Τριγμοί εμφανίζονται στο μεγαλύτερο κέντρο logistics της Ευρώπης, τη Γερμανία, καθώς το συνδικάτο Verdi έχει ξεκινήσει ανοιχτό «πόλεμο», με όσες επιχειρήσεις -εγχώριες ή πολυεθνικές που χρησιμοποιούν διάφορες γερμανικές πόλεις ως ευρωπαϊκά αποθηκευτικά κέντρα- αξιοποιούν την έλλειψη θεσμοθετημένου κατώτατου μισθού στην κινητήρια μηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το φαινόμενο της ελαστικής απασχόλησης των 400 ευρώ για βιομηχανικούς εργάτες, αλλά και για τους απασχολούμενους στα εκατοντάδες εταιρικά logistics hubs (η Γερμανία, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αποτελεί το κέντρο logistics της Ευρώπης, με τις περισσότερες πολυεθνικές να έχουν εγκαταστήσει εκεί -κυρίως στις φθηνές πόλεις της πρώην Αν. Γερμανίας- τους κεντρικούς αποθηκευτικούς τους χώρους), οι συνδικαλιστές της Verdi προειδοποίησαν την αμερικανική Amazon.com να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για τους 9.000 εργαζόμενους στα logistics, στις πόλεις Μπαντ Χέρσφελντ και Λειψία, απειλώντας ότι αλλιώς θα ξεκινήσουν απεργιακές κινητοποιήσεις το κρίσιμο διάστημα των προ-χριστουγεννιάτικων διανομών.
Ο αμερικανικός κολοσσός φρόντισε, μία ημέρα μετά την κρούση του συνδικάτου για απεργίες, να διαρρεύσει μέσω Reuters την πρόθεσή του για… επενδύσεις σε κέντρα logistics στη γειτονική Πολωνία, κάνοντας λόγο για 6.000 νέες θέσεις εργασίας, σε μια εξόφθαλμη προσπάθεια να φοβίσει το γερμανικό Συνδικάτο ότι θα αποχωρήσει από τη χώρα. Ας σημειωθεί ότι ο κατώτατος μισθός στην Πολωνία είναι θεσμοθετημένος στα 377 ευρώ, δηλαδή ακόμη χαμηλότερα από τα 400 ευρώ που λαμβάνουν οι Γερμανοί εργαζόμενοι -αποκλειστικά σε νυχτερινές βάρδιες- με μορφές ελαστικής απασχόλησης.
Ο τρόπος που χειρίζεται η Amazon τα συνδικάτα δεν είναι βέβαια άγνωστος στην παγκοσμιοποιημένη νεοφιλελεύθερη οικονομία και τα γερμανικά συνδικάτα ήδη αντέδρασαν σθεναρά, στηριζόμενα στη «ζημιά» που μπορεί να προκαλέσει σε μια επιχείρηση που στηρίζεται στις παραδόσεις εμπορευμάτων (δηλαδή στα logistics) μια επικείμενη απεργία την ημερολογιακή περίοδο που η ζήτηση ανεβαίνει.
Η ιστορία παρατίθεται ως παράδειγμα ή (στην ορολογία του νεοφιλελεύθερου μάρκετινγκ) ως case study, μια και από το 2000 και μετά οι αλλεπάλληλες ελληνικές κυβερνήσεις εκφράζουν ως εθνικό στόχο τη μετατροπή της χώρας σε «κέντρο Logistics της Ν.Α. Ευρώπης», στόχο που έχουν υλοποιήσει εν μέρει στην εργασιακή κόλαση του ιδιωτικού λιμανιού της Cosco, έχοντας φροντίσει προηγουμένως να αποδομήσουν τελείως τον τρόπο που λειτουργούσαν οι ΒΙ.ΠΕ. και ΒΕ.ΠΕ. στη χώρα…

Κ.Ρ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!