«Ο Ερχάν Αρικλί καταζητούμενος για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ είναι πλέον πρωτοκλασάτος υπουργός στο ψευδοκράτος. Το διαβάσατε πουθενά; Είδατε καμιά αντίδραση; Μήπως αυτό θα έπρεπε να είναι από τα πρώτα θέματα που θα έπρεπε να προβάλλουν τα ΜΜΕ;»

Αυτό το ερώτημά μου σε μια σύντομη ανάρτηση και μια άλλη όπου αναφερόμουν στην κηδεία του Τάσου Ισαάκ και στη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού, στάθηκαν η αφορμή για να μάθω από τον φίλο Στέλιο Μπένο –του βιβλιοπωλείου Οσελότος των Ιωανίννων– πως ήταν κι ο ίδιος ανάμεσα στους μοτοσικλετιστές εκείνου του θλιβερού Αυγούστου…

Μου έγραψε:

«Για εμένα ήταν ένα πολύ βαθύ “ροζ” σημάδι όπως έγραψε ο Ξανθούλης στο “ροζ που δεν ξέχασα”. Κι εκείνη τη φράση που ποτέ δεν ξεχνάω: «Το ροζ είναι το χρώμα που αφήνουν πίσω τους οι πληγές όταν κλείνουν στο δέρμα. Μα όσα χρόνια και αν περάσουν είναι πάντα εκεί, για να σου θυμίζουν πως κάποτε εκεί, σε εκείνο ακριβώς το σημείο, υπήρχε μια ανοιχτή πληγή…” κάπως έτσι είναι για εμένα η 10 και η 14 Αυγούστου, κάθε χρόνο, ή όταν έτσι ξαφνικά βλέπω μια σχετική ανάρτηση στο internet… Η πορεία “Βερολίνο-Κερύνεια” δεν τελείωσε ποτέ…, για εμάς που τη ζήσαμε από μέσα. Σταμάτησε –με τον τρόπο που σταμάτησε– στο συρματόπλεγμα την Δερύνειας και της Λευκωσίας. Μας έμεινε μόνο η πληγή να ξεθωριάζει στα χρόνια και να γίνεται “ροζ”, μα να είναι πάντα εκεί…

Eτών 29. Όταν γύρισα από το ταξίδι αυτό ένας φίλος στη λέσχη μοτοσυκλέτας μου είπε πως άλλαξα… μιλούσα λέει πιο αργά και είχα περισσότερες άσπρες τρίχες από πριν 20 μέρες που είχα ξεκινήσει…»

Ο Στέλιος μου έστειλε και ένα κείμενο που είχε γράψει ένα χρόνο μετά τα γεγονότα στο περιοδικό ΜΟΤΟ. Αντιγράφω κάποια αποσπάσματα:

«Στο μυαλό μου ένα χρόνο τώρα πάντα η ίδια εικόνα γυρίζει… λες και ήταν εκείνη η μοναδική στιγμή που έζησα, το μοναδικό καλοκαίρι που πέρασα, η μοναδική φορά που οδήγησα μοτοσυκλέτα…

…Ένα απλό κλικ που σ’ αλλάζει, που το φορτώνεσαι για πάντα, που το κουβαλάς αναπόσπαστο κομμάτι στο βυθό του μυαλού και της ψυχής σου…»

Στο κείμενό του υπογραμμίζει το υποκριτικό ενδιαφέρον των Μέσων Ενημέρωσης που θεώρησαν πως η εικόνα της δολοφονίας «πουλούσε» και την κράτησαν μια εβδομάδα στην πρώτη γραμμή για να ξεχαστεί μετά.

«Πόσο «παροδική μπορεί να είναι η εικόνα του Τάσου οικτρά δολοφονημένου από το χέρι του Αττίλα δίπλα στο συρματόπλεγμα της ντροπής; Πόσο “παροδική” μπορεί να είναι η πράξη του Σολωμού, ο ήχος από τις σφαίρες που έσκιζαν τον αέρα, η φωνή εκείνου του λοχαγού που επέμενε “περιμένετε το σήμα μου”, τα ουρλιαχτά των ασθενοφόρων σε ένα φρικτό δέσιμο με το κροτάλισμα από τα ελικόπτερα των ΟΗΕδων;

Αν δεν νιώσει ο Ελλαδίτης Έλληνας τι σημαίνει “πράσινη γραμμή” στη Λευκωσία, δε μπορεί να ενστερνισθεί και να συνειδητοποιήσει το ιστορικό βάρος που φέρει για να ανατρέψει τη βίαιη κατοχή της Κύπρου από τον τουρκικό επεκτατισμό…

Έτσι μείναμε πάλι εμείς με τις αναμνήσεις και τα τόσα “γιατί” να μας κυνηγάνε στα λαγούμια του μυαλού μας. Μείναμε εμείς παρέα με τον κρυφό όρκο που ‘κανε με τον εαυτό του ο καθένας από εμάς που βρέθηκε εκεί, στην πράσινη ζώνη στη Λευκωσία, στη πράσινη ζώνη στη Δερύνεια, αγναντεύοντας την Αμμόχωστο. Θα ξανάρθω, θα ξανάρθω έως ότου τα ψεύτικα τείχη πέσουν, έως ότου οι δυνατοί αυτού του κόσμου καταλάβουν πως το άδικο δεν είναι κάτι που κρύβεται, όσα χρόνια κι αν περάσουν πίσω από ψεύτικες υποσχέσεις και ψηφίσματα που επιλεκτικά δεν γίνονται πράξη, πως το άδικο δεν παζαρεύεται…. Θα ξανάρθω… όσο δεν μου επιτρέπουν να δω το καράβι της Κερύνειας, την αρχαία Σαλαμίνα, να περπατήσω στον Πενταδάκτυλο, να κολυμπήσω στην Αμμόχωστο, να δω την Καρπασία… Θα ξανάρθω όσο υπάρχουν συρματοπλέγματα που δεν περνώ έτσι!»

Επίλογος

Στις 24 Ιουνίου 2008 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε κρίνει ένοχη την Τουρκία για τις δολοφονίες Σολωμού και Ισαάκ. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η Τουρκία παραβίασε το 2o άρθρο της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δηλαδή δεν προχώρησε σε ενέργειες για την εύρεση των ενόχων. Επίσης επιδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του Ισαάκ… Σήμερα η Τουρκία γελά ειρωνικά ακόμη μια φορά, δείχνοντας που γράφει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών επισήμων οργάνων…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!