Πριν λίγο καιρό βρέθηκα στο Βόλο με την Πεζοπορική Ομάδα της Εργατικής Λέσχης της Ν. Σμύρνης με σκοπό ένα πεζοπορικό τριήμερο στο Πήλιο. Την πρώτη μέρα είχαμε τη διαδρομή Βόλος-Σταγιάτες απο το μονοπάτι που φέρει το όνομα «Βασίλης Μάγγος», με οδηγό τον Γιάννη Μάγγο, τον άνθρωπο που άνοιξε και συντηρεί το συγκεκριμένο μονοπάτι στη μνήμη του γιου του (βλ. φύλλο 608).

Στο τέλος της διαδρομής μας περίμεναν άνθρωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Σταγιατών «Η Κρύα Βρύση». Ενός συλλόγου που παραμένει άστεγος για λόγους απροσδιόριστους ή εκδικητικούς, ενώ υπάρχουν 2 δημοτικά κτίρια στην κοινότητά τους τα οποία παραμένουν κλεισμένα με χοντρές αλυσίδες από τον Δήμο Βόλου – εκ των οποίων το παλιό Δημοτικό Σχολείο χρησιμοποιούνταν για πολλά χρόνια από τους κατοίκους και τους επισκέπτες του χωριού ως χώρος συγκέντρωσης και εκδηλώσεων. Εκεί πραγματοποιούνταν μουσικές συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων και ταινιών με παρουσία των δημιουργών τους, θεατρικές παραστάσεις, σεμινάρια πρώτων βοηθειών και πυρασφάλειας και αμέτρητες άλλες εκδηλώσεις και δράσεις. Είχε φτιαχτεί βιβλιοθήκη με πάνω από 3.000 βιβλία, όπως και φαρμακείο πρώτων βοηθειών.

Η προσπάθεια των κατοίκων να ανακαταλάβουν τον χώρο που τους ανήκει είχε σαν αποτέλεσμα κάποιοι απ’ αυτούς να σέρνονται σε δίκες από τον Δήμο Βόλου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό… Ο χώρος, που συντηρούνταν από τους κατοίκους, εδώ και δύο χρόνια έχει παρατηθεί στη φθορά του χρόνου.

Το άλλο και σοβαρότερο θέμα αφορά την ύδρευση του χωριού. Οι Σταγιάτες έπαιρναν νερό ανέκαθεν από την πηγή της Κρύας Βρύσης. Τον Απρίλη του 2020 η ΔΕΥΑΜΒ (επί της ουσίας ο Δήμος Βόλου) με την προκλητική και ύποπτη αδιαφορία του κοινοτάρχη, αξιοποιώντας την πανδημία, διέκοψε την παροχή νερού από την Κρύα Βρύση, ενεργοποιώντας ένα αδρανοποιημένο για μια 15ετία δίκτυο με δεξαμενές αφημένες στο έλεος της μόλυνσης, συνέπεια της πολιτικής «χλωριώνω και εγκαταλείπω». Έκτοτε υπήρξαν 7 σοβαρές βλάβες του δικτύου, μεταξύ των οποίων:

– Έντονη γεύση και σκούρο χρώμα του νερού λόγω σκουριάς των μεταλλικών εξαρτημάτων της δεξαμενής,

– Δύο σοβαρές βλάβες στο φλοτέρ της κεντρικής δεξαμενής, με συνέπεια την υπερχείλιση νερού, που μέσα από τα καλντερίμια διοχετεύονταν σε αυλές, σπίτια και μπαξέδες,

– Διακοπές ύδρευσης για εγκατάσταση υπόγειου αγωγού αποχέτευσης και βλάβη στον αγωγό της μικρής δεξαμενής, κ.ά.

Είναι πλέον γεγονός ότι η ΔΕΥΑΜΒ, από τη μέρα που ανέλαβε τη διαχείριση του νερού στα χωριά που εντάχθηκαν στον Δήμο Βόλου, ενδιαφέρεται αποκλειστικά για την «οικονομική αξιοποίηση» των πηγών, δηλαδή για την ιδιωτικοποίησή τους. Δεν το κρύβουν άλλωστε. Η υγεία των κατοίκων έχει προ πολλού μπει σε δεύτερη μοίρα.

Οι 75 μόνιμοι κάτοικοι δρουν αμεσοδημοκρατικά και είναι όλοι αντίθετοι με την πολιτική του Δήμου και του κοινοτάρχη, αλλά δεν καθορίζουν αυτοί τις τύχες τους. Η «συμβολή» των ετεροδημοτών είναι καταλυτική στη διαιώνιση της σημερινής κατάστασης…

Κώστας Γκιώνης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!