήτριες, από όπου έστελνε στατικό σήμα πομπός που είχε τοποθετηθεί σε Σπιζαετό στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE Bonelli eastMed. Μετά από επιτόπια επίσκεψη στο σημείο από όπου προερχόταν το σήμα, εντοπίστηκε διαμελισμένος ένας Σπιζαετός ο οποίος εκ πρώτης όψεως φαίνεται να χτυπήθηκε από τη φτερωτή παρακείμενης ανεμογεννήτριας στην περιοχή Κόσιης-Αγίας Άννας. Πρόκειται για τον πρώτο Σπιζαετό που εντοπίζεται νεκρός εξαιτίας πρόσκρουσης με ανεμογεννήτρια στην Κύπρο…

Στο πλαίσιο των δράσεων του διεθνούς Προγράμματος LIFE Bonelli eastMed για την προστασία του Σπιζαετού στην Ανατολική Μεσόγειο, στο οποίο η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας είναι εταίρος, έχουν σημανθεί με δορυφορικό πομπό μέχρι σήμερα στην Κύπρο 25 Σπιζαετοί. Στον νεαρό Σπιζαετό που εντοπίστηκε διαμελισμένος ο πομπός τοποθετήθηκε στις 26/9/2020 και εντοπίστηκε νεκρός στις 12/10/2020, αφού παρατηρήθηκε ότι οι κινήσεις του ήταν αφύσικες και το σήμα που εξέπεμπε ήταν εντός Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και πλησίον ανεμογεννήτριας στην επαρχία Λάρνακας, γεγονός που αύξησε τις υποψίες για πρόσκρουση.

Από τους 25 Σπιζαετούς που έχουν σημανθεί συνολικά, έχουν πεθάνει οι 5 από αυτούς: ένας από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτρια, ένας από άμεση δηλητηρίαση, ένας από έμμεση δηλητηρίαση, ένας πυροβολήθηκε στις κατεχόμενες περιοχές και ένας νεαρός φαίνεται να δέχθηκε επίθεση από άλλο αρπακτικό. Η θνησιμότητα από τους προαναφερόμενους ανθρωπογενείς παράγοντες είναι πολύ μεγαλύτερη αλλά λόγω του γεγονότος ότι ο εντοπισμός και η καταγραφή τέτοιων περιστατικών είναι πολύ δύσκολη, αν τα πουλιά δεν φέρουν δορυφορικό πομπό, πολλά τέτοια συμβάντα δυστυχώς χάνονται χωρίς να εντοπιστούν και να καταγραφούν.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμο, ο Σπιζαετός είναι αυστηρά προστατευόμενο είδος, περιλαμβάνεται στα είδη πουλιών υπό εξαφάνιση και για την περίπτωση θανάτωσής του προβλέπεται εξώδικο πρόστιμο 16.000 ευρώ.

Πηγή: lifebonelli.eu


Ο ξεπεσμός των ΜΠΕ

Χάρη στην άμεση πρόσβαση που μπορούν να έχουν πλέον όλοι οι πολίτες στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), μέσω της πλατφόρμας του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου (ΗΠΕΜ), υπάρχει η ευχέρεια να σχολιάζουμε τα κακώς κείμενα πολλών μελετών: θα μπορούσαμε να ασχοληθούμε για ώρες με τις γενικότερες «αστοχίες» (sic) των ΜΠΕ –όπως, για παράδειγμα, περιπτώσεις όπου η ζητούμενη επιτόπια φωτογραφική τεκμηρίωση από τις περιοχές επέμβασης γίνεται από το γραφείο με «φωτορεαλιστικές απεικονίσεις με τη χρήση Google Earth» (!)– ωστόσο εδώ θα σταθούμε σε ό,τι έχει να κάνει με το αντικείμενο μας, τα πουλιά:

  • Σε τέσσερις ΜΠΕ για Αιολικούς Σταθμούς (ΑΣΠΗΕ), που σχεδιάζονται σε διαφορετικές περιοχές της Βοιωτίας, υπάρχει η πανομοιότυπη καταχώρηση για την πανίδα (περιλαμβανομένων των πουλιών), έτσι ώστε ακόμα και οι λανθασμένες ονομασίες να παραμένουν ίδιες! Όσο για την ποιότητα συλλογής των δεδομένων, αυτό το αφήνουμε στην κρίση του καθενός…
  • Σε ΜΠΕ για Αιολικό Σταθμό στα Δερβενοχώρια, ο μελετητής σκέφτηκε πως αντί να παραθέσει τα επιστημονικά ονόματα των ειδών πανίδας, θα είναι πιο ενδιαφέρον να παραθέσει τις… αρχαιοελληνικές ονομασίες τους! (όποιος/α γνωρίζει ποιο είδος της ελληνικής ορνιθοπανίδας είναι ο ίυγξ του αριστοτέλους – μυρμηγκοφάγος (!) παρακαλείται να επικοινωνήσει μαζί μας)
  • Οι ΜΠΕ απαιτείται να κάνουν εκτίμηση των επιπτώσεων ενός έργου στο φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής επέμβασης. Οι μελετητές, ωστόσο, όταν δεν κάνουν επιτόπια καταγραφή και παρακολούθηση της ορνιθοπανίδας, αποφασίζουν αντί να αναφερθούν συγκεκριμένα στα πουλιά μιας περιοχής, να παραθέτουν γενικόλογες και εν πολλοίς άσχετες αναφορές για το «πόσο μικρή είναι η επίπτωση των αιολικών στην ορνιθοπανίδα»! Μοιάζει, επίσης, σαν κάποιος κεντρικός μηχανισμός να προμηθεύει με έτοιμο υλικό τα μελετητικά γραφεία, αν αναλογιστεί κανείς πως σε δύο ΜΠΕ για ΑΣΠΗΕ, που βρίσκονται ταυτόχρονα σε διαβούλευση (από διαφορετικούς μελετητές), βρίσκουμε ακριβώς το ίδιο κείμενο με αμελητέες αλλαγές στη διατύπωση!

Πηγή: ornithologiki.gr


Το χέρι μας αποκαλύπτει την υγεία μας

Το ανθρώπινο χέρι είναι κάτι αξιοσημείωτο. Όχι μόνο μας επιτρέπει να σκαρφαλώνουμε, να πετάμε και να μαζεύουμε πράγματα, αλλά μπορεί, επίσης, να αποτελέσει και έναν δείκτη υγείας, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Lancaster σε νέα τους εργασία.

Χρησιμοποιώντας τη δύναμη της λαβής –η οποία αξιολογεί την ποσότητα της πίεσης που μπορεί να παράγει ένας άνθρωπος με τη λαβή του χεριού του– οι ερευνητές μπόρεσαν να καταγράψουν τη δύναμη ενός ατόμου, αλλά και να μάθουν τον βαθμό με τον οποίο γερνά το άτομο και ακόμη και να διαγνώσουν ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Όπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη, οι άνδρες 20-30 ετών έχουν συνήθως τη μεγαλύτερη δύναμη, ενώ οι γυναίκες άνω των 75 ετών έχουν τη μικρότερη. Στους ανθρώπους 20-29 ετών, η μέση δύναμη λαβής είναι τα 46 κιλά για τους άνδρες και τα 29 κιλά για τις γυναίκες, με τους αριθμούς να φθίνουν στα 39 και 23,5 κιλά αντίστοιχα στην ηλικία των 60-69 ετών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή Adam Taylor, δύναμη λαβής χαμηλότερη από τον μέσο όρο των ανθρώπων του ίδιου φύλου και ηλικίας σχετιζόταν με κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ υπεδείκνυε και καθοριστικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς. Παρομοίως, άλλη έρευνα έχει δείξει ότι η μικρότερη δύναμη λαβής αποτελεί ισχυρό παράγοντα πρόβλεψης του καρδιακού θανάτου, θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και εισαγωγής στο νοσοκομείο για καρδιακή ανεπάρκεια.

«Η δύναμη λαβής μπορεί, επίσης, να φανεί χρήσιμη στην πρόβλεψη της επιβίωσης από καρκίνο», υποστηρίζει ο Δρ. Taylor. Παρόλο που η επιβίωση βασίζεται σε άλλους παράγοντες, όπως το είδος του καρκίνου και η στιγμή της διάγνωσης, μελέτη υποστήριξε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η δύναμη λαβής των ασθενών, τόσο περισσότερες ήταν οι πιθανότητές τους να επιβιώσουν από μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Η διάγνωση με καρκίνο του παχέος εντέρου, του προστάτη και των πνευμόνων στους άνδρες και με καρκίνο του μαστού και των πνευμόνων στις γυναίκες σχετιζόταν με μείωση κατά πέντε κιλά στη δύναμη λαβής στους ανθρώπους ηλικίας 60-69 ετών. Η μείωση αυτή σχετιζόταν, επίσης, με περισσότερες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου στους άνδρες και του μαστού στις γυναίκες.

Επιπλέον, η παχυσαρκία σχετίστηκε με μικρότερη δύναμη λαβής αργότερα στη ζωή, με πρόσφατη εργασία που εξέταζε τον διαβήτη και τη δύναμη λαβής να δείχνει ότι οι άνθρωποι που αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2 έχουν πιο αδύναμη λαβή. Αυτό πιθανότατα να οφείλεται στην παρουσία λίπους στους μύες, καθιστώντας τους λιγότερο αποτελεσματικούς και αυξάνοντας έτσι την αδράνεια και επιδεινώνοντας τη μυϊκή φθορά.

Καταληκτικά, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η δύναμη λαβής μειώνεται με την ηλικία και η έρευνα των ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Lancaster δείχνει ότι η γήρανση προκαλεί μείωση στη μυϊκή μάζα (και λειτουργία) σε ποσοστό της τάξης του 1% ανά έτος από τη μέση ηλικία και μετά. Αυτό μπορεί να συντελέσει σε απώλεια έως και του 50% της μυϊκής μάζας στα 80-90 έτη.

Σχόλια

Exit mobile version