Αρχική πολιτική Θα ιδιωτικοποιούνται, αλλά θα είναι σαν να μην ιδιωτικοποιούνται…

Θα ιδιωτικοποιούνται, αλλά θα είναι σαν να μην ιδιωτικοποιούνται…

Βιασμό της κοινής λογικής επιχειρούν οι σφουγκοκωλάριοι του Τσίπρα

Του Μύρωνα Ξυδάκη

 

«Δεν μπορείς να πουλήσεις κάτι που δεν σου ανήκει. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα […] Μόνο στις χώρες του τρίτου κόσμου εκμεταλλεύονται ακόμα το νερό ιδιωτικές εταιρείες».
6 Μάη 2014

 

«Έχει ξεκινήσει η ιδιωτικοποίηση του νερού. Η Ελλάδα ακολουθεί το δρόμο της Χιλής του Πινοσέτ, που πρώτος παρέδωσε τα νερά στα συμφέροντα».
7 Μάη 2014

 

Τάδε έφη Τσίπρας, τότε που ήταν ακόμα στην αντιπολίτευση και δεν είχε αρχίσει τα ξεπουλήματα. Σήμερα, όσο κι αν ψάξει κανείς δεν θα βρει ούτε μια δήλωσή του για την ένταξη της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ όπως και των υπόλοιπων τεσσάρων ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ και Αττικό Μετρό) στο Υπερ-Ταμείο. Λογικό. Πρωθυπουργός είναι, πρέπει κάπως να προστατευτεί. Γι’ αυτό βγήκαν μπροστά οι αρμόδιοι υπουργοί Τσακαλώτος, Σπίρτζης και Σκουρλέτης να αναλάβουν το δύσκολο έργο της δικαιολόγησης μιας ακόμα κολοσσιαίων διαστάσεων κωλοτούμπας. Αυτοί οι τρεις, μαζί με ένα πλήθος μεγαλύτερων ή μικρότερων κομματικών στελεχών-σφουγγοκωλάριων, έχουν επιδοθεί τις τελευταίες μέρες με τις δηλώσεις τους σε ένα ακόμα βιασμό της κοινής λογικής, εμπλέκοντας ακόμα και τον Χριστό στις ιδιωτικοποιήσεις. Έτσι, κατά τον Σπίρτζη «μόνο ο Ιησούς Χριστός θα έπαιρνε υπερχρεωμένη δημόσια επιχείρηση» και άρα καμία από τις ΔΕΚΟ που μπήκαν στο Υπερταμείο δεν θα ιδιωτικοποιηθεί. Σάμπως και δεν είναι ο ίδιος που πριν μερικούς μήνες διέγραψε τα χρέη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μεταφέροντάς τα στις πλάτες του ελληνικού λαού και μετά την ξεπούλησε στους Ιταλούς.

Περνώντας, όμως, στα πιο «σοβαρά» επιχειρήματα, από τη μία είναι ο Σκουρλέτης, που διατείνεται πως ό,τι μπαίνει στο Υπερταμείο δεν ιδιωτικοποιείται σώνει και ντε, λέγοντας έτσι ένα χοντροειδέστατο ψέμα, και από την άλλη είναι ο Τσακαλώτος, ο οποίος λέγοντας τη μισή αλήθεια, δηλώνει ότι «μπορεί και να υπάρξουν ιδιωτικοποιήσεις». Υπόσχονται όμως ότι όσο είναι αυτοί στα πράγματα δεν θα αφήσουν το νερό να ξεπουληθεί, μια και για κάτι τέτοιο χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης. Το επιχείρημα μπάζει από παντού. Κατ’ αρχάς το σκεπτικό αυτό στον πυρήνα του είναι ίδιο ακριβώς με την νταβατζίδικη λογική των νονών της νύχτας που πουλάνε προστασία στα μαγαζιά της παραλιακής: πλήρωνέ με για να μη σου τα σπάσω. Έτσι κι εδώ: Ψήφιζέ με για να σε «προστατέψω» από έναν κίνδυνο που εγώ ο ίδιος δημιούργησα. Και βέβαια, είναι τέτοιος ο ραγιαδισμός και τόσα τα ψέματα αυτής της κυβέρνησης που δεν εμπνέει καμιά απολύτως εμπιστοσύνη ότι όντως τελικά θα μας «προστατέψουν».

Πέρα όμως από αυτά υπάρχει και μια άλλη πτυχή. Αν όντως ήταν έτσι όπως τα λέει ο Τσακαλώτος, και τον τελικό λόγο τον έχει η κυβέρνηση, τότε γιατί χρειαζόταν να φτιάξουν το Υπερταμείο; Αυτή η αντίφαση αναδεικνύει αφενός το μέγεθος της κοροϊδίας και αφετέρου την ουσία του ζητήματος που αφορά το καθεστώς που οικοδομείται. Το Υπερταμείο συνιστά μια υπερδομή αποικιακού τύπου που επιβλήθηκε από τους δανειστές στο λαό και τη χώρα για τα επόμενα 99 χρόνια. Ήρθε για να μείνει και μαζί με το Χίλτον θα αποτελούν τα δύο βασικά κέντρα άσκησης εξουσίας στην αποικία που λέγεται Ελλάδα. Αντίθετα, το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι αναλώσιμο και βραχύχρονης απασχόλησης. Αυτό υπάγεται στην εξουσία των θεσμών και των αντίστοιχων οργάνων τους και όχι το ανάποδο.

Και κάτι τελευταίο. Όλοι εκείνοι που φοβούνται ότι ο νεοφιλελεύθερος Μητσοτάκης θα κάνει χειρότερες ιδιωτικοποιήσεις μην ξεχνάνε ότι το Ελληνικό μαζί το ξεπουλήσανε πριν από λίγες μέρες.

Σχόλια

Exit mobile version