Αρχική κοινωνία Θα προκάνουμε; Εύλογες ανησυχίες για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική

Θα προκάνουμε; Εύλογες ανησυχίες για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική

Του Βαγγέλη Στογιάννη*

 

Με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΡΩΣΥΝΑΤ με την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, είναι καλό να συνοψίσουμε μερικά πράγματα τα οποία δημιουργούν εύλογες ανησυχίες:

  • Βρισκόμαστε στο τέλος Μαρτίου, αρκετούς μήνες από τότε που ανέλαβε η νέα περιφερειακή Αρχή της Δύναμης Ζωής χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν διατυπωθεί οι συγκεκριμένες κατευθύνσεις της αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής (ΠΕΣΔΑ). Το πρόβλημα δεν είναι ρητορικό, καθώς δυνητικά ελλοχεύει ο κίνδυνος να τεθεί σε διαβούλευση σχέδιο αναθεώρησης του εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι κατευθύνσεις του ΠΕΣΔΑ της Αττικής. Αυτό θα ισοδυναμούσε με καταστροφή αφού όλες οι αναγκαίες ανατροπές που επαγγέλλεται για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο πρόγραμμά της η Δύναμη Ζωής θα ήταν έως αδύνατο να ξεκινήσουν εγκαίρως.
  • Ο χρόνος έχει αρχίσει πλέον και πιέζει αφόρητα τη νέα περιφεριακή αρχή καθώς η υπερκορεσμένη Φυλή γρήγορα δεν θα μπορέσει να υποδεχτεί άλλα σκουπίδια δημιουργώντας τον κίνδυνο «μιας έκρηξης σκουπιδιών».
  • Ακόμα δεν γνωρίζουμε τίποτα για το περιεχόμενο των νομοθετικών πρωτοβουλιών αναθεώρησης του υφιστάμενου νομικού πλαισίου για τους ΟΤΑ, οι οποίες απαιτούνται προκειμένου να λυθούν ζητήματα χωροθέτησης εγκαταστάσεων και αρμοδιοτήτων των δήμων χωρίς τις οποίες οι τελευταίοι δύσκολα θα μπορέσουν να ξεκινήσουν να υλοποιούν τοπικά σχέδια διαχείρισης εκτρέποντας απορρίμματα και ανακουφίζοντας το ήδη υπερκορεσμένο σύστημα. Η παραδοχή ότι μια σειρά τέτοια νομικά προβλήματα θα λυθούν εν μέρει με την αναθεώρηση του «Καλλικράτη» που ήδη έχει εξαγγελθεί, προς το παρόν δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά επισφαλή υπόθεση εργασίας, καθώς τίποτα συγκεκριμένο δεν γνωρίζουμε για το περιεχόμενο και τον χρονικό ορίζοντα αυτής της αναθεώρησης.
  • Ακόμα δεν γνωρίζουμε, με σαφήνεια, πού, ποιοι και πόσοι είναι οι πόροι που μπορεί να αξιοποιηθούν από τους Δήμους ώς χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου οι τελευταίοι να χρηματοδοτήσουν τις αναγκαίες δημοτικές υποδομές, ενώ ακόμα και ο οδηγός εκπόνησης τοπικών σχεδίων διαχείρισης για τους Δήμους αναμένεται να εκδοθεί (ευτυχώς) στο αμέσως προσεχές διάστημα.
  •  Η ασάφεια και η ανησυχία επιτείνονται από διάφορες ακατανόητες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων και στελεχών με χαρακτηριστικότερες ίσως εκείνες του κ. Τσιρώνη, ότι ίσως χρειαστεί προσωρινά να χρησιμοποιηθεί το έτοιμο έργο του ΧΥΤΑ Γραμματικού.

Αν συνεκτιμήσουμε όλα τα παραπάνω με το γεγονός ότι αυτόν τον καιρό η κυβέρνηση της χώρας μοιάζει να μην ασχολείται με τίποτε άλλο πλην των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό χρέος, τότε από μόνο του το πραγματικά εξαιρετικό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΠΡΩΣΥΝΑΤ με την κυρία Δούρου και η ειλικρινής διάθεση συνεργασίας που οι δύο πλευρές επέδειξαν, ίσως από μόνα τους να μην είναι αρκετά προκειμένου να αρχίσουμε να αισιοδοξούμε για την τύχη της υπόθεσης της Αποκεντρωμένης Διαχείρισης των Απορριμμάτων που απεγνωμένα χρειάζεται η Αττική.

Με λίγα λόγια, το ερώτημα που αμείλικτα αρχίζει να αναδύεται σχετικά με την αποκέντρωση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική είναι αν τελικά «θα προκάνουμε» ή πρόκειται να χαθούμε στα εργοστάσια και την καύση βαδίζοντας στο δρόμο των καλών προθέσεων… Οψόμεθα!

 

* Ο Βαγγέλης Στογιάννης είναι μέλος της Πρωτοβουλίας Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων στην Αττική

Σχόλια

Exit mobile version