Αρχική πολιτική Συνέδριο σταθμός για την Αριστερά του 1940-1960

Συνέδριο σταθμός για την Αριστερά του 1940-1960

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, την προηγούμενη εβδομάδα, το Συνέδριο Αριστερά και Αστικός Πολιτικός Κόσμος, 1940-1960, που διοργανώθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος.

Το εγχείρημα του συνεδρίου ήταν αρκετά φιλόδοξο καθώς, εκκινώντας από τη δεκαετία του 1940, επιχείρησε να συνδέσει την τελευταία με τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, η έρευνα των οποίων βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο.
Το αποτέλεσμα δικαιώνει τους διοργανωτές και θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούν ονομαστικά οι πρωτεργάτες της προσπάθειας, ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας, Προκόπης Παπαστράτης και ο διδάσκων στο Τμήμα, Μιχάλης Λυμπεράτος. Άλλωστε, μέσα από τη διδακτική και ερευνητική εργασία τους, άνοιξαν το δρόμο στους περισσότερους από τους νέους ερευνητές και ερευνήτριες που συμμετείχαν στο συνέδριο αυτό.
Μέσα από 4 γεμάτες ημέρες, με 17 συνεδρίες και 63 εισηγητές, οι συμμετέχοντες στις εργασίες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με νέες έρευνες που άπτονταν νέων ζητημάτων αλλά και νέων προσεγγίσεων σε γνωστές θεματικές. Υπήρξε πολυπρισματική προσέγγιση των μελετούμενων περιόδων από τη σκοπιά της πολιτικής, της κοινωνικής και της οικονομικής ιστορίας, του Δικαίου, των πολιτισμικών σπουδών και με τη χρήση πολλών μεθοδολογικών επιλογών, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως αυτές δεν αποτελούν πεδίο διαχωρισμού, όπως ήθελε μια «ιδεολογική χρήση» τους, για να παραφράσουμε μια πασίγνωστη έκφραση.  Το άνοιγμα τόσων θεματικών και η συμμετοχή τόσων νέων ερευνητών δεν θα μπορούσε παρά να έχει ως αποτέλεσμα και ανισότητες μεταξύ της ποιότητας των συμβολών, είναι όμως αυτό ένα εύλογο και απολύτως θεμιτό τίμημα για ένα τέτοιου βεληνεκούς εγχείρημα. Το συνέδριο απέδειξε την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα και συνθετική ερμηνεία των φαινομένων τόσο της πολύφερνης δεκαετίας του 1940 όσο φυσικά και των παρθένων ακόμα για την έρευνα, δεκαετιών του ’50 και του ’60. Επιπροσθέτως, ανέδειξε τη δουλειά που γίνεται σ’ αυτήν την κατεύθυνση, τόσο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο όσο και στα άλλα ιστορικά τμήματα της χώρας, παρά την απαξίωσή τους από την κυβερνητική πολιτική και την καθεστωτική ιδεολογία, που εχθρεύεται την ιστορία και την αναζήτηση της αλήθειας. Το συνέδριο της Παντείου, βήμα για νέους ερευνητές και ανοιχτό στην κοινωνία, είναι ένας σταθμός στο δρόμο που οφείλουμε να διανύσουμε, υπηρετώντας τόσο την επιστήμη όσο και την κοινωνία.

Γιάννης Σκαλιδάκης

Σχόλια

Exit mobile version